Mersin'e havalimanı ve marına

Mersin'e havalimanı ve marına

İhalesi 1994'te yapılmış olmasına rağmen çeşitli aksaklıklar nedeniyle bugüne kadar çalışmalarına başlanamayan Mersin marinasının temeli atıldı....

İhalesi 1994'te yapılmış olmasına rağmen çeşitli aksaklıklar nedeniyle bugüne kadar çalışmalarına başlanamayan Mersin marinasının temeli atıldı. Açılış törenine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı Doğu Akdeniz'in en büyük yat limanlarından birisi olarak kabul edilen MerSea'N Marina yaklaşık 220 dönüm arazi üzerine kurulacak. Marina 500'ü denizde 500'ü de karada olmak üzere toplam bin yat bağlama kapasitesine sahip olacak. Yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan proje yaklaşık 10 milyon Euro'ya mal olacak. Mersin Yat Limanı İnşaatı Proje Müellifi Mimar Önder Kaya törende teknik bilgiler verdi. Yaklaşık 220 dönüm arazi üzerine kurulacak olan MerSea'N Marina'nın 10 bin metrekaresinin inşaat alanı olarak belirlendiğini kaydeden Kaya, yatçılara lojistik destek vermenin yanı sıra alışveriş, yeme içme ve yeşil alan hizmetleriyle kente hitap edecek bir yat limanı oluşturma gayretinde olduklarını söyledi. Projenin yapı kademelenmesi olarak çekek alanı, sosyal alan ve idari alan olmak üzere 3 alt kısma bölündüğünü açıklayan Kaya, Türkiye'deki mevcut marinalardan farklı bir mimari tasarım hazırladıklarını söyledi. Tasarımın hem şehirden hem de denizden algılanışında farklılıklar olacağını kaydeden Kaya, "Akdeniz mimarisine özgü çok modern bir yapı inşa etmeye çalışıyoruz" dedi. Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ise bu yatırımın turizmin gelişmesi adına büyük önem taşıdığını söyledi.

 

Sırada Çukurova Havaalanı var

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, şu anda 45 olan 14 bin yat bağlama kapasiteli yat limanı sayısını süratle artıracaklarını, bağlama kapasitesini ilk etapta 20 bin yata çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Yıldırım, 2023 yılı için yat turizminde iddialı projeleri bulunduğunu ifade etti. Kapasiteyi 50 bine, yat turizminden elde edilen geliri ise 15 milyar dolara çıkarmayı istediklerini vurgulayan Yıldırım, "Ancak yap işlet devret modeliyle 9 adet yat limanının şu anda yapımı devam etmekte. En az 100 bin kişiye iş verecek, ekonomik büyüklüğü 1 milyar dolara yakın bir yat kapasitesi de elde edilecek" dedi.

Mersin'e hizmetlerin bunlarla da sınırlı olmadığını kaydeden Yıldırım, sırada Çukurova Havaalanı olduğunu söyledi. Kargılı mevkiine yapılacak olan havaalanının Temmuz - Ağustos aylarında ihalesine çıkılacağını açıklayan Yıldırım inşaata da bu yıl içinde başlanacağını kaydetti. Türkiye'nin en büyük, dünyanın da sayılı havaalanlarından birisini gerçekleştireceklerini bildiren Binali Yıldırım şöyle konuştu:

"Yap-işlet-devret modeliyle yapacağımız havaalanı Çukurova havzasında yaşayan 5 milyon vatandaşımıza hitap edecek. Başlangıç kapasitesi 5 milyon olmasına rağmen öyle bir proje yaptık ki yıllık kapasitesi 50 milyon olarak tasarladık. Airbus 380 ve Boeing 777 uçakları da bu havaalanına inebilecek. 3 bin 500 metre boyunda ve 60 metre genişliğinde bir piste sahip olacak. Bu, Türkiye'de bir ilktir. Tüm bu çalışmalar Mersin'in bunca yıl beklediğine değecek."

Mersin'de Mersin Limanı'nın ardından Çukurova Havaalanı ihalesine de talip olduklarını açıklayan TAV ve Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, "Mersin'e gerekliydi. Adana her iki ili birden idare ediyordu. Her iki ilin ortasında yapılacak bir havaalanının son derece efektif olacağını düşünüyorum. 20-25 yıldır tartışılan bir konuydu. Bugün sonuçlanmış olması son derece önemli" değerlendirmesini yaptı.

Derya EĞRİCAN GÜLEÇ-DÜNYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.