Riskli ürüne ‘kara liste’li denetim

Riskli ürüne ‘kara liste’li denetim

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ithalatta riskli ürünlere, yurtiçine dağılmadan gümrükte denetim uygulaması başlattı. Sistem sayesinde ithalatta bekleme süreleri azalacak, riskli ürün ve firmaların takibi sağlanacak.

Geliştirilen İthalatta Risk Esaslı Denetim Sistemi (İRİS) ile ithalatçı, yurtdışından getirdiği ürüne ilişkin laboratuvar denetim sonuçlarını ve ürünün görsellerini önceden sisteme yükleyecek. Riskli bulunan ithalatçıya, ülkeye ve markaya göre “kara liste” uygulaması yapılacak. Bu ürünlerin yurda girişi engellenecek. Sistemle, riskli ürün ve firmaların takibi kolayca yapılacak. Bakanlık, çocuk bezinden, biberona, kırtasiye ürünlerinden, takılara kadar pek çok ürün grubunu artık satış noktaları dışında, ithalat aşamasında engelleyecek.

İTHALAT KUYRUĞUNA SON
Bakanlık, gümrük kapılarında yaptığı denetimlerde, alınan numuneleri laboratuvara gönderirken, test sonuçlarının gelmesi yoğunluk ve gecikmelere yol açmaya başladı. Habertürk'ün haberine göre, her üründen numune alınması da ithalat işlemlerinde tıkanmaya yol açınca, bakanlık tarafından yeni bir ithalat denetim sistemi geliştirildi. İRİS'e göre, artık risk analizine dayalı denetim gerçekleştirilecek. Tüm başvurular internetten yapılacak. İthalatçılar, gerekli laboratuvar test sonuçlarını sisteme yükleyecek. Sistem de otomatik olarak risk analizi yapacak.

HABERTÜRK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.