Otomobil satışları canlandı

Otomobil satışları canlandı

 Otomotivde iç pazardaki canlılık, markaları ve bayileri sevindirirken bayilik taleplerinde patlamaya neden oldu. Farklı dönemlerde inşaat, gıda, perakende...

 

Otomotivde iç pazardaki canlılık, markaları ve bayileri sevindirirken bayilik taleplerinde patlamaya neden oldu. Farklı dönemlerde inşaat, gıda, perakende gibi değişik sektörlere iştah duyan orta büyüklükteki yatırımcıların son dönemdeki gözde yatırım alanı otomobil bayiliği. Hatta bunun için araya hatırlı siyasi isimleri koyanlar bile var. Bayi taleplerinin yeniden ortaya çıkmasında birkaç gelişme önemli rol oynuyor. Aylık bazda otomobil ve hafif ticari araç satışları toplamının 60 binler civarına ulaşması bunlardan birincisi. Bununla birlikte ekonomik büyüme trendine rağmen bin kişiye düşen otomobil sayısının dünyadaki birçok ülkeden geride olması, kolay kredi kullanımının artması, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın Strateji Belgesi otomobil satışlarının önümüzdeki yıllarda da istikrarlı büyüyeceğini gösteriyor.

 

Yeni bayi talebi özellikle satışta sıçrama yapan markalarda daha çok yaşanıyor. 64 şehirde 112 satış noktası ile Türkiye'nin en yaygın ağlarından birine ulaşan Fiat, bu yıl 3 yeni bayiyi devreye aldı. Fiat marka direktörü Okan Baş, bayilik verilirken talebin geldiği bölgenin potansiyelinin en önemli kriterlerden biri olduğunu ifade etti. Gelecek yıl 20 binli satış rakamlarına ulaşmayı hedefleyen Chevrolet ise son bir buçuk yılda 11 yeni bayilik verdi. Chevrolet Türkiye Genel Müdürü Murat Aydın, bayi talebinde artış olduğunu belirterek, kısa süre içinde 5 yeni bayilik daha vereceklerini söyledi.

 

Sıçrama yapmaya hazırlanan bir diğer şirket Çelik Motor'da da bayilik istekleri yoğunlaştı. Gelen talepleri 3-4 hafta için 'olumlu veya olumsuz' şeklinde cevaplandırdıklarını söyleyen Çelik Motor Genel Müdürü Bora Koçak, daha çok ihtiyaç duyulan lokasyonu önceliğe aldıklarını ve 5 yeni bayinin daha yakın zamanda devreye gireceğini ifade etti.

 

Bu yıl 2 yeni bayi açan Skoda yakın zamanda Anadolu'da 10 yeni bayi açmayı planlıyor.

 

Doğuş Otomotiv bünyesinde bulunan Seat bu yıl iki yeni bayi açarken, Volkswagen yakın zamanda 10 yeni ya da yenilenmiş bayi açmaya hazırlanıyor.

 

Özellikle ticari araç satışlarında yukarı sıçrayan Peugeot, 4 yeni bayi açtı.

 

Sadece çok satan markalar değil lüks sınıfta da bayi talebinde artış yaşanıyor. Örneğin Mercedes Benz bu yıl iki yeni bayi daha açarken, Bayraktar bünyesinde bulunan Subaru bu yıl bayi sayısında yüzde 25 artışla 16 sayısına ulaşmayı hedefliyor.

 

Geçen yıl binek otomobil satışlarında lider olan Hyundai, bayilik konusunda kapısı çok çalınan markalardan biri. Yılın ilk çeyreğinde ortalamanın üstünde bayi talebi yaşadıklarını belirten Hyundai Assan CEO'su (üst yönetici) Kwang Heum Um, araya birilerini koyarak bayiliği garantilemek isteyenler olduğunu ancak global standartlardan vazgeçilmediğini dile getirdi. Toyota Türkiye CEO'su Ali Haydar Bozkurt da bayi talebinde araya etkili bazı isimlerin konulmak istendiğini doğruladı.

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Bayi yatırımı 10 milyon dolara kadar ulaşabiliyor

 

İstanbul, Ankara gibi rekabet yoğun şehirlerde bir markanın satış, servis plazasını kurabilmek için 10 milyon doları bulan yatırımlar gerekiyor. Anadolu'da ise yine arazinin değerine göre değişmekle birlikte bir marka bayiliği için minimum 2-3 milyon dolardan başlayan bir yatırım tutarı ortaya çıkıyor. Öte yandan mevcut bayilerin birçoğu yoğun rekabet nedeniyle bayi kârlarının düşmesinden şikayetçi; öyle ki bir otomobilden kazanılan para bazen birkaç yüz liraya kadar inebiliyor. Sektöre yeni adım atacaklara, bu denli büyük paraların kısa sürede geri dönüşü olmayacağı ifade ediliyor. Öte yandan yeni bayi taleplerinin yanı sıra sektörün içinde bulunanlar faaliyet sahasını genişletmeye devam ediyor. Örneğin, otomotiv sektörünün en eski isimlerinden biri olan Çiftkurtlar, geçtiğimiz ay Opel ve Chevrolet markalarını bünyesine dahil ederken Toyota için Gebze'de yeni bir plaza açan Dumankaya yakın bir zamanda Hyundai için de yeni bir plazanın açılışını yapacak.

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Torpille bayilik alan sonunda zarar eder

 

Türkiye'deki otomotiv bayilerini temsil eden OYDER (Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği) eski başkanı ve Çetaş'ın yönetim kurulu başkanı Tarık Taşar, mevcut bayi teşkilatında sermaye sıkıntısı yaşandığını, artan rekabetle kâr marjlarının dibe vurduğunu söyledi. Çetaş olarak 7 yıl önce 11 markalı bayiler grubu iken 5 markaya indiklerini belirten Taşar, bunu rekabete ayak uydurmak için yaptıklarını dile getirdi. Bu sektöre yeni giren isimlerin zorlanacağını ifade eden Taşar, "Param var yatırım yapayım türü bir iş değil bayilik. Bir kere yatırım çok uzun zamanda geri dönüyor. İşi bilen, ehli olan kazanabilir. Araya birilerini koyup bayilik almak isteyenlerin pek çoğu zarar eder." dedi.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.