Şehirlerarası pazarda büyüdük, şehiriçi pazarda küçüldük

Şehirlerarası pazarda büyüdük, şehiriçi pazarda küçüldük

Mercedes-Benz Türk Otobüs, 2016 yıl sonu genel değerlendirmesini gerçekleştirdi. Mercedes-Benz Türk Otobüs Pazarlama ve Satış Müdürü Alper Kurt, şehirlerarası pazarda büyüdüklerini, şehiriçi pazarda küçüldüklerini belirtti.

Mercedes-Benz Türk yöneticileri 2016 genel değerlendirmesini düzenledikleri bir toplantıyla değerlendirdi. Toplantıya; Mercedes-Benz Türk Otobüs Pazarlama ve Satış Müdürü Alper Kurt, Mercedes-Benz Türk A.Ş. Otobüs Filo Satış Kısım Müdürü Burak Batumlu, Mercedes-Benz Türk Otobüs Satış Operasyonları Kısım Müdürü Murat Kızıltan, Mercedes-Benz Türk Sehiriçi Otobüs Kamu Satış Kısım Müdürü Yusuf Adıgüzel, Mercedes-Benz Türk Kurumsal İletişim Müdürü Arzu Dede Gönültaş ve 1 Ocak'tan itibaren Mercedes-Benz Türk Kurumsal İletişim Müdürlüğü görevini devralacak olan Ezgi Yıldız Kefeli katıldılar.

Kurt: Yüzde 18-20 arasında bir daralma var

​​İstanbul-Florya Sosyal Tesisleri Develi Restoran’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Mercedes-Benz Türk Otobüs Pazarlama ve Satış Müdürü Alper Kurt şunları söyledi: “2016, malumunuz olduğu üzere zorlu geçti. Bu zorlu yılda en dikkat çeken konuların başında ise ‘turizm’e bağlı olarak gerçekleşen durgunluk ya da daralma geliyor. Biz, otobüsü değerlendirirken segmentasyon açısında şehiriçi ve şehirlerarası olarak iki nkategoride değerlendiriyoruz. Şehirlerarası otobüs segmentinde geçen yılla aynı ya da bir-iki puanlık bir artıştan bahsedebiliriz. Ama şehiriçi duruma baktığımızda çok önemli bir daralma olduğunu görüyoruz” dedi. Sene sonunu bin 50, bin 100 adetle kapatmayı beklediklerini ifade eden Kurt, tüm olumsuzluklara rağmen umutlu olduklarının da altını çizdi.

Özel halk otobüsünde artış, kamu’da durgunluk hakim

Şehiriçini değerlendirirken kamu ve özel halk otobüsü olarak değerlendirdiklerini belirten Kurt, “Özel halk otobüsü alımında bir hareketlilik var fakat kamu’da ciddi bir durgunluk olduğunu belirtmemiz gerek” dedi.

Turizm taşımacılığındaki otobüs pazarı geçen yıla oranla yüzde 80 daraldı

İçinde bulunduğumuz 2016 yılında turizm sektöründe çok ciddi bir daralma olduğunu aktaran Kurt, “Mercedes-Benz Türk olarak biz şehiriçi ve şehirlerarası otobüs pazarı diye ikiye ayırıyoruz. Şehirlerarasını da seyahat ve turizm olarak ikiye ayırıyoruz. Turizm taşımacılığındaki otobüs pazarı geçen yıla oranla yüzde 80 daraldı. Ancak gelecek yıl turizm segmentinde biraz toparlanma olacağını düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

DARALMANIN KAYNAĞI TURİZM

Şehirlerarası seyahat otobüs pazarına da değinen Kurt, “Şehirlerarası seyahat otobüs pazarına baktığımızda pazarın geçen yıla oranla ‘önemli’ ölçüde değişim göstermediğini görebiliyoruz. Geçen yılla aynı oranda bir pazar olacak. Seyahat otobüs pazarı bin 100 adetler civarında yılı kapatacak diye öngörüyoruz. Şehirlerarası otobüs pazarında yüzde 18-20 arasında bir daralma mevcut. Ama bu daralmanın turizm tarafından kaynaklandığının da altını çizmek gerekiyor” dedi. Kurt, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Özetle şehirlerarası otobüs pazarı seyahat otobüsü segmentinde geçen yılla aynı kalırken, turizm tarafında ise yüzde 80’lik bir daralma oldu.”

Yeni Travego En ekonomik, Yüzde 15 Daha Az Yakıt Tüketiyor

Otobüste yakıtın çok önemli bir gider kalemi oluşturduğunu ifade eden Kurt, “Yeni Travego için planladığımız adetlere aralık ayı sonu itibarıyla ulaşmış olacağız. Yaşadığımız sürece rağmen bu yıl Yeni Travego için çok başarılı bir lansman yılıydı” dedi. Yeni Travego’nun yakıt konusunda bir önceki Euro-5 otobüsüne göre minimum yüzde 15 daha az yakıt tükettiğini kaydeden Kurt, sektörde Euro 6 segmentinde de en ekonomik otobüs olduğunu gördüklerini sözlerine ekledi.

CONECTO’NUN GERİ DÖNÜŞLERİ SEVİNDİRİCİ

Şehiriçi otobüs pazarı hakkında da bilgi veren Kurt, “Şehiriçi otobüs pazarı ise ilk 11 ayı 756 adet ile kapattı. Yılı da bin 50- bin 100 adetlerde kapatacağını öngörüyoruz” dedi. Bu yıl halk otobüs satışlarının kamu satışlarının üstünde olduğunu kaydeden Kurt, yerel seçimler öncesinde şehiriçi pazarında kamu alımlarının artacağını, bunun tecrübeyle sabit olduğunu ifade etti. Kurt, bu yıl lansmanı yapılan şehiriçi otobüsYeni Conecto’ya yönelik geri dönüşlerin ise çok olumlu yönde olduğunu da belirtti.

Dibi gördük, çıkışa geçme zamanıdır

2016 yılında dibin görüldüğünü, artık bundan sonra yukarı çıkmanın zamanı olduğunu ifade eden Kurt, “2017 yılı için öngörüde bulunmak çok zor. Otobüs pazarında 2017’de bu yıla göre bir miktar daha küçük pazar olabilir. 2017’de taşımacılık yapan firmalar hesabını, kitabını daha fazla yapıp planlarını buna göre ayarlayacaktır” dedi.

ELEKTRİKLİ OTOBÜS 2018’DE PAZARA SUNULACAK

Otobüste konforun vazgeçilemeyecek bir alan olduğunu belirten Kurt, “2+1 son 5-6 yılın trendi. Son 2 yıldır da önemli satışlar gerçekleşiyor. 2+1 otobüslerin uzun vadede sektörü çok iyi etkilemesi mümkün görünmüyor” dedi. Otobüste doğalgaz, elektrik gibi alternatif yakıtların da kullanıldığını ifade eden Kurt, “Bizim elektrikli otobüsümüz 2018’de pazara sunulacak” dedi. Tüketim alışkanlıklarının da değiştiğini ifade eden Kurt, çevre şartlarının da düşünülerek otobüslerde inovatif hareketler yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

mercedes-otobus-(1).jpg

AHMET DOĞAN-LOJİSTİK EKİPMANLAR

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.