Rahmi Koç Müzesi'nden eğitime destek

Rahmi Koç Müzesi'nden eğitime destek

 Rahmi M. Koç Müzesi’nin çocuklara sunduğu eğitim projeleri, çocukların eğitim hayatında fark yaratırken, görerek, duyarak, dokunarak ve en önemlisi...

 

Rahmi M. Koç Müzesi’nin çocuklara sunduğu eğitim projeleri, çocukların eğitim hayatında fark yaratırken, görerek, duyarak, dokunarak ve en önemlisi eğlenerek öğrenmelerini sağlıyor.

Rahmi M. Koç Müzesi’nin anasınıfı ve ilköğretim öğrencileri için hazırladığı eğitim programlarından ilki olan ‘İlköğretim Okulları Eğitim Paketi’ 2002 yılından bu yana aktif olarak kullanılıyor.

İstanbul Valiliği ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından onaylı paketle öğretmenler ve öğrenciler seçilmiş olan eserler konusunda daha detaylı bilgi ediniyor ve görsel sanatlar, sosyal bilgiler, Türkçe, matematik, fen ve teknoloji  dersleriyle bağlantılarını kurarak daha geniş kapsamlı inceleme şansını yakalıyorlar. Aynı program 2005 yılından beri yine İstanbul Valiliği ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından onaylı olarak anaokulları içinde uygulanabiliyor. Anasınıfları programında yer alan hedef ve davranışlara uygun müze objelerini inceleyen anasınıfı öğrencileri objeyi incelemekle kalmayıp fen ve doğa, sanat, Türkçe-dil gelişimlerini destekleyen pek çok etkinlik de yapabiliyor.

Müzede eğlenceli ve kolay öğrenme süreci

Rahmi M. Koç Müzesi’nin sunduğu eğitim olanakları hakkında konuşan Rahmi Koç Müzesi Eğitim Danışmanı Emine Bayam,  “Müzelerin çocuk eğitimindeki önemi çok büyüktür. Müzeler çocuklara yaparak-yaşayarak öğrenecekleri ideal ortamlar sunarak onların zihinsel, bedensel, duygusal gelişimlerine yardımcı olur.  Bunun yanında çocukların hayal güçlerini geliştirir ve yaratıcılılarını artırır. Çocuklar, ilgisini çeken şeylere yönelir. Bizler de ilginç objeleri inceleme, objeyle ilgili boyama, kesme-yapıştırma, resim, drama, öykü tamamlama, oyun gibi etkinliklerle çocukların hem eğlenerek öğrenmelerini sağlıyoruz hem de müzeye gitme alışkanlığı vermeye çalışıyoruz. Çünkü müzelere gitme alışkanlığı olan çocuklar gelecekte müzelere sahip çıkacaklar ve tarihi eserleri koruma bilincini geliştireceklerdir” diye konuştu. 

Sergiler de eğitimin konusu oluyor

Rahmi M. Koç Müzesi’nin bu konuda sunduğu bir diğer fırsat müzede gerçekleştirilen sergiler ile ilgili olarak ortaya konan projeler... Bu projelerle beraber gerçekleşmekte olan sergi ile ilgili tasarım yarışmaları, atölye çalışmaları düzenlenirken, öğrencilerin seviyesine uygun rehberlik yardımında da bulunuluyor.

Haftasonu eğitim atölyesi çalışmaları

4-14 yaş arası çocuklarla Fenerbahçe Vapuru’nda yer alan eğitim atölyesinde her hafta farklı bir atölye çalışması yapılmaktadır. Bu atölyeler boyama, enerji, astronomi, heykel, kukla, dans, mutfak, tasarım ve dramadır. Belirli haftalarda, konusunda uzman sanatçılar, bu atölyelere misafir oluyor.

Öğrenciler kurşun harfler devrinde yolculuğa çıkıyor

Türkiye’de bu alanda gerçekleştirilmiş çalışmaların ilki olma özelliğini taşıyan Nostaljik Matbaa Atölyesi, matbaanın tarihine ışık tutarken bir yandan da matbaacılığın gelişimi, tarihi tipo baskı tekniği, elle kurşun harf dizimi, metal klişeler ile baskı uygulamaları eski ustalar tarafından uygulamalı olarak öğrencilere gösteriliyor.

Matematik  hiç bu kadar renkli olmamıştı

Renkli Matematik Dünyası Eğlen-Öğren bölümünde bulunan 20 adet deney seti matematik ve fen bilimlerini ‘anlaşılmaz, erişilmez’ olmaktan çıkarıp ‘dokunulabilir, sevilebilir’ kılıyor. 7’den 77’ye herkesin kendine uygun bir deney bulabileceği bölüm, interaktif deneylerle eğlenerek öğrenmeyi sağlıyor.

Rahmi M. Koç Müzesi Atölyeleri Eğitim Projesi

Rahmi M. Koç Müzesi’nin bir diğer eğitim projesi ‘Rahmi M. Koç Müzesi Atölyeleri Eğitim Projesi’.  Proje ile müzeciliği benimsetmek, eski eserlere değer vermeyi ve koruma bilincini kazandırmak amaçlandı. Bu proje ile lise ve meslek lisesi öğrencileri rehber öğretmen eşliğinde müzenin restorasyon atölyelerinde uygulamalı olarak eğitim görme, müzenin perde arkasını yakından tanıma şansı yakalıyor.

Müzeye gelemiyorlarsa biz onlara gideriz

Rahmi M. Koç Müzesi’nin 2003 yılından bu yana sürdürdüğü gezici müze geleneği Müzebüs, köy kasaba demeden yılda yaklaşık 30 ili ziyaret ediyor. Müzebüs ile şunlar amaçlanıyor; Kısıtlı imkânlar, uzaklık gibi nedenlerle müzeye gelemeyen öğrencilere çağdaş anlamda müzeyi tanımlamak, müze eğitiminin temel ilkelerini kavratmak, müze koleksiyonunu eğitim amaçlı kullanmak, ilköğretim okullarının programlarındaki ünitelerle bağlantılı müze objelerinden yararlanmalarını sağlamak, teknolojinin gelişim süreci hakkında öğrencileri bilgilendirmek, teknolojinin getirdiği sorunlarla mücadelede hepimize düşen görev ve sorumlulukları düşündürebilmek.  

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.