Olan yine tersane işçisine mi olacak?

Olan yine tersane işçisine mi olacak?

OHAL sonrası patronlara yapılan 'Size bir şey olmayacak' açıklamalarını tedirginlikle izleyen Tuzlalı işçiler: Böyle giderse olan yine bize olacak.

Ülkede olup bitenleri darbe girişimini ve hükümetin OHAL kararını Tuzla tersane ve sanayi bölgesi işçileriyle konuştuk. İşçiler, son dönem gelişmelerinin işyerlerinde nasıl tartışıldığını aktardılar. Buna göre işçiler darbeye karşı, hatta engellediklerini düşünüyor. Ama sonrasında yaşananlardan hoşnut değil ve darbe girişiminin istismar edilmesine karşı. Gelişmeleri ve OHAL sonrası patronlara yapılan “Size bir şey olmayacak” açıklamalarını tedirginlikle izleyen işçiler, “Böyle giderse olan yine bize olacak” diyor.

‘İŞÇİYE GARANTİ VERMİYORLAR’

Tersane İşçisi Deniz Doğru “Bu darbe girişimi nasıl oldu, niye oldu, kim niçin böyle bir girişimde bulundu bunu anlamış değilim. Anladığım tek şey darbe böyle olmaz. En azından yaşı büyük olanların anlattıklarından böyle anlıyorum. Ama şunu biliyorum biz işçileri iyi günler beklemiyor. Nedeni ise zaten ülke ekonomik olarak her geçen gün kötüye gidiyor, işsizlik daha da artmış durumda, yurdun doğusunda savaş devam ediyor, dış ilişkiler halen sorunlu. Bir de üstüne bu eklenince olan bize olacak” diyerek söze başladı.  
Hükümetin cemaati temizleme adına OHAL ilan ettiğini ancak hemen ardından da patronlara ve yatırımcılara “Size zarar gelmeyecek” sözü verdiğini hatırlatan Doğru, şöyle devam etti: “İnsan düşünüyor bize işçilere hiç diyorlar mı haklarınızda bir kayıp olmayacak, daha fazlasını vereceğiz diye. Demiyor. Demek ki bu bizim yararımıza değil. Bunu işyerimizde konuşuyoruz ama arkadaşlarımıza anlatamıyoruz. Bunu söyleyince darbe yanlısı duruma düşüyoruz. Halbuki darbenin her türlüsüne lanet etmemiz gerekir.”

OHAL KARARINI DOĞRU BULMUYORUM

Tersane İşçisi Tanju Türk kendisini “dindar bir vatandaş” olarak tanımlayarak darbeye karşı olduğunu söyledi. Derbi girişimi gecesi Pendik’te sokağa çıkanlar arasında yer aldığını ifade eden Türk, “Bu da normal. Çünkü kim darbe olsun ister? Kimse. Ben de istemem. İstemediğim için de iki gün demokrasi nöbetine Pendik’te katıldım” dedi. Sonrasında arkadaşlarının anlattığı, sosyal medyada gördükleri ve Boğaz Köprüsü’nde erlere yapılanların  kendisinin bile “Ne oluyor?” demesine neden olduğunu dile getiren Türk, şunları dile getirdi: “Darbe yanlış ama askerlere yapılan da yanlış. Benim üç kuzenim de asker, peki bunlar vatan haini mi? Biri Şırnak’ta ötekiler Bilecik’te. Onlar gözümün önüne geldi ve arkadaşlarımla komşularımla birlikte oradan ayrıldım. Mesela ben halen bekliyorum bu kadar kişiyi görevden alan ve Cemaatçileri temizleyen hükümet yetkilileri neden o erlere bu zulmü yapanları bulmuyor. Bunlar bende kaygı yaratıyor. Arkadaşlarımla da bunları konuşuyoruz onlar da bana hak veriyorlar.” OHAL kararını da doğru bulmadığını söyleyen Türk, “Nedenini bilmiyorum ama içime sinmiyor. Biz milletçe bu darbeyi durdurmuşsak milletçe de demokrasiyi savuna biliriz. Bu iş sadece hükümetin işi olmamalı” diye konuştu.  

İŞÇİNİN YARARINA BİR ŞEY OLMAZ

Tuzla Sanayi Bölgesi’nde işçi olarak çalışan Hüseyin Yılmaz da fabrikada arkadaşlarıyla darbeyi çok tartıştıklarını söyledi. “Fabrika biraz kalabalık olduğu için çok farklı fikirler de ortaya çıkabiliyor. Örneğin bu darbe girişimini başkanlık sistemi için bir oyun olduğunu söyleyen arkadaşlarımız da var gerçekten bir darbe girişimi olduğunu, bunu başarılamadığını ve bunun halkın başarısı olduğunu söyleyenler de var. Sessiz kalanlar da var. Bu durum darbe sonrasına da yansıdı. AKP’nin bu durumu kullandığını söyleyenlerin yanı sıra yapılanları destekleyenler de var. Benim kendi fikrim ise tabii ki ben bu darbeye ve darbenin her türlüsüne karşıyım. Bunu işçi arkadaşlarımla da konuşuyorum” diyen Yılmaz, darbe girişimi günü yaşananlar için ise şunları söyledi: “Halka kurşun sıkılması, Meclisin bombalanması kabul edilir değil ama eli satırlı kişilerin de bu durumu fırsat bilerek o emir kulu olan askerlere yaptıklarını da kabul etmiyorum. Hepimizin bu duruma karşı çıkmamız lazım. Bu olay sonrasında sanki bu darbeyi AKP tek başına durdurmuş gibi bir havanın esmesi, yine Meclisin devre dışı bırakılması, OHAL kararı alınması... Bence bundan sonra biz işçilerin yarına bir şeylerin olabileceğini görmüyorum. Bu üç ay daha da uzayabilir. Bence bu işin daha da uzamaması için bizim iyi bir mücadele sürdürmemiz gerek.”

Ali DOĞAN -EVRENSEL

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.