ÖTV beklentisi TIR, kamyon ve otobüsleri bakımsız bıraktı

ÖTV beklentisi TIR, kamyon ve otobüsleri bakımsız bıraktı

Ticari araçlara tanınan ÖTV muafiyetiyle birlikte esnaf aracını yenilemeyi beklerken, kullandığı ve bakımını yaptırmadığı eski araçlar ise kazalara davetiye çıkarıyor.

Hükümetin, ticari araçların yenilenmesinde vergi teşvikine ilişkin düzenlemeleri içeren tasarısı, geçen ay TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmiş ve ardından Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Buna göre, taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, servis, özel halk ve belediye otobüsleri bir defa geçerli olmak üzere 30 Haziran 2019'a, ticari yük taşımacılığında kullanılan kamyon, kamyonet ile tırlar da 30 Haziran 2017'ye kadar ÖTV'den muaf tutulmuştu.

Kararı memnuniyetle karşılayan ve araçlarını yenilemek için galericilerin önünde kuyruk oluşturan esnaf, bürokratik nedenlerle kendilerine tanınan haktan henüz yararlanamadıklarını iddia ediyor. Satın aldıkları yeni araçlarını, bürokratik engeller nedeniyle alamadıklarını öne süren esnaf, işlemlerin bir an tamamlanmasını istiyor.

Bağcılar'daki Otocenter'da galericilik yapan Gürsoy Atlı,  esnafın ÖTV konusunda uzun süreden bu yana bir beklentisi olduğunu anımsatarak, ÖTV muafiyetinin kendilerini memnun ettiğini söyledi.

"Bakımsız araçlarla müşteri taşınıyor"

Esnafın zor günler geçirdiğini aktaran Atlı, hükümet esnaf için ne kadar kolaylık sağlasa da bazılarının buna engel çıkardığı görüşünü dile getirdi.

Özden, esnafın sıkıntı yaşadığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Sadece ben değil, tüm esnaf aynı sıkıntıyı yaşıyor. Çünkü işlem yapılamadığı için, araçlarımızı alamıyoruz. Biz önce 'galericiler bizi oyalıyor' diye düşünüyorduk. Ancak, trafik tescil bürolarına gittiğimizde kendi ekranlarına düşmediğinden işlem yapamayacaklarını söylediler. Şimdi bir sürü esnaf parasının bir kısmını, bazıları tamamını ödemiş, bir an önce araçlarını almak istiyor. Kimisi aracı eski olmasına rağmen, ÖTV muafiyetinden yararlanmak için değiştirmeden çalışıyor. Aracı çok eski olduğu için de müşteri binmiyor. Bu arkadaşımız evine nasıl ekmek götürecek? Bazıları arabasına lastik bile takmıyor. Kabak lastiklerle dolaşıyor. Adam sıfır araba alacak, eskisine niye yatırım yapsın ki? Cumhurbaşkanımıza ve Başbakanımıza sesleniyorum; sizin bize tanıdığınız hakkı bazıları engel olmaya çalışıyorlar. Lütfen her zaman olduğu gibi bize yardım edin. Biz Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sitesine giriyoruz, orada, 'çalışmalarımız devam ediyor' diye yazıyor. Artık bu işi çözsünler. Esnaf da işine baksın."

DÜNYA

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.