‘Sadece bağlantı yolları değil, 3. köprü de iptal'

‘Sadece bağlantı yolları değil, 3. köprü de iptal'

İstanbul Boğazı'na inşa edilmekte olan 3. köprünün Beykoz ve Rumelifeneri'ndeki bağlantı yollarının imar planına geçen hafta yargıdan iptal kararı çıktı.

İstanbul Boğazı'na inşa edilmekte olan 3. köprünün Beykoz ve Rumelifeneri'ndeki bağlantı yollarının imar planına geçen hafta yargıdan iptal kararı çıktı. Mimarlar Odası avukatı Can Atalay, İstanbul 8. İdare Mahkemesi'nin aldığı kararın sadece bağlantı yollarını değil, 3. köprünün inşaatını da kapsadığını açıkladı.

İstanbul Boğazı'na inşa edilmekte olan 3. köprünün Beykoz ve Rumelifeneri'ndeki bağlantı yollarının imar planına geçen hafta yargıdan iptal kararı çıkması üzerine Mimarlar Odası avukatı Can Atalay, bir açıklama yaptı. Atalay, İstanbul 8. İdare Mahkemesi'nin aldığı kararın basına yansıdığı gibi sadece bağlantı yollarıyla ilgili değil, köprü inşaatını da kapsadığını açıkladı. İnşaatı durdurmayan yerel yönetim ve merkezi idare yetkililerinin suç işlediğini söyledi. Boğaziçi geri görünüm ve etkilenme bölgesinde yer alan köprü geçişlerine ilişkin imar planını iptal eden mahkeme, yapılan plan tadilatında İstanbul'un anayasası sayılan Çevre Düzeni Planı'nın ihlal edildiğini vurgulamıştı. Bakanlıkça yapılan planda Boğaziçi Kanunu'nun dikkate alınmadığı tespitinde bulunarak söz konusu planın İstanbul Büyükşehir Belediyesi yerine merkezi yönetimce yapılmasının hukuksuz olduğuna hükmetmişti.

Kuzey Ormanları Savunması'nın haberine göre Mimarlar Odası avukatı Can Atalay, an itibarıyla 3. köprü inşaatının söz konusu noktalarındaki inşaatın derhal durdurulması gerektiğini söyledi. Bu ilgili tüm idarelerin sorumluluğu olduğunu vurgulayan Atalay, “İnşaatı durdurmayan tüm yerel yöneticiler ve merkezi idare yetkilileri suç işlemekte. Ötesi, bu iptal kararının arkasına dolaşmak için İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine yeni plan teklifleri getirilmesi de hukuken kabul edilemez nitelikte olacak. Altında bizim değil Kadir Topbaş'ın imzası olan 2009 onaylı İstanbul Çevre Düzeni Planı'nda vurgulandığı gibi 3. köprü İstanbul için felakettir.” dedi. Şehir Plancıları Odası İstanbul Yönetim Kurulu üyeleri ise mahkemenin 3. köprü inşaatı ile ilgili kararını esastan vermese de, yetki açısından incelenen imar planlarının usule aykırı olarak iptal edilmesinin büyük öneminin olduğunu vurguladı. Açıklamada, iptal kararı 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu yapımının “şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, imar mevzuatına ve kamu yararına uygun olarak yürütülmediğinin” kanıtı olarak değerlendirildi.

Cafer CAN - ZAMAN

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.