Denizcilik ve balıkçılık fonuna 6.5 milyar euroluk teklif

Denizcilik ve balıkçılık fonuna 6.5 milyar euroluk teklif

Avrupa Denizcilik ve Balıkçılık Fonu (EMFF); Temmuz ayında sunulan Ortak Balıkçılık Politikası‘nda reform yapılması, sürdürülebilir balıkçılığa...

Avrupa Denizcilik ve Balıkçılık Fonu (EMFF); Temmuz ayında sunulan Ortak Balıkçılık Politikası‘nda reform yapılması, sürdürülebilir balıkçılığa geçiş için balıkçılara destek olunması ve balık stoklarının iyileştirilmesi sürecinde alternatif gelir kaynaklarının yaratılması için kıyı topluluk ekonomilerinin çeşitlendirilmesi gibi hedeflere katkıda bulunmayı öngörüyor. Bu sayede yeni iş olanaklarının yaratılması ve Avrupa kıyılarında yaşam koşullarının iyileştirilmesi amaçlanıyor. Fona ilişkin açıklama yapan Avrupa Komisyonu’nun Denizcilik İşleri ve Balıkçılıktan sorumlu Üyesi Maria Damanaki “Bu yeni fon, sektörde ekonomik büyüme sağlayacak ve yeni işler yaratacak. Artık büyük gemilerin inşa edilmesine para harcanmayacak. Yeşil bir Ortak Balıkçılık Politikası için bütçeden küçük ölçekli balıkçılık ve su kültürü yararlanacak” şeklinde konuştu.

AB’nin filo fazlası sürdürülebilir balıkçılığı tehdit ediyor

Avrupa Sayıştayı ayrıca, Ortak Balıkçılık Politikası kapsamında alınan önlemleri başarısız buldu. AB’de 1990 yılından bu yana gemilerin ıskartaya çıkarılması için 1,7 milyar euro harcanmasına rağmen, kalan filonun teknoloji sayesinde iyileştirilmesi sonucu AB filosu halen kapasite fazlasından zarar görüyor. Mahkeme, hazırladığı raporda, balıkçılık filosundaki kapasite fazlasının, sürdürülebilir balıkçılığın sağlanmasında Ortak Balıkçılık Politikasının başarısızlığının temel nedenlerinden biri olmaya devam ettiğini vurguladı. Bu konuda yeni bir yaklaşımın gerekli olabileceği veya mevcut tedbirlerin daha iyi uygulanması gerektiği belirtildi. Raporu değerlendiren Avrupa Komiseri Maria Damanaki, birçok gözlem ve öneriye katıldığını belirterek, eski uygulamaların değişmesi gerektiğini ifade etti. Kapasite fazlasının aşılması için ticareti yapılabilir balıkçılık için ulusal düzeyde tavizler ve mülkiyet yoğunlaşmasına karşı önlemler alındığını belirten Damanaki, 2014-2020 Denizcilik ve Balıkçılık Fonu’nun gemilerin demontajına değil fark yaratacak projelere aktarılacağını ekledi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.