Otomotiv üretiminde ilk yarıda 10 yılın rekoru kırıldı

Otomotiv üretiminde ilk yarıda 10 yılın rekoru kırıldı

Yılın ilk yarısında hem toplamda hem otomobil özelinde son 10 yılın üretim rekoru kırıldı. Sektör, yeni modellerin ve hükümetin açıkladığı ÖTV indiriminin etkisiyle yıl sonunda yeni bir rekor kırılmasını bekliyor.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) yılın ilk yarısına ait ihracat rakamlarını açıkladı. 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam üretim yüzde 9, otomobil üretimi ise yüzde 13 oranında arttı. Yılın ilk yarısında hem toplamda hem otomobil özelinde son 10 yılın üretim rekoru kırıldı. Yeni modellerin ve ÖTV indiriminin etkisiyle yıl sonunda yeni bir rekor bekleniyor. 

2016 yılı Ocak-Haziran döneminde, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artış ile toplam 725 bin adet taşıt aracı üretildi, otomobil üretimi ise yüzde 13 artarak 441 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Toplam üretim 2006-2016 yılları arası Ocak-Haziran dönemi verileri karşılaştırıldığında en yüksek seviyeye ulaşmış oldu. Hükümetin geçtiğimiz günlerde açıkladığı destek paketin yıl sonuna kadar bu rakamların çok daha yukarı çıkarması ve yeni bir rekor kırılması bekleniyor. Paket bu şekliyle yürürlüğe girerse; taksi, şehir içi toplu taşıma yapan dolmuş, belediye de indirimi ileotobüsleri, halk otobüsleri ile yük taşıma amacıyla kullanılan kamyon ve kamyonetler ve bir şehit yakını yılbaşına kadar ÖTV’siz araç alabilecek. Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Alp Gülan geçtiğimiz hafta DÜNYA’ya yaptığı açıklamada “Özellikle taksilerin yenilenmesi sektöre ciddi bir ivme getirecek. KOBİ’lerde de otomobil sektöründe de bir dinamizm yaratacağı kesin” ifadelerini kullanmıştı. Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker de bu gelişmenin sektörde yeni bir rekor getirebileceğini söylerken, ağır ticari araç üreticisi Scania’nın Genel Müdürü İlhami Eksin de “Sektörü canlandırmak adına ÖTV gibi kalemlerde hayata geçirilecek düzenlemeler yeni araç satışlarına olumlu katkı sağlayacak” açıklamasını yapmıştı. Toplamda 50 bin taksinin yenilenmesi bekleniyor. Sadece bu bile sektörün 1 milyon adedi aşma hedefine yüzde 5 - 10 arası bir destek anlamına geliyor. 

Otomobil satışları yüzde 3 arttı 

2016 yılı Ocak-Haziran döneminde toplam satışlar ise 451 bin adet seviyesinde gerçekleşti ve 2015 yılı aynı dönemine göre yüzde 1 oranında azaldı. 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde otomobil satışları, 2015 yılı aynı dönemine göre yüzde 3 oranında arttı ve 338 bin adet oldu. Otomobilde ihalatın pazar payının 2016 yılı ilk altı ayında yüzde 74 olarak gerçekleşti. İthal otomobil satışları yüzde 3, yerli otomobil satışları ise yüzde 5 arttı. Otomobil pazarında ithalatın pazar payı 2016 yılı Haziran ayında yüzde 76 düzeyinde gerçekleşti. 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre toplam hafif ticari araç satışları yüzde 4, yerli hafif ticari araç satışları yüzde 11 azalırken, ithal hafif ticari araç satışları ise yüzde 5 oranında arttı. Buna göre İthalatın pazar payının 2016 yılı ilk altı ayında yüzde 47 olarak gerçekleştiği görülüyor. 

Öte yandan 2016 yılı Haziran ayında ithal hafif ticari araçların pazar payı yüzde 49 düzeyinde gerçekleşti. 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde; geçen yılın aynı dönemine göre ağır ticari araç pazarı yüzde 46 oranında azalarak 12 bin 180 adet, kamyon pazarı yüzde 48 oranında azalarak 10 bin 469 adet, midibüs pazarı yüzde 47 oranında azalarak 939 adet ve otobüs pazarı yüzde 16 oranında azalarak 772 adet düzeyinde gerçekleşti. Son 10 yıllık ortalamalara göre otomobil pazarı yüzde 50 arttı.

Otomobil ihracatı yüzde 11 arttı

OSD verilerine göre; 2016 yılı Ocak- Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam pazar, yüzde 1 oranında azalarak 451 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde otomobil pazarı yüzde 3 oranında arttı ve 338 bin adet olarak gerçekleşti. 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 14 oranında artarken otomobil ihracatı ise yüzde 11 oranında artış gösterdi. Bu dönemde, toplam ihracat 554 bin adet, otomobil ihracatı ise 339 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde toplam ihracat 11. 913 milyar dolar oldu. Euro bazında ise yüzde 11 artarak 10.667 milyar euro olarak gerçekleşti. Bu dönemde, ana sanayi ihracatı yüzde 15, yan sanayi ihracatı yüzde 7 oranında arttı. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, toplam otomotiv sanayi ihracatı, 2016 yılı Ocak-Haziran dönemi itibariyle yüzde 17 pay ile ihracat sıralamasında ilk sıradaki yerini korudu.

Aysel YÜCEL - DÜNYA

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.