Servisçiler bile Avrasya Tüneli’ni kurtaramıyor

Servisçiler bile Avrasya Tüneli’ni kurtaramıyor

Günde 25 bin aracın geçtiği Avrasya Tüneli'nde Hazine garantisi 68 bin 500. Yani vatandaş her gün tünele para ödüyor. Servisçiler tüneli kullanırsa bu yük azalacak. Fakat onların da bir şartı var...

Servisçiler Odası İstanbul’un iki yakası arasındaki servis güzergahına Avrasya Tüneli’ni de eklemeye hazırlanıyor. Açıklama İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk’ten geldi. Avrasya Tüneli’nin iki yaka arasındaki mesafeyi kısaltacağı kesin ancak işin bir de maliyet kısmı var. Öztürk yaptığı açıklamada geçiş ücretlerinde indirim beklediklerini belirtmişti. Peki bugünün ücretleriyle geçişin maliyeti ne olur? Hafta sonu çıkarıldığı zaman servis başına aylık masrafın yaklaşık 737 TL olacağı hesaplanıyor. Peki bu durum servis ücretlerine yansıyacak mı? Sozcu.com.tr’ye konuşan İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk merak edilen soruları cevapladı.

Avrasya Tüneli'nden günde 260 bin TL bekleniyor

‘Bizim için önemli olan zaman. Çalışanlarımız zamanla yarışıyor.’ diyen Öztürk, “Bu anlamda tüneli kullanmak bizim için önemli. Şimdilik tek tük geçiyoruz. Mevcut uygulamada gidiş ve geliş ayrı ücretlendiriliyor.” ifadelerini kullandı.

Beklentilerinin gidiş ve gelişin tek ücret olması olduğunu söyleyen Öztürk, “Avrasya Tüneli’ni kullanmamız İstanbul ekonomisine de katkı sağlayacak. Kararı hükümet yetkililerimiz verecek. Tek ücret olmazsa eğer köprüyü kullanmaya devam edeceğiz. Servis ücretlerini artırmak gündemimizde yok” dedi.

43 BİN 500 ARACI CEBİMİZDEN ÖDÜYORUZ

Avrasya Tüneli açıldığında günlük 100 bin aracın geçeceği konuşulurken daha sonra tünel için hazine garantisinin 68 bin 500 olduğu öğrenildi. Tünelden şu anda geçen araç sayısı ise günlük 25 bin civarında. Yani vatandaş her gün cebinden yaklaşık 43 bin 500 aracın parasını ödüyor. İstanbul’da yaklaşık 50 bin servis aracı bulunuyor.

AVRASYA TÜNELİ KAÇA MAL OLDU?

Avrasya Tüneli olarak bilinen İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi projesinin temeli 2011 yılında atıldı. Projeyi Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım (ATAŞ) şirketi inşa etti. Tünelin yapımının 1.3 milyar dolara mal olduğu belirtiliyor. Ataş, tüneli 24 yıl 5 ay işletecek. Sonunda tüneli kamuya devredecek.

SÖZCÜ

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.