Tadilat 3 şeride çıktı, trafik felç

Tadilat 3 şeride çıktı, trafik felç

Önceki gece meydana gelen kilometrelerce uzunluktaki araç kuyruğu, dün sabaha kadar azalmadı. Vatandaşlar yine saatlerce trafikte kaldı. Köprüde trafik...

Önceki gece meydana gelen kilometrelerce uzunluktaki araç kuyruğu, dün sabaha kadar azalmadı. Vatandaşlar yine saatlerce trafikte kaldı. Köprüde trafik 3 gidiş ve 2 geliş olmak üzere 5 şeritten sağlanmaya çalışılıyor.

Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü'ndeki yol bakım çalışmaları kapsamında önceki gün bir şeridin daha trafiğe kapatılması, Avrupa'dan Anadolu yakasına geçişte trafik yoğunluğuna neden oldu. Geçişler, Avrupa'dan Anadolu yakasında iki, Anadolu'dan Avrupa'ya geçişte ise 3 şeritten sağlanıyor. Avrupa'dan Anadolu'ya geçişte 3 şeridin birden trafiğe kapatılması nedeniyle özellikle kamyon ve TIR'lar kilometrelerce araç kuyruğu oluşturdu. Araç kuyrukları zaman zaman TEM Otoyolu'nun Gaziosmanpaşa mevkisine kadar uzadı. Aynı şekilde Haliç Köprüsü'nde, FSM Köprüsü ile eşzamanlı başlayan çalışmalar nedeniyle D-100 Karayolu'nda da yer yer trafik sıkışıklığı yaşandı. Saatlerce trafikte mahsur kalan vatandaşlar yetkililere tepki gösterirken uzmanlar ise alternatif yol güzergâhları oluşturmadan köprülerin tadilata alınmasını eleştirdi.

Köprülerdeki tadilatın 4-5 yıla yayılarak peyderpey yapılabileceğini vurgulayan İTÜ İnşaat Fakültesi Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Ergün, köprüler için ayrı bir bakım yönetim sisteminin kurulması gerektiğini kaydetti. Bu tür çalışmaların son ana bırakılmaması gerektiğini hatırlattı. Ağır vasıtaların bir kısmının trafikten çekilerek deniz yoluna yönlendirilmesinin trafiğe derin bir nefes aldıracağını belirten Uluslararası TIR ve Ağır Vasıta Şoförleri Derneği (UTSYD) Başkanı Çetin Ünlü ise çözüm olarak Sirkeci-Harem arası Ro-Ro seferlerinin başlatılması önerisinde bulundu. Ünlü, TIR'ların gece 24.00-05.00 saatleri arasında karşılıklı iki Ro-Ro gemisiyle çift sefer yapılarak taşınması halinde trafikten yaklaşık 300 TIR'ın eksileceğini belirtti. Yaşanan trafikte vatandaşın da büyük payının olduğunu dile getiren Gazi Üniversitesi Ulaştırma Çalışma Grubu Başkanı Yardımcı Doç. Dr. Hikmet Bayırtepe de Türkiye'de yola çıkan araçlardaki kişi sayısı ortalamasının 1,7 olduğunun altını çizdi. Bu oranın İstanbul'da 1,2'ye kadar düştüğünü aktaran Bayırtepe, vatandaşa mümkün olduğunca toplu ulaşım araçlarını kullanmalarını tavsiye ediyor. Bayırtepe ayrıca, bugüne kadar dile getirilmeyen bir noktaya dikkat çekiyor. Bayırtepe'ye göre FSM'deki çalışmaların ivedi bir şekilde dar bir zaman dilimine sıkıştırılmasının nedenlerinden birisi de köprünün özelleştirilecek olması. Bakımı eksik olduğu için köprünün özelleştirilmesine talebin az olduğunu savunan Bayırtepe, yetkililerin özelleştirme öncesi köprüde bakım onarım çalışması başlattıklarını kaydetti.

FSM Köprüsü'nde 18 Haziran'da başlayan bakım ve onarım çalışmaları devam ediyor. Daha önce Anadolu yakası istikametinde yürütülen çalışmalar sebebiyle iki şerit trafiğe kapatılmıştı. Anadolu yakası yönünde bir şerit daha çalışmalar kapsamında trafiğe kapatıldı. Avrupa'ya geliş yönündeki bir şerit Anadolu yakasına geçiş için ayrıldı. Uzmanlara göre yaşanan sıkıntının en önemli nedeni plansızlık. Her şehrin uzun vadeli ulaşım master planlarının olması gerektiğine vurgu yapan uzmanlar, Türkiye'de ulaşım alanında şehir planlamalarının yetersiz, köprü bakım yönetim sisteminin ise henüz bulunmadığına dikkat çekiyor.

FSM Köprüsü'nden kaynaklanan trafikte saatlerce kalan sürücüler ise tepkili. Ataşehir'den FSM Köprüsü'ne yaklaşık 5 saatte geldiğini belirten TIR şoförü Ali Şan, tekrar Anadolu yakasına nasıl geçeceğini düşünmeye başladığını söylüyor. Köprü çalışmaları bitene kadar Avrupa yakasına nakliye almayı düşünmediğini belirten Şan, "Alacağımız ücreti yakıt parası olarak yollarda harcıyoruz. Aldığımız para bu rezilliği çekmeye değmiyor" dedi. Özellikle küçük araç şoförleri, otobüs ve TIR'lardan şikâyetçi. Bu araçlara alternatif bir yol bulunması halinde yoğunluğun azalacağını düşünen taksi şoförü Hüseyin Zoraki, normalde karşıya müşterisinin çok olduğunu ancak çalışma başladığından bu yana müşteri sayısında ciddi düşüş yaşandığını söyledi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.