Otoda 5 yeni model cari açığa ilaç olacak

Otoda 5 yeni model cari açığa ilaç olacak

Ülkemiz otomotiv sektörü sahip olduğu dinamiklerle farklı özellikler sergiliyor. Üretim anlamında Avrupa’nın en büyük merkezlerinden biriyiz. Yıllık bir milyon adet sınırını aşan üretimin yüzde 80’i ihraç edilirken sektör uzun yıllardır ihracatın açık a

Ülkemiz otomotiv sektörü sahip olduğu dinamiklerle farklı özellikler sergiliyor. Üretim anlamında Avrupa’nın en büyük merkezlerinden biriyiz. Yıllık bir milyon adet sınırını aşan üretimin yüzde 80’i ihraç edilirken sektör uzun yıllardır ihracatın açık ara lideri. Bu yılı 23 milyar dolar ihracatla kapatmayı hedefleyen sektör liderliğini daha da sağlamlaştırmakta kararlı görünüyor.

REKOR YENİ MODEL VAR

Türk tüketicilerin beklentilerine uygun yerli yeni modeler konusunda bu yıl sonundan itibaren otomotiv tarihimizin en verimli dönemi başlayacak. Tofaş Bursa fabrikasında üretilen Fiat Egea’nın sedan ve hatchback karoser seçeneklerine kısa süre sonra station wagon da eklenip aile tamamlanacak.

BİNEK MODELLER ARTIYOR

Gene Bursa’da yaklaşık 5 yıl aradan sonra bantlara geri gelen Renault Megane Sedan, önümüzdeki aydan itibaren yollara çıkacak. Honda Şekerpınar fabrikası tarihindeki en yüksek üretim seviyesine aynı tarihlerde Honda Civic Sedan ile ulaşacak. Adapazarı’ndaki Toyota fabrikasında üretimi devam eden Corolla’nın yanına Türkiye’nin ilk yerli SUV’u C-HR eklenecek. İzmit Hyundai fabrikasında üretimi devam eden i10 ve i20’de yenilenme operasyonları sonrasında ürün gamı daha da gelişerek pazardaki etkisi yükselecek. Yıl sonundan itibaren binek otomobil alanında artacak çeşitlilik pazardaki ithal, yerli dengesini önemli oranda değiştirecek.

2017'DE ETKİSİ HİSSEDİLECEK

2017'de yeni modellerin olumlu etkisini daha yoğun şekilde hissedeceğiz. Fiat Egea ile Renault Megane arasında Türkiye’nin en çok satan otomobili olma yarışı yaşanırken ithal modellerin payı, dolayısıyla cari açıktaki olumsuz etkileri de azalacak.

Megane cari açığı düşürecek

Türkiye’deki binek otomobil pazarı ithal ağırlıklı bir pazar. Binek otomobil pazarında satılan 384 bin 48 adet otomobilin 97 bin 512 adedi yerli” diye konuşan Renault Genel Müdürü İbrahim Aybar, “Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de üretimini gerçekleştirdiğimiz Megane Sedan yenilendi ve yine yerli üretim olarak Ekim ayından itibaren satışa sunulacak. Yeni Megane Sedan, bantlarda kaldığı süre boyunca toplam 500 bin adet üretilecek. Renault binek otomobil satışlarının yerlilik oranına yüzde 62,5 gibi yüksek bir seviyede. Megane Sedan markanın yerlilik oranına olduğu gibi cari açığın iç pazardaki payının azaltılmasına olumlu etki sağlayacaktır” dedi.

Yüzde 46 yerli üretim

Hyundai Genel Müdürü Önder Göker, “133 bin 80 adetlik i10 ve i20 üretimi gerçekleştirip bunun 120 bin 330 adedini ihraç ettik. 25 bin 951 adetlik binek araç satışımızın 12 bin 78 adedi, yani yüzde 46,5'i yerli üretim. İhracat ve iç pazarda cari açığa pozitif katkıda bulunuyoruz. Bunu önümüzdeki dönemlerde de sürdüreceğiz" açıklaması yaptı.

İhracatımız dört katına çıkıyor

Yeni Civi Sedan ile  ihracat adetlerinin 4 kat artacağını vurgulayan Honda Türkiye Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cem Özütok , “Her ne kadar pazarın yüzde 80'i ithal araçlardan oluşturuyor olsa da Türkiye, Honda gibi birçok markanın üretim üssü durumunda ve üretilen araçların oluşturduğu ihracat hacmi cari açık dengesini pozitife çevirmekte. Civic Sedan ile birlikte ihracatımızı yaklaşık dört katına çıkartarak cari açığın düşmesine bir önceki yıla göre çok daha fazla destek olacağız” dedi.

Egea ile yerlilik yüzde 93'e çıktı

Türkiye otomotiv sektörü ilk altı ayda 554 bin adetlik otomobil ihracatı gerçekleştirdi” diyen Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Bu da yüzde 14’lük bir artışa denk geliyor. Tofaş olarak aynı dönemde ihracatımızı yüzde 53 artırarak 134 bin adetlik ihracat gerçekleştirdik. Böylece geçen yıl yüzde 18 olan ihracattaki payımız, 2016’nın ilk 6 ayında yüzde 24’e çıktı.  Türkiye’deki satışlarımızda yerlilik oranımız Egea Ailesi’nin pozitif rüzgarıyla yüzde 93’e yükseldi" açıklaması yaptı.

Yeni C-HR önce bizde satılacak

“Toyota’nın Yeni SUV modeli C-HR, globalde Ocak 2017’de satışlarına başlarken Türkiye’de üretilmesinin avantajını kullanıp biz satışına kasım ayında başlayacağız” diyen Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Bu da bize 2016 yılında 2 bin adetlik bir satış getirecek. Şimdiden C-HR için yazılı müşteri talepleri oldukça fazla. C-HR için 2017 yılı hedefimiz ise 12-13 bin adet civarlarındadır. C-HR, yoğun talebin şimdiden başlamasıyla birlikte 15 bin adetleri de bulacağımızın ipuçlarını veriyor” açıklaması yaptı.

Sümer DEMİRCİLER - AKŞAM

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.