Otomotivciler dosyayı hazırladı, Ankara’dan randevu bekleniyor

Otomotivciler dosyayı hazırladı, Ankara’dan randevu bekleniyor

Birçok sektöre teşvik, ÖTV, KDV indirimi geldi. Kur artışından en çok etkilenen otomotiv ise aksine yıla ÖTV artışıyla girdi. Ocak ayı rakamları iyi ancak ilk yarı ciddi daralma bekleniyor. Sektör Ankara’ya başvurdu. En önemli talep hurda teşviki.

 

Piyasadaki sıkıntıyı aşmak, talebi harekete geçirmek için hükümet beyaz eşya, mobilya, konut gibi birçok sektörü etkileyen teşvikleri devreye koydu. Ancak hem ithal arabalar hem de üretimde yüzde 50 – 60 oranında ithal girdi kullanılması nedeniyle kur artışından direkt etkilenen otomotiv 2017’ye bir de ÖTV artışıyla girdi. Kur ve ÖTV artışları fiyatlara yansıtılmaya başlandı. Ocak ayı üretim ve pazar rakamları iyi geldi. Ancak sektör 2017’nin ilk yarısı için iyimser değil. Daralma bekleniyor. Sektör bunun önüne geçme arayışında. OYDER yönetimi Ulaştırma Bakanlığı’ndan randevu talep etti. Ankara’ya gidecek dosyanın içindeki en önemli talep hurda teşviki.

OYDER,İzmir'de toplantı yaptı

OYDER yönetimi Maliye Bakanlığı’na da taleplerini iletecek. OYDER Yönetim Kurulu, Diyalog toplantılarının 3’üncüsünü İzmir’de yaptı. Satış rakamlarını değerlendiren OYDER Başkanı Alp Gülan, 2106’da otomobil pazarının yüzde 4.3 arttığını, hafif ticari pazarının ise yüzde 6.5 küçüldüğünü, yıllık toplam otomobil ve hafif ticari satış adedinin 983 bin 720 olduğunu aktardı. 2016’nın birçok olumsuz ekonomik ve siyasi gelişmeye rağmen sektörün en başarılı yıllardan biri olduğunu kaydeden Gülan, “Ancak 2017 zor bir yıl olacak. Bu zorluklara karşı sektördeki üreticiler, distribütörler ve yetkili satıcıların bir araya gelerek çözüm üretmeleri gerekiyor. Biz hazırız” dedi.

İlk 6 ay sıkıntılı geçecek

Bu yılki iyimser senaryoya göre yüzde 5 ila 10 oranında, kötümser senaryoya göre ise yüzde 20 daralma beklendiğini söyleyen Gülan, “Özellikle yılın ilk 6 ayının oldukça sıkıntılı geçeceği bekleniyor. İkinci 6 ay umuyoruz biraz daha olumlu geçebilir” dedi. Otomobil satışlarının aralıkta yüzde 5.5, hafif ticari satışlarının da yüzde 19 azaldığını, ÖTV ve kur artışının fiyatlara yansıtılmaya başlandığını, etkisinin ilk çeyrekte görüleceğini belirten Gülen, “Her marka yüzde 7 ile 9 arasında zam açıkladı. Fiyat artışları devam edecek. Bunu etkisini ilk çeyrekte göreceğiz. ÖTV artışı nedeniyle talep 2016’nın son aylarına kaydı, kasım satışlarında ciddi artış görüldü” dedi.

ÖTV, yanlış zamanda artırıldı

ÖTV artışının, kur baskısının olduğu bir dönemde yapıldığına dikkat çeken Gülan, bu artışının bir nebze giderilmesi için ekonomik ömrünü tamamlamış araçları hurdaya ayıracaklara, yeni araç almaları halinde ÖTV indirimi getirilmesini talep etti. Gülan, şunları söyledi: “Acilen bir çalışma yapılması gerektiğini ifade ettik. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri ile bu konuda görüşmelere başlıyoruz, umutluyuz. 2017’nin ilk çeyreğindeki daralma ÖTV gelirlerini de etkiler. Dolayısıyla hurda teşviki sektörde toparlayıcı olur. 21.8 milyon ..motorlu kara taşıtı var. 11.1 milyonu otomobil. Yollarımızda 3.5 milyon 16 yaş üstü araç var. AB’deki gibi sürekli bir hurda teşviki uygulanmalı. Tüm sektör dernekleri olarak ilgili kurumlarla görüşlerimizi sıklıkla paylaşıyoruz. Eski teknolojili, yüksek yakıt tüketen, çevreye zararlı, hayati ve yaralanmalı kazalara sebebiyet veren araçların karayollarımızdan kaldırılmalı. Bu konuda hızlı bir düzenleme pazardaki daralmayı azaltabilir.”

otomotiv2-001.jpg

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.