Otomotivde yerli model bereketi...

Otomotivde yerli model bereketi...

Türkiye, üretimine başlanacak “yeni model”ler açısından bu yıl neredeyse rekor kıracak. Tofaş, Renault, Honda, Toyota’nın yanı sıra ağır ticari araç üreticileri de, bu yıl yeni modellerini bantlardan indirenler arasında olacak...

Türkiye’de kurulu Otomobil fabrikaları, bu yıl ardı ardına yeni modelleri üretime alarak şimdiye kadar görülmemiş bir hareketliliğe imza atıyor. Tofaş’ın ardından Honda, Renault ve Toyota, üretim bantlarına yeni modelleri çıkarırken, özellikle Euro 6 normuna geçen ağır ticari araç üreticileri de, bu yıl içinde yeniliklerini tamamlamış olacak.


Büyük ölçüde kendi geliştirdiği ve 1 milyar dolarlık yatırımla Egea projesinin “sedan” versiyonunu geçtiğimiz yılın sonlarına doğru üretmeye başlayan Tofaş, bu yılın nisan ayında da “hatchback”i bantlarına aldı. Egea Sedan’ın Meksika pazarına özel üretilen Dodge Neon yine bu yıl bantlardan inerken, Tofaş, şimdilerde Egea/Tipo’nun Station Wagon kasa tipi için hazırlıklarını son aşamaya getirmiş durumda. 


Eskisine veda
Uzun zamandır beklenen bir yeni yerli daha, yine bu yıl üretilmeye başlanıyor. Honda’nın Gebze’de bulunan fabrikasında deneme üretimleri yapılan 10. nesil Civic Sedan, artık seri üretim için gün sayıyor.
Güncel Civic Sedan’ın geçtiğimiz günlerde Gebze fabrikasına “veda” etmesinin ardından, 123 milyon TL’lik yatırımla hazırlanılan 10. nesil Civic Sedan’ın üretimi için hazırlıklar tamamlanacak. Honda Türkiye, eylül ayında başlaması beklenen yeni nesil Civic üretimiyle birlikte önce ikinci vardiyaya geçecek, ardından da 35 bin adetlik kapasiteye ulaşmaya çalışacak. Türkiye pazarı için özel geliştirilen “1.6 lt dizel ve otomatik” versiyonla iddialı olan Honda Türkiye, ileriki dönemde yıllık 50 bin adetlik maksimum kapasiteye ulaşmayı da hedefliyor.


Beklenen haber
Oyak Renault’nun Bursa fabrikası da, bu yılki model hareketliliğinden etkilenen bir diğer tesis. Sessiz sedasız süren hazırlıklar ve yatırımlarla üretilecek model, daha önce Türkiye’nin gözde modelleri arasında yer alan Megane Sedan’ın yeni neslinden başkası değil elbette.
Bursa’ya 2009 yılının eylül ayında veda eden ve yerini Fluence modeline bırakan Megane Sedan, eski yuvasına döndü. Yeni nesil Megane Hatchback ve sport Tourer sadece İspanya’da üretilirken, yeni Megane Sedan da Bursa’ya geldi. Üretim çalışmaları başlatılan, ancak yatırım miktarı açıklanmayan yeni nesil Megane Sedan, Türkiye’de ekim ayından itibaren yollara çıkacak. Fluence Türkiye’ye veda ederken, OYAK Renault, 4. nesil Clio, Clio Sport Tourer ve yeni Megane Sedan modelleriyle yoluna devam edecek. 


Türkiye’nin ‘ilk’i
Bu yılın çok konuşulan “yerli”lerinden biri de kuşkusuz Toyota’dan geliyor. “Türkiye’de üretilen ilk crossover” ve “ilk hibrit model” unvanlarına sahip olacak C-HR’ın üretim düğmesine basıldı. 
Mart ayında seri üretime hazır hali Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılan Adapazarlı CH-R, şu sıralar Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye (TMMT) fabrikasına “ısınma turları” yapıyor. 350 milyon euro’luk yatırımla deneme üretimleri yapılan C-HR’ın, bu yılın sonlarında da Türkiye yollarına çıkacağı bildirilmişti. ABD’de de tanıtılan CH-R’ın bu kıtaya Türkiye’den gönderilip gönderilmeyeceği henüz belli değil. Ancak Avrupa’da üretilip Kuzey Amerika’ya ihraç edilen ilk model olan Yaris’in, CH-R için de örnek teşkil etmesi mümkün.


Ağır ticariler de coştu
Türkiye’de bulunan ağır ticari araç üreticileri de, yeni modelleri üretime alma açısından bu yıl oldukça hareketli günler yaşıyor. Bu hareketlilikte, “Euro 6” motor normuna geçiş yapılmasının da büyük katkısı olduğunu söylemek gerek. Zira bu yeni motorların daha geniş yere ihtiyaç duyması, modellerde ciddi tasarım değişiklikleri hatta yenilikler yapılmasını gerektiriyor. 


Mercedes-Benz Türk, bu yılın başlarında yenilediği otobüs modeli Travego’yu üretmeye ve satmaya başlarken, benzer bir hareketliliğin, markanın Aksaray’daki kamyon fabrikasında da yaşanması bekleniyor. Türkiye’nin uluslararası pazarlarda ses getiren önemli üreticilerinden Temsa da, bu yılın hemen başından itibaren iki yeni modelini tanıtmış, bu yıl içinde üretimine ve satışına başlayacağı 9 model bulunduğunu açıklamıştı. 
Bu yeniliklerin, ülkemizin diğer ağır ticari araç üreticilerinde de süreceğini söylemek yanlış olmaz...


İtalyan ‘boğa’sı kapış kapış gitti 
Lamborghini’nin sadece 20 adet üreteceği ve fiyatı 2.3 milyon dolar olarak açıklanan “Centenario Roadster” modeli, geçtiğimiz günlerde Kaliforniya’da düzenlenen “Monterey Car Week” adlı otomobil etkinliğinde tanıtıldı. Firma yetkilileri, tanıtılan modelin tamamının günler öncesinden satıldığını açıkladı. 
Markanın kurucusu Ferruccio Lamborghini’nin 100. yaşgünü anısına üretilen Centenario Roadster gibi 2 milyon dolar etiketli ve 20 adet üretilecek Centenario Coupe de Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılmış, tamamı tükenmişti! Coupe gibi tamamen karbon fiber malzemeden üretilen Centenario Roadster, güçlü ve “havadar” bir süper otomobil isteyenlerin rüyası olacak kadar kaslı, güçlü. 6.5 lt ve 770 HP’lik V12 motora sahip Centenario Roadster, 0-100 km/s hızlanmasını 3 saniyenin altında tamamlayabiliyor. 
Lamborghini için yeni sayılabilecek unsurlara da sahip olan Centenario Roadster’ın arka tekerlekleri, direksiyonla birlikte dönebiliyor. Yüksek hızlarda daha iyi viraj alabilmesi amacıyla direksiyonla aynı açıda yönleniyor. 


Otomobilin “mükemmeliyetçi” sürücüler düşünülerek geliştirildiğini belirten Lamborghini yetkilileri, Centenario Coupe ve Roadster kardeşlerin, aynı zamanda markanın ileride üreteceği modellere tasarım açısından da öncülük edeceğinin altını çiziyor. 


Focus’un en kızgın versiyonu geldi... 
Ford’un motor sporları geleneğini yollara taşıyan Focus RS, 84 bin 650 Euro’dan başlayan fiyatlarla Türkiye’ye geldi. Hem yollarda hem de yarış pistinde heyecan verici sürüş deneyimi yaşatmak için tasarlanan yeni Focus RS, Avrupa ve ABD’deki “Ford Performans” modelleri mühendislerinden oluşan ekip tarafından geliştirilmiş. 2002 ve 2009 yıllarında satışa sunulan Focus RS, üçüncü neslinde 350 PS güç ve 440Nm tork üreten 2.3 lt EcoBoost motorla donatılmış. 0-100 km/s hızlanmasını 4.7 saniyede tamamlıyor.
İleri performans teknolojileriyle de dikkat çeken Focus RS, “Drift Modu”, “Kalkış Kontrolü” ve “Sürüş Modları” gibi yeniliklere sahip. Focus RS, “Normal”, “Spor”, “Pist modları” sayesinde yolda veya pistte sürüş koşullarının dinamiklerine ayak uydururken, “Drift Modu”yla motor sporları heyecanını yaşatmayı hedefliyor. Bununla birlikte araçta, “Dinamik Tork Kontrollü Ford Performans Akıllı 4x4 Çekiş (AWD) Sistemi” de var.


Crafter’da okul sezonu başladı
Okul dönemi öncesi yeni araç satın almayı düşünenler için özel avantajlarla sunulan Volkswagen “Crafter Okul”, 163 beygirlik motoru, düşük yakıt tüketimi, orijinal üst yapısı ve sunduğu güvenlik donanımlarıyla kullanıcısından yolcusuna kadar, okul servisinden beklenenlere cevap veriyor. 
Volkswagen Ticari Araç’ın Crafter modelinin okul servisleri için geliştirdiği versiyonu “Crafter Okul”, 16+1, 18+1, 19+1 ve 22+1 yolcu kapasitesi seçenekleriyle satın alınabiliyor. 
Crafter Okul’da, lüks koltuklar, körüklü ve ısıtmalı sürücü koltuğu, hız sabitleyici, radyo kumandalı direksiyon, orijinal iç kaplama, otomatik farlar, yağmur sensörü bulunmakta. 
Ayrıca ESP, ABS, ASR (anti patinaj sistemi), BAS (fren yardımcısı), Hill Holder (yokuş kalkış yardımı), USC (viraj içine savrulma kontrolü), ROM (devrilme koruması), RMI (denge kaybı koruması) sistemleri standart. 


Q2, Audi’nin yeni giriş bileti!
Alman lüks otomobil üreticisi Audi, SUV modeli Q2 ile “Q” ailesini genişletiyor. 
İşlevselliği yenilikçi tasarımla birleştiren, gündelik kullanımda konfor ve sportiflik sunan Q2, bilgi-eğlence ve sürücü asistan sistemleriyle de öne çıkıyor. Q2, kasım ayı itibariyle Türkiye’de de satışa sunulacak.  
Tasarım özellikleriyle “Q ailesi”nde farklı bir karakter ortaya koyan Audi Q2, keskin kenarlı ve güçlü bir SUV görüntüsü sunuyor. Boyutları sayesinde şehir içi kullanımda da pratik olan Q2, 405 litre bagaj hacmine sahip. Markanın son dönem modellerinden tanınan ve dijital göstergelerin yer aldığı “Audi sanal kokpit”, önemli göstergelerin yanı sıra bilgi ve eğlence sistemlerini de barındırıyor. Görüntü, direksiyon simidi üzerinden değiştirilebiliyor. 
Q2’de 1.0 lt TFSI (116 HP), 1.4 TFSI (150 HP) benzinli ve 1.6 lt (116 HP) dizel gibi ekonomik motor seçenekleri bulunuyor. 

VATAN GAZETESİ

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.