Önce ortak alan Netlog, şimdi de firma satın alacak

Önce ortak alan Netlog, şimdi de firma satın alacak

Dünya genelinde 30 ülkede 10 milyar dolarlık varlığı yöneten Abraaj Group, Türkiye’nin üçüncü en büyük jojistik şirketi Netlog’a ortak oldu. Netlog, bu kaynakla yerli yabancı 3 firmayı satın alma planları yapıyor.

Türkiye uluslararası yatırımcıların ilgisini çekmeyi sürdürüyor. Dubai merkezli Abraaj Group, Acıbadem Hastaneleri, Acıbadem Sigorta, Hepsiburada, Fibabanka’nın ardından şimdi de Türkiye’nin lojistik devlerinden Netlog’a ortak oldu. Ortaklık çerçevesinde Abraaj, Netlog’da azınlık hissesi satın alırken, şirketin büyümesine hızlandırmak adına önemli bir sermaye artışına imza atıldı. Netlog, bu hisse satışından elde edilen kaynak ile satın alma peşinde.

10 milyar dolarlık fon yönetiyor

Dün bu amaçla düzenlenen toplantıda konuşan The Abraaj Group Ortağı Omar Syed, global bir şirket olduklarını vurgulayarak, 30 ülkede 17 ofisle hizmet verdiklerini belirtti. Bugüne kadar 10 milyar dolarlık fon yönettiklerini, bu fonun 7,7 milyar dolarının şirketlerde yatırım olarak bulunduğunu ve 190 şirkete yatırım yaptıklarını bildiren Syed, büyümekte olan pazarlarda en büyük özel sermayeli fon olduklarını kaydetti.

Syed, bütün büyümekte olan pazarların tüketim odaklı pazarlar olduğunu ve söz konusu pazarlarda ekonominin büyüdüğünü, bölgede nüfus ve demografi açısından elverişli bir ortam olduğunu ifade etti.

Artık büyümekte olan pazarların zamanının geldiğini vurgulayan Syed, şunları kaydetti: "Artık gelişmekte olan pazarlara bir kayma var. Tahminlere bakıldığında, gelişmekte olan pazarların dünyadaki gelirin üçte ikisine katkıda bulunmuş olacakları görülüyor. 2030 yılı itibariyle kentsel nüfusun yüzde 90’ı da bu pazarlarda yaşayacak. Uzun vadede hem yatırımcılar için hem yatırımcı şirketler için büyüme ve fırsatlar, bu pazarlardan gelecek. Gelişen pazarlardaki pozitif demografi, büyüme odaklı durumu desteklemeye devam edecek. 30 yaşın altındaki dünya nüfusunun yüzde 90’ı gelişmekte olan pazarlarda yaşıyor. "

Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yatırım

Omar Syed, grup olarak bugüne kadar Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını, bunun 800 milyon dolarını geri aldıklarını söyledi. Türkiye’de ilk yatırımlarının Acıbadem olduğunu anımsatarak, Netlog’un ise 10. yatırımları olduğunu bildirdi.

"Türkiye bizim için önemli bir pazar. Ayrıca bölgenin önemli bir merkezi. Çok iyi yatırım fırsatları var" diyen Syed, şunları kaydetti: "Netlog’u bir sonraki büyüme aşamasına taşıyacağımızı düşünüyorum. Sadece Türkiye’de değil uluslararası piyasada da Netlog’u büyük bir şirket haline getirme vizyonunu paylaşıyoruz. Netlog, lojistik hizmetleri anlamında değer katan hizmetler sunuyor. Netlog’un uluslararası pazarlara taşınma anlamında çok güzel geçmişi var. Abraaj olarak lojistik sektöründe çok önemli deneyime sahibiz. Bu anlamda Netlog ile ortaklık yapmaktan heyecan duyuyoruz. Birkaç hafta sonra Netlog ile birlikte ilk satın almamızı gerçekleştireceğiz. Türkiye’de başka bir lojistik şirketine daha yatırım yapacağız. Türkiye’de sağlık, perakende ve fintech alanlarına yatırım yapacağız.” Abraaj Group Türkiye ve Orta Asya Bölge Başkanı Selçuk Yorgancıoğlu da "Türkiye’de toplam 1 milyar dolarlık 10 yatırım yaptık, 5’inden çıkış yaptık." bilgisini verdi.

Hedefimiz 5 yılda 3 kat büyümek

Abraaj işbirliğiyle bir aile şirketi olmaktan kurumsal şirkete dönüşmeyi hedeflediklerini açıklayan Netlog Başkan Yardımcısı Gökalp Çak, son 6 yıl içerisinde Netlog’un Türkiye’de lojistik sektöründe en büyük şirket olduklarını söyledi. Çak, şunları kaydetti:

"Amacımız 1 ile 4 milyar dolarlık büyüklüğe sahip şirketler arasına girmek. Netlog olarak 2016’da yüzde 25 büyüdük. Hedefimiz bunu 5 yılda 3’e katlamak. Türkiye’deki aile şirketlerinde 4. kuşağı gören yok. Bu nedenle biz kurumsal bir şirket olmaya çalışıyoruz. Abraaj ortaklığıyla 2 hafta içinde yeni bir yerli lojistik şirketini bünyemize katacağız. Yurt içi ve yurt dışından 3 ayrı teknoloji ve lojistik şirketini de satın alma planları yapıyoruz."

Bu sene 12,3 milyar dolar doğrudan yatırımı geçeriz

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Arda Ermut, geçen sene Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırımların (UDY) 12,3 milyar dolar olduğunu anımsatarak, “Ben bu sene kesinlikle onu geçeceğimizi düşünüyorum. Fakat ne kadar geçeceğimizi, bu bölgesel gelişmeler, global belirsizlikler etkileyecek” dedi. TYDTA verilerine göre uluslararası doğrudan yatırım (UDY) akımlarındaki istikrar, 2017 yılının ilk beş ayında da sürdürüldü.

Ocak-mayıs döneminde Türkiye’ye gelen UDY geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 4,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Mayıs ayında gelen net UDY 1,18 milyar dolar olurken, ilk 5 ayda gelen UYD’nin 3,6 milyar doları sermaye, 1,5 milyar doları gayrimenkul olarak kaydedildi. Aynı dönemde Avrupa’dan 2 milyar 542 milyon dolar, Amerika ve Kanada’dan 123 milyon dolar, Asya’dan ise 936 milyon dolar geldi.

Yatırımı düşünenlerin yüzde 10’u Alman

Almanya yaşanan gerilimin iki ülke ticaretine yansımadığını ifade eden Arda Ermut, “Ne Alman şirketleri, ne de politik sorun yaşadığımız ülkelerden gelen yatırımcılar bir sıkıntı yaşamayacaklar. . Önümüzdeki dönemde de bunun güvencesini verebiliriz. Tam tersine bu ülkelerden gelen yatırımları artırmak noktasında elimizden geleni yapacağız. Zaten, bu olay yüzünden yatırımlarımız vardı, kaçıyoruz’ diyen bir tane bile yatırımcı yok. Şu anda portföyümüzdeki projelerin neredeyse yüzde 10’a yakını Alman şirketlerinin” dedi. Gelecek aylarda duyurusunu yapacakları yeni yatırımlar olacağını da vurgulayan Ermut, yakın zamanda imalat alanında bir yatırım anonsu olabileceği söyledi.

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR - DÜNYA

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.