Kargocular çifte bayram yaşıyor

Kargocular çifte bayram yaşıyor

Yılda 1 milyar dolarlık ciroya sahip sektör, bunun 130 milyon liralık kısmını bayram haftasında elde edecek. Türkiye genelinde gönderilerin yüzde 60'ı...

Yılda 1 milyar dolarlık ciroya sahip sektör, bunun 130 milyon liralık kısmını bayram haftasında elde edecek. Türkiye genelinde gönderilerin yüzde 60'ı Marmara Bölgesi'nden çıkıyor ve ağırlıkla doğuya gidiyor.

İki gün sonra kutlanacak olan Ramazan Bayramı ve sonrasında okulların açılacak olması sebebiyle kargo sektörü yoğun talep görüyor. Türkiye'de günlük 12 bin 500 ton paket taşıyan sektör, şirketlerin promosyonları, hediyeler ve eğitim kurumlarının gönderileri sebebiyle toplam cirosunun yüzde 15'ini bu hafta içinde yapmayı hedefliyor. Kargo sektörünün yıllık işlem hacmi 1 milyar dolar civarında. Sürat Kargo Genel Müdürü Halis Sağırlı, geçmiş tecrübeler ışığında sektörün bayram haftası cirosunun 130 milyon lira olacağının tahmin edildiğini söyledi. Sürat Kargo'nun sektördeki payının yüzde 12 civarında olacağını belirten Sağırlı, "Günlük bin 400 ton gönderi yapıyoruz. Bu rakam bayram haftasında yüzde 25 daha fazla olacak." dedi. Sağırlı, bayram haftasında ağırlıklı olarak gıda, tekstil, ayakkabı, hediyelik eşya, kolonya, şeker gibi gönderileri taşıdıklarını aktardı. 2003 yılında kurulan Sürat Kargo, yıllık 1 milyar dolar ciroya sahip pazardan 12,6 pay alıyor. 2003 yılından bu yana her geçen yıl yaklaşık yüzde 30 oranında büyüyor.

Bayram gönderilerinin daha çok İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Kayseri gibi kurumsal yapıların çok olduğu illerde artış gösterdiğine dikkat çeken Postassist Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım Coşkun ise günlük gönderi adetlerinin bin ile 5 bin arasında değiştiğini, bayram döneminde yüzde 20 artış yaşadıklarını söyledi. Coşkun, Türkiye kalkındıkça ve bu kalkınma ülke sathına yayıldıkça gönderi trafiğinde bayram dönemlerine denk gelen artışlar yaşanacağını ifade etti.

19 bölge müdürlüğü, 29 transfer merkezi, 769 irtibat bürosu, 2 bin 500 araçlık filosu ve 7 bin 700 kişilik uzman kadrosuyla her ay 6 milyon kişi, kurum ve kuruluşa hizmet veren Aras Kargo'nun Taşıma Grup Başkanı Salim Güneş de bayram döneminde gönderilerde yüzde 20 artış yaşandığını aktarıyor. "Bayram dönemi olmasına rağmen doküman gönderilerinde herhangi bir düşüş gözlenmiyor" diyen Güneş yine de gelişmiş ülkelerde lojistik sektörünün büyüklüğünün milli hasılanın yüzde 12'sine yakınken, Türkiye'de bu rakamın yüzde 5'i aşamadığını belirtiyor. Gönderilerin yüzde 60'ını Marmara Bölgesi'nden diğer bölgelere yaptıklarını belirten Güneş, "Uçak kargo ile Türkiye'nin her iline 24 saat içinde dosyaları ulaştırabiliyoruz. Kolileri ise 600 kilometreye kadar olan gönderilerde 24 saatte, daha uzak olanları ise en fazla 48 saat içinde adresine teslim edebiliyoruz. Duble yolların iyileşmesi hızımızı daha da pekiştirecek" diyor.

Sürat Kargo Genel Müdürü Halis Sağırlı, kargo sektöründe önceleri toptancılardan perakendecilere giden ağır makine parçaları ağırlıklı çalışıldığını, dosyalar ile zarfların genelde postane kanalı ile gönderildiğini hatırlatarak, "Şimdi ise neredeyse küçük paketten zarfa, kolilerden paletlere kadar bütün gönderiler kargoya döndü. Toptancılardan perakendecilere giden kargolar azalırken bu kargolar lojistik birimlerine kaydı. Bunun yanında bireysel gönderiler özellikle internetten satışla birlikte arttı." dedi. Bu sebeple müşterilere 'internetten al kapıda öde' şeklinde bir hizmet vermeye başladıklarını aktaran Sağırlı, "Müşteriye diyoruz ki sen ürününü sat, ben hem kargonu götürüp hem de ürünün tahsilatını yapayım. Bu giderek yaygınlaşıyor" diye konuştu.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.