Biz olmasaydık 39 TL olmazdı

Biz olmasaydık 39 TL olmazdı

Potansiyelin sadece yüzde 6'sını oluşturan bu durumdan şikayet eden Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, girişimciliğin topluma olan...

Potansiyelin sadece yüzde 6'sını oluşturan bu durumdan şikayet eden Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, girişimciliğin topluma olan faydasını geçenlerde Antalya'dan İstanbul'a acil dönüş yaparken rakip havayolu şirketi Türk Hava Yolları'ndan kolayca temin ettiği 39 liralık bileti örnek göstererek anlattı. Böylesine ucuz bir uçuş gerçekleştirmesini, "Bunu kim yaptı?" şeklinde sorarak cevaplayan Ali Sabancı, havayolu sektöründe girişimci bulunmasaydı ve sektörde çeşitlilik olmasaydı asla bu fiyata uçamayacağını hatırlattı.

Girişimciliğin kişi başına düşen milli geliri ciddi şekilde artırdığını vurgulayan Sabancı, girişimciliğin önünde niteliksizliğin de önemli bir sorun olarak durduğunu ifade etti. Ünlü işadamı Avrupa'nın Türkiye korkusunda niteliksiz eleman çokluğunun rol oynadığına dikkat çekerek, "Nüfusumuz nitelikli olsaydı elbette ki cezbedici olurduk. Çünkü nitelikli işgücü sadece üretimde değil, tüketimde de çok ciddiye alınır. Şu an işsizi bulunmayan Kahramanmaraş bu sorununu çözmüş durumda." dedi. Sabancı, Türkiye'de girişimcinin artık 'mal sahibi' olarak değil 'Hayal edip, gerekli bilgi ve beceriye sahip olduktan sonra, fırsatları kollayıp risk alabilen' şeklinde algılanması gerektiğini söyledi. Türkiye İş Kurumu'nun, "8 bin nitelikli iş pozisyonumuz bunca işsize rağmen açık." diye açıklama yaptığına dikkat çeken Ali Sabancı, insana yatırım yapmanın şart olduğunu belirtti. Ünlü işadamı şirketlerinde girişimci yetiştirmek için oluşturduğu değerden çalışanlarına pay vermesi gerektiğini aktardı. Sektörde bir ilki başlatarak 'Kazanç paylaşım sistemini' geliştirdiklerini, bu şekilde vergi öncesi kârın yüzde 10'unu insana yatırdıklarını ifade eden Sabancı, Türkiye'nin girişimcilikte gemiyi kaçırmak üzere olduğunu belirtti.

Öte yandan dün Ankara'da düzenlenen "Ulusal e-Kapasite Geliştirme Zirvesi''nde konuşan TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, yeni bir ürün ortaya çıkarırken ürünü doğru tarif etme, iyi pazarlama ve teknolojiyi iyi kullanmanın çok önemli olduğunu söyledi. Havacılık sektöründe eskiden fiyatların yüksek, hizmet kalitesinin düşük ve uçağa binmenin erişilmez olduğunu anlatan Sabancı, 2003'te havacılıkta tekelin kalkmasının ardından THY'nin pazar payının yüzde 97'den yüzde 57'ye düştüğüne ancak taşıdığı yolcu sayısının 4 kat arttığına dikkati çekti. Pazarlamanın çok önemli olduğunu belirten Sabancı, 2009'da internet üzerinden 110 kampanya yaptıklarını söyledi.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.