OYAK Renault: Grev yasal değil!

OYAK Renault: Grev yasal değil!

OYAK Renault yönetimi, Bursa'daki fabrikada gece yarısından itibaren önceden öngörülmeyen bir duruş yaşandığını, bu duruşun, yürürlükte bulunan mevcut iş yasalarına ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmadığını bildirdi.

Firmadan yapılan yazılı açıklamada, fabrikada üretimin durmasına yol açan işçi eylemleri değerlendirildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"15 Mayıs saat 00.00 itibarıyla Bursa'da kurulu bulunan OYAK Renault Otomobil Fabrikası'nda, önceden öngörülmeyen bir duruş yaşıyoruz. Bu duruş, yürürlükte bulunan mevcut iş yasalarına ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun değildir. OYAK Renault yönetimi, şirketi ve çalışanları korumak ve normal çalışma düzenine dönmek için çeşitli eylem planları uygulamaya almaktadır. An itibarıyle fabrikanın içinde ve dışında toplanmış bulunan yaklaşık 2 bin 500 çalışanın, işbu eylem Türkiye'de yürürlükte bulunan yasalara uygun olmamasına rağmen OYAK Renault yönetimi eylemde bulunan iş arkadaşlarına su ve yemek dağıtma kararı almıştır."

"Şirketin pozisyonuna uygun olarak yürürlükteki toplu iş sözleşmesinin içeriği hakkında bir müzakere yürütmüyoruz" ifadesine yer verilen açıklamada, durumun gidişatı hakkında kamuoyuna bilgilendirmelere devam edileceği duyuruldu.

EYLEM DEVAM EDEBİLİR
İşçiler, Türk Metal Sendikası'nın kısa süre önce bir otomotiv yan sanayi fabrikasında işçilere yüzde 60 zam aldığını, kendi haklarını korumadığını iddia ederek sendikadan istifa etme sürecine girdiklerini, son bir aydır devam eden sorunlar ve fabrika yönetiminden muhatap bulamadıkları gerekçesiyle iş durdurma eyleminin başlatıldığını söylediler. Eylemden olumlu bir sonuç çıkmazsa işçilerin iş bırakma eylemlerinin devam edeceği öğrenildi.

MESS DE “EYLEM YASA DIŞI” DEDİ
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Celal Betil, Bursa'daki otomotiv işçilerinin iş bırakma eylemine ilişkin, "Üyelerimize ait iş yerlerindeki yasa dışı eylemin bir an önce sona erdirilerek, çalışma barışının en kısa sürede tesis edilmesi her şeyin ötesinde ülkemizin menfaati için gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Betil, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde özellikle Bursa'da kurulu üye işletmelerinde yaşanan gelişmelerin MESS Yönetim Kurulu ve üyeleri tarafından dikkat ve hassasiyetle takip edildiğini belirtti.

İşçilerin, üyeleri OYAK Renault ve TOFAŞ fabrikasında başlattığı iş yerini terk etmeme ve topluca iş bırakma şeklindeki eylemlerle birlikte olayların yasa dışı bir boyuta ulaştığını savunan Betil, şunları kaydetti: "Üye işletmelerimizi kapsayan 2014-2017 dönemi MESS grup toplu iş sözleşmeleri birkaç ay gibi kısa bir süre önce 3 yıl için imza altına alınmıştır. Bu tür eylemler yoluyla 3 yıllık süre için bağlayıcılığı olan Grup TİS şartlarına yönelik haksız taleplerde bulunulması yasa dışıdır. İmzalanan grup toplu iş sözleşmelerinde herhangi bir değişiklik yapılamayacağı hususu MESS Genel Kurulu tarafından da teyit edilmiştir. Üyelerimize ait iş yerlerindeki yasa dışı eylemin bir an önce sona erdirilerek, çalışma barışının en kısa sürede tesis edilmesi her şeyin ötesinde ülkemizin menfaati için gerekmektedir."

Betil, işçileri sağduyu ile hareket etmeye, işlerine sahip çıkmaya, iş yerlerine ve milli ekonomiye zarar veren yasa dışı eylemlere derhal son vermeye davet etti.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.