TOBB röntgen cihazı da üretecek

TOBB röntgen cihazı da üretecek

Türkiye'nin gümrük kapılarını yap-işletdevret modeliyle modernize eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) kapılara koyduğu xray cihazını Türkiye'de...

Türkiye'nin gümrük kapılarını yap-işletdevret modeliyle modernize eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) kapılara koyduğu xray cihazını Türkiye'de üretmeye hazırlanıyor. Kapıkule, Sarp, Hamzabeyli Nusaybin ve Dereköy sınır kapılarını işletmek için modernize etme çalışmalarını yürüten TOBB'a bağlı Gümrük ve Turizm İşletmeleri AŞ (GTI) gümrük kapılarına koyduğu röntgen cihazlarını kendi üretmek için yürüttüğü çalışmalarda sona geldi. Gümrük ve Turizm İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, Çin ve ABD'li bir firmayla yarı yarıya ortaklık için görüşmelerin sürdüğünü, bir hafta içinde son kararın verileceğini belirtti.

185 MİLYON $ HARCANDI

Gümrük kapılarına bugüne kadar 185 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirten Arif Parmaksız, "İki kez Çin'e 3 kez ABD'ye heyet göndererek teknolojiyi yerinde de inceledik. Teknoloji TOBB ETÜ Üniversitesi tarafından geliştirileceği için bizim payımıza düşen hissenin bir kısmı da üniversiteye aktarılacak" diye konuştu. Havalimanları ve liman işletmelerinde dünyada birçok firmanın bulunduğunu ancak gümrük kapısı işletilmesi konusunda tek şirketin kendileri olduğunu hatırlatan Parmaksız, hedeflerini ise Çin'den Türkiye'ye Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan tüm sınır kapılarını işletmek olarak koyduklarını söyledi. Suriye, Irak ve Bulgaristan sınır kapılarıyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirten Parmaksız, Sarp sınır kapısının Gürcistan tarafındaki Sarpi kapısının işletilmesi konusunda ön görüşmelerin tamamlandığını ifade etti.

KAPIKULE VE HAMZABEYLİ 19 HAZİRAN'DA AÇILIYOR

TOBB röntgen cihazı da üretecek 3 Mart 2005 tarihinde kurulan Gümrük ve Turizm İşletmeleri AŞ'nin (GTI) sermayesi 100 milyon TL ve TOBB'a bağlı 137 oda ve borsanın ortaklığı ile faaliyetlerini sürdürüyor.
TOBB röntgen cihazı da üretecek Cilvegözü'nün açılışı 9 Aralık 2007'de yapıldı. Sarp da 5 Mart 2009'da açıldı. Faaliyete geçen Kapıkule ve Hamzabeyli'nin ise resmi açılışı 19 Haziran'da yapılacak.
TOBB röntgen cihazı da üretecek Sınır kapılarının modernizasyonu projelerinin en önemli aşaması, Kapıkule Gümrük Kapısının modernizasyonu. Zira, kara sınır kapılarından ülkemize giriş-çıkış yapan toplam araçların yüzde 35'i, toplam yolcuların ise yüzde 42'si Kapıkule'yi kullanıyor.

SURİYE İLE TEK KAPI İÇİN GÖRÜŞÜLECEK

Gümrük kapılarında genellikle ikili olan yapıyı Suriye'de bire indirmek için de çalışma yapılıyor. Bu konuda 26 Haziran'da Suriye'nin ilgi tarafıyla masaya oturmaya hazırlandıklarını söyleyen Parmaksız "Müşterek kapıyı GTI'nın yapılması teklifi götürüldü. Benzer durum Bulgaristan için de geçerli. Onlarla da yakın zamanda görüşmeler yapılacak" diye konuştu.

SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.