Rayların Savarona'sı kaderine terk edilmiş

Rayların Savarona'sı kaderine terk edilmiş

İzmir’in Selçuk İlçesi’ndeki Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi, önemli bir mirasa ve vefasızlığa sahne oluyor. TCDD tarafından işletmesi bir firmaya verilen müzede, onlarca tarihi vagon ve lokomotif kaderine terk edilmiş.

Bu vagonlar arasında Mustafa Kemal Atatürk’ün yurtiçi gezilerinde ve tatbikatlarda kullandığı iddia edilen vagon da var. Şirket yetkilileri ise “Tarihi eserlere dokunamıyoruz, TCDD’den ödenek bekliyoruz, acil restorasyon için 1 milyon dolar gerekiyor” diyor

Sessiz, sakin bir restoran... Çam ağaçlarının altında bir yanda masalar, diğer yanda onlarca vagon. Gazete Habertürk'ten Nalan Koçak'ın haberine göre müşteriler, Türkiye demiryolları tarihinin en önemli duraklarından birinde, İzmir’in Selçuk İlçesi’ndeki Çamlık İstasyonu’nda bulunan restoranda, asırlık vagonlara bakarak yemeklerini yiyor.

O vagonlardan biri hemen göze çarpıyor. Bir yanda büyük bir tabela üzerinde tarih kitaplarındaki resmi.. Diğer yanda cismi... Ancak o eski fotoğraftaki gibi ihtişamlı değil, yıpranmış, kaderine terk edilmiş... O vagon Mustafa Kemal Atatürk’ün demir raylardaki  Savarona’sının ta kendisi.

ONLARCA TARİHİ VAGON ÇÜRÜYOR

‘Çamlık Demiryolu Müzesi’, 1856-1866 yılları arasında inşa edilen ve Türkiye’nin ilk demiryolu hattı olan İzmir- Aydın Demiryolu’nun Çamlık İstasyonu’nun bulunduğu yerde. İçinde Alman, İngiliz, Amerikan, Fransız, İsveç ve Çekoslovak yapımı toplam 33 buharlı lokomotif, 6 yolcu, 7 yük vagonu var.

ataturk-tren2.jpgataturk-tren3.jpgataturk-tren4.jpg

HABERTÜRK

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum