“Rusya’ya alternatif bulmaktan başka çare yok”

“Rusya’ya alternatif bulmaktan başka çare yok”

Türk firmalarına Rusya krizinden en az zararla kurtulmak için iki yol öneren LODER Başkan Yardımcısı Mehmet Tanyaş, “Yeni pazarlar ve Rusya’ya giriş için alternatif yollar bulmaktan başka çaremiz yok” dedi.

Türkiye ile Rusya arasındaki krizin etkileri artarak sürürken, bu durumdan en büyük darbeyi yiyen sektörlerin başında gelen lojistik sektörü çıkış arıyor. Sektöre bu sıkıntılı süreçte yapılması gerekenler ile ilgili önemli tüyolar veren Lojistik Derneği (LODER) Başkan Yardımcısı Mehmet Tanyaş, Türk firmalarının Rusya krizinden en az zararla kurtulmalarının yollarını sitemiz aracılığıyla anlattı.

“BAŞKA ÇAREMİZ YOK”

Lojistik anlamında Rusya’da muazzam sıkıntılar yaşandığını dile getiren Tanyaş, “Kabul edilmeyen, boşaltılmayan mallar, geri gönderilen tırlar var. Rusya ile yaşanan sorunların lojistik sektörüne etkilerini azaltmak için iki yol var.

Bunlardan bir tanesi; gönderdiğimiz veya göndereceğimiz mallar için yeni pazarlar bulmak. Ama burada da yeniden ciddi maliyet, güvenlik ve tahsilat riski hesapları yapmamız lazım. İkinci yol ise; Rusya’ya baypas yollarla girmektir. Rusya’ya, Baltık veya Polonya, Almanya ya da Azerbaycan, Gürcistan üzerinden girmenin yollarını bulmamız lazım. Zaten Rusya’ya girişlerin doğasında bir dokümantasyon değişim var, bu anlamda çok büyük sıkıntı yaşamayız.

Yani bu iki yoldan başka şansımız yok. Ciddi lojistik hesaplar yaparak mallara yeni pazarlar bulmak ve Rusya pazarındaki varlığını korumak istenler giriş için alternatif güzergahlar geliştirmekten başka çaremiz yok” dedi.

EN BÜYÜK DARBEYİ MEYVE SEBZECİLER YEDİ

Rusya krizi ile birlikte otaya çıkan maliyetin boyutuna ilişkin rakam telaffuz etmenin doğru olmayacağını ancak kayıpların her geçen gün arttığını dile getiren Mehmet Tanyaş, yaşanan gerilimden en büyük darbeyi meyve sebzecilerin yediğini vurguladı. Bu sektörü giyim ve otomotiv yedek parça sektörünün izlediğini dile getiren Tanyaş, tüketim malları satanlar en büyük darbeyi yerken, sanayi, ara üretim malları satanların krizden bu derece etkilenmeyeceğini kaydetti.

“TİCARET DENGESİNİ BULMALI”

Bu krizden Rusya’nın da olumsuz etkileneceğini söyleyen Mehmet Tanyaş, konuşmasını şöyle tamamladı: “Rusya artık bizden makul fiyatlara mal alamayacak. Daha yüksek maliyetli alım yapmak zorunda kalacak. Rusya’nın petrolden doğan zaten ciddi bir gelir kaybı vardı, artan maliyetler olara da yük olacak. Ama bu kriz Rusya’nın politik kararıdır. ‘Bu yolda devam edebiliriz’ diyebilirler ama bu bir geçiş dönemi de olabilir. Ama ticaretin dengesini bulması lazım. Ticaretin bu dengesini bozmak her tarafa zarar verir. Olay siyasi boyutta devam ettiği müddetçe bu sıkıntı devam edecek. Rusya pazarına devam eden firmalarımızın büyük sıkıntı yaşayacağı ise açıkça görülmektedir”.

mehmet-tanyas-hediye-eroglu.jpg

Hediye EROĞLU – MERSİN / LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.