Halk yeni yollardan memnun

Halk yeni yollardan memnun

Yollar Türk Milli Komitesinin (YTMK) kamuoyunun Karayolları Genel Müdürlüğü ve hizmetlerine ilişkin tutum, düşünce ve algılarının ortaya konulması...

Yollar Türk Milli Komitesinin (YTMK) kamuoyunun Karayolları Genel Müdürlüğü ve hizmetlerine ilişkin tutum, düşünce ve algılarının ortaya konulması ile farkındalık düzeyinin belirlenmesi amacıyla yaptığı ''Kamuoyu Algısında Türkiye Karayolları Araştırması''nda, ''Genel olarak Türkiye'de karayollarının durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusunu yanıtlayan vatandaşların yüzde 50,6'sı ''iyi'', yüzde 35,5'i ''orta'', yüzde 6,4'ü ''çok iyi'' şıklarını tercih etti. Yüzde 0,2'sinin'' bilmiyorum'' şıkkını işaretlediği anket sonuçlarına göre, vatandaşın sadece 3,5'i yolların durumuna ilişkin olumsuz görüş bildirdi.

Çankırı, Sinop, Bayburt, Erzincan, Tunceli, Muş, Bitlis, Hakkari ve Ardahan dışında kalan 72 ilde 2 bin 546 vatandaş ile yüz yüze anket çalışması yapılan araştırmada, ''Türkiye genelinde karayolları için para harcanacak olsaydı, bu parayla ilk olarak yapılması gereken çalışmanın hangisi olması gerekir'' sorusuna vatandaşların yüzde 42,4'ü ''trafik güvenliğini artırıcı önlemler almak'', yüzde 17,2'si ''yol düzeyini düzeltmek ve sürüş konforunu artırmak'', yüzde 11,9'u ''trafik akışını düzenlemek ve sıkışıklığını azaltmak'', yüzde 13'ü ''alternatif yeni yollar inşa etmek'', yüzde 7,9'u ''yolların geometrisini düzeltmek'' ve yüzde 5,7'si ''karayolunun çevreye olumsuz etkisini azaltmak'' yanıtını verdi.

-Halkın yüzde 53,7'si şehirlerarası yolda kendisini güvende hissediyor-

Karayollarında 10 yıl önceki durum ile şimdiyi karşılaştırmaları istenen vatandaşın yüzde 66,7'si ''daha iyi'', yüzde 25,7'si ''çok daha iyi'' ve yüzde 3,9'u ''değişmedi'' şeklinde görüş bildirdi.

Karayollarının güçlü yönlerinin belirtilmesi istenenlerin yüzde 49'u yol yapımı, yüzde 36,8'i otoyolu yapımı, yüzde 28,6'sı bölünmüş yol yapımı, yüzde 26,6'sı yol bakım onarım hizmetleri, yüzde 25,6'sı trafik işaretlemesi, yüzde 23,2'si karla mücadele, yüzde 14,5'i de teknolojik gelişmelere vurgu yaptı.

Karayollarının zayıf yönlerine ilişkin soruda ise vatandaşlar için karla mücadele çalışmaları yüzde 30,4 ile ilk sırada yer aldı. Bu seçeneği yüzde 28,1 ile halkla ilişkiler, yüzde 25,7 ile halkın projelere katılımını sağlama ve görüşlerini alma, yüzde 21 ile yol bakım onarım hizmetleri, yüzde 18,3 ile yol danışma hizmetleri ve yüzde 11 ile yolların standartlara uygunluğu takip etti.

''Karayollarında şehirlerarası yol kullanıcısı olarak kendinizi ne kadar güvende hissediyorsunuz'' sorusu yöneltilen vatandaşların yüzde 53,7'si güvende hissettiğini, yüzde 31,5'i ne güvende ne de güvensiz hissettiğini belirtirken yüzde 14,4'ü ''güvensiz hissediyorum'' görüşüne yer verdi.

Karayollarında meydana gelen kazalardan öncelikli olarak neyi sorumlu tuttuğu sorulan vatandaşlar ilk sırada yüzde 64,8 ile sürücülerin dikkatsizliğini saydı. Sürücülerin eğitimsizliği vatandaşa göre yüzde 35,2 ile ikinci sırada yer alırken, yayaların dikkatsizliği yüzde 23,2'de kaldı.

-Trafik kazalarında en önemli neden-

Türkiye karayollarında meydana gelen trafik kazalarının en önemli nedeni sorulan araştırmaya göre, dikkatsizlik-ihmalkarlık-sorumsuzluk yüzde 30,6, uykusuzluk-yorgunluk yüzde 29,8, hızlı araç kullanmak yüzde 17, şoför hataları 12,5, yol kusurları yüzde 9,4, alkollü araç kullanmak; eğitimsiz ehliyet almak yüzde 5,9, trafik kurallarına uymamak yüzde 4,2 ve diğerleri şeklinde sıralandı.

Karayolları Genel Müdürlüğünden beklentilerinin sorulduğu ankette vatandaşın yüzde 22,8'i ilk sıraya yolların daha onarımlı-düzgün-bakımlı olması seçeneğini yerleştirdi. Bunu yüzde 10,4 ile yol ve can güvenliği sağlanması ve daha planlı ve yoğun çalışması, yüzde 5,7 ile yeni yolların daha sağlam ve düzgün olması, yüzde 4,9 ile bölünmüş yolların çoğaltılması, yüzde 4,9 ile daha çok yol yapılması takip etti.

Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı personelin çalışma performanslarının sorulduğu katılımcıların yüzde 50,4'ü, personelin özverili çalıştığını düşündüğünü belirtirken, yüzde 39'u ''orta düzeyde çalışıyorlar'', yüzde 9,5'i ''baştan savma çalışıyorlar'' fikrini savundu.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.