Tuzla canavarı yine uyandı

Tuzla canavarı yine uyandı

Tuzla'da ASTAŞ Tersanesi'nde dün bir geminin kızakta çekim işlemi sırasında vincin yeterli olmadığını gören işçiler yan taraftaki GEMTİŞ Tersanecilik...

Tuzla'da ASTAŞ Tersanesi'nde dün bir geminin kızakta çekim işlemi sırasında vincin yeterli olmadığını gören işçiler yan taraftaki GEMTİŞ Tersanecilik ve Ltd. Şirketi'nin vincini istedi. İki vinç bir arada kullanılırken, 15 işçi de kızağı kendi imkanlarıyla itmek istedi. Bu sırada ağır yüke dayanamayan GEMTİŞ'in vincinin bom olarak tabir edilen parçası kırılarak aşağı düştü. Kopan parça aşağıda bulunan işçilerden Metin İnanır (23) ile Ramazan Kocatepe'nin üzerine düştü. 3 aylık evli Metin İnanır, doğum gününde yaşanan talihsiz kazada hayatını kaybetti. Tuzla Tersanelerinde, 1985'ten bu yana tutulan kayıtlara göre 134 işçi hayatını kaybetti. 25 yıllık kayıtlarda işçilerin en çok patlama, elektrik çarpması ve yüksekten düşme sonucu hayatını kaybettiği belirlendi. 48 işçinin yüksekten düşerek, 35 işçinin patlama sonucu ve 25 işçinin de yine elektrik çarpması sonucu hayatını kaybettiği öğrenildi.

ÖLÜM ORANLARI İNGİLTERE'NİN 3 KATI
Türkiye'de, gemi inşaa sanayiinde yaşanan ölüm oranları, İngiltere ve İsveç gibi batı ülkelerinin üç katı. Singapur Çalışma Bakanlığı (MOM) tarafından açıklanan son istatistiklere göre İsveç ve İngiltere'de gemi inşa sanayinde yıllık ölüm oranı onbinde 1 düzeyinde. Türkiye'de ise son 10 yılda yaşanan ölüm sayısı dikkate alınarak yapılan hesaplamada bu oran onbinde 3 düzeyinde çıkıyor. Gemi inşaa sanayinde ölüm oranlarının en yüksek olduğu ülkeler ise Singapur, Tayvan, Çin ve Malezya. Singapur, Tayvan ve Çin'de ölüm oranları onbinde 10'a, Malezya'da ise onbinde 12'ye kadar çıkıyor.

KAZA SORUMLUSU İŞVEREN

Limter-İş Sendikası Genel Sekreteri ve aynı zamanda başka bir tersanede iş güvenliği görevlisi olarak çalışan Hakkı Demiral kazanın sorumlusunun işverenler olduğunu ileri sürerek, yeterli yaptırımların olmamasından dolayı tersane sahiplerinin de yeterli güvenlik önlemleri almadıklarını iddia etti. Eşinin altı aylık hamile olduğu öğrenilen Metin İnanır'ın bugün doğum günü olduğu öğrenildi.

SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.