Siber saldırı: Renault Bursa'da üretim durdu

Siber saldırı: Renault Bursa'da üretim durdu

Yaklaşık 100 ülkeyi etkileyen siber saldırıların hedefi olan Renault, Bursa'daki üretimini durdurdu.

Fransız otomobil üreticisi Renault siber saldırıların hedefi oldu. Grubun Fransa ve Bursa fabrikalarını etkisine alan saldırı sonucu üretim durduruldu. Bursa'daki Renault fabrikasında vardiyaların iptal edildiği bildirildi.

Renault grubu tarafından basına yapılan açıklamada, "Cuma gününden itibaren şirket, siber saldırıdan etkilendi. Bu saldırıya karşı konulması için şirket içinde gerekli çalışmalar başlatıldı" ifadelerine yer verildi. Renault, Fransa'daki bazı fabrikalarında da endüstriyel faaliyetlerin durdurulduğunu duyurdu.

Edinilen bilgiye göre siber saldırı dün gece 03.00 sıralarında Bursa fabrikasını da etkisine aldı. Bilgisayar ve otomasyon sistemlerinin işlemez hale gelmesi sonucu üretim durduruldu. Tüm bilgisayarlar kapatıldı. 2,5 vardiyadır Bursa fabrikasında üretim yapılamıyor. 3 vardiya çalışan fabrikada günde 1310 adetlik üretim gerçekleştiriliyordu.

Siber saldırının şirket veri tabanına verdiği zarar konusunda bir açıklama yapılmazken tekrar ne zaman üretime geçileceği de belirsizliğini koruyor.

Öte yandan açıklamada, bazı bölgelerdeki endüstriyel faaliyetlerin geçici olarak durdurulduğu bilgisi de yer aldı. Fransa'nın güneybatısındaki Sandouville'deki fabrikanın bunlardan biri olduğu belirtilirken faaliyetlerin durdurulduğu diğer bölgelerin adı verilmedi.

Son olarak İngiltere'nin ulusal sağlık sistemi veri tabanı ile İspanya'da başta telekomünikasyon şirketi Telefonica olmak üzere elektrik şirketi Ibedrola, enerji şirketi Gas Natural, bankacılık grubu BBVA'nın da aralarında bulunduğu ülkenin en önemli şirketleri zararlı yazılım 'WannaCrypt0r 2.0'ın hedefi olmuştu.

ABD, Rusya, Avustralya, Portekiz ve Meksika'daki kamu ve özel kuruluşlar da uluslararası siber saldırıdan etkilenmişti.

Ömer Faruk ÇİFTÇİ - DÜNYA

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.