Otomotiv yine lider

Otomotiv yine lider

İhracat Şubat’ta % 5.1 artışla 11.3 milyar dolar oldu. Miktar bazında ise ihracatta yüzde 10.2 artış yaşandı. Ocak ayında yüzde 18 artan ihracatın geçen ay sınırlı yükselmesinde şubat ayının geçen yıl 29 gün çekmesi etkili oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Şubat ayında ihracat bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 5.1 artarak 11.3 milyar dolar oldu. Miktar bazında ise ihracat, geçen ay yüzde 10,2 artarak 9,4 milyon ton oldu. Son 12 aylık ihracat bir önceki yıla göre ise ihracat yüzde 2.6 artışla 143.22 milyar dolar oldu. Ocak ayında yüzde 18 artan ihracatın geçen ay sınırlı yükselmesinde şubat ayının geçen yıl 29 gün çekmesi etkili oldu. Bu yıl 28 gün çeken şubatın bir günlük kaybı yaklaşık 400 milyon dolar olarak hesaplandı.

OTOMOTİV YİNE LİDER

Geçen ay 2 milyar 230 milyon dolarlık ihracata imza atan otomotiv endüstrisi, bu sonuçla en fazla ihracatın gerçekleştirildiği sektör oldu. Bunu 1 milyar 348 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamülleri, 1 milyar 288 milyon dolarla da hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri takip etti.

ÇİN, ABD VE İSRAİL’DE DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ

Söz konusu dönemde en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu. Yılın ilk 2 ayında yüzdesel bazda en yüksek ihracat artışı yüzde 139 ile Malta ve yüzde 112 ile Singapur’da gerçekleşti. Rakamları değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İhracatta şubat ayında en dikkat çekici artışlar Çin, İsrail ve ABD’de görüldü. Bu ülkelere ihracat sırasıyla yüzde 67, 27,8 ve 26,5 arttı. Son 3 çeyrektir İhracat Eğilim Anketlerinde ABD hedef pazar tercihlerinde liderliği kimseye kaptırmıyor. Bu ülkedeki güçlü ihracat artışının sürmesini bekliyoruz” dedi.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.