Pendik Ro-Ro limanında tarihi eser operasyonu

Pendik Ro-Ro limanında tarihi eser operasyonu

Gümrük muhafaza ekiplerince Pendik Ro-Ro limanında gerçekleştirilen operasyonda 3 bin 300 parça tarihi eser ele geçirildi

Gümrük muhafaza ekipleri tarafından kaçakçılıkla mücadele çalışmaları kapsamında Pendik Ro-Ro limanında gerçekleştirilen operasyonda 3 bin 300 parça tarihi eser ele geçirildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğüne bağlı Pendik Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirliği ekiplerinin yaptığı risk analizi çalışmaları sonunda Hollanda’ya gitmek üzere Pendik Gümrük Müdürlüğü Ro-Ro liman sahasına gelen bir tır "riskli" olarak değerlendirildi.

Bunun üzerine söz konusu araç, ekipler tarafından x-ray taramasına yönlendirildi. Operatörlerin incelemesinin ardından arama hangarına alınan araç, detaylı aramaya tabi tutuldu. Aramalarda kabinde yer alan dolabın içerisinde siyah renkli takım çantasına yerleştirilmiş, etrafı şeffaf bant ile bantlanmış 6 paket tespit edildi.
Paketler açıldığında ağızları dikilmiş, etrafı bantlanmış bez çorap içerisine konulmuş farklı ebatlarda üzerlerinde farklı resimler, yazılar ve işaretler bulunan 3 bin 300 parça tarihi eser ele geçirildi. Eserler arasında birer ok ucu ve hac işareti, 4 kolye ucu, 3 yüzük yer aldı. Diğer 3 bin 291 eserin ise sikke olduğu belirtildi.

Söz konusu eserler için İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğünce yapılan ön incelemede Milattan Önce I. Dönem, Roma-Bizans, Bizans, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait oldukları belirlendi. 3 bin 300 eserden 13'ünün bronz-gümüş obje, 3 bin 287'sinin sikke ve mühür baskıları ve tamamının Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu kapsamında, tasnif ve tescile tabi, müzelik değerde eserler oldukları anlaşıldı.

El konulan ve değer tespiti çalışmalarına başlanılan tarihi eserler, İstanbul Arkeoloji Müzesinde koruma altına alındı.

Tarihi eser kaçakçılık olayı ile ilgili olarak araç şoförü hakkında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.