BDI endeksinde kötü gidiş sürüyor

BDI endeksinde kötü gidiş sürüyor

 Bütün hafta boyunca piyasa endeksleri düşüşteydi ama bu düşüş çok büyük oranlarda gerçekleşmedi. En fazla gerileme % 5,75 ile capesize endeksinde...

 

Bütün hafta boyunca piyasa endeksleri düşüşteydi ama bu düşüş çok büyük oranlarda gerçekleşmedi. En fazla gerileme % 5,75 ile capesize endeksinde oldu, bu durum genel endeksin % 4,64 düşmesine yol açtı ama BDI yine de 1800 puanın üstünde haftayı kapatabildi.

Son dönemdeki aşağı yönlü hareket yılbaşından önce piyasada yavaşlama olacağını öngören analistleri haklı çıkarır tarzda. Daha önceki raporlarımızda belirttiğimiz üzere bu analistler tarafından, yeni inşa gemi teslimleri ile çok fazla şişen tonaj arzının nedeniyle piyasadaki mevcut talep tarafından absorbe edilemeyeceğini savunuyorlardı. İşin kötüsü, son bir kaç yıldır olduğu gibi, bu yıl sonunda da tersaneler tarafından gemi teslimleri hızlanıyor.

HABER VE YORUMLAR

Bu sezon Rusya hububat ihracatı 24 milyon tonu geçecek;

Rusya Hububat Birliği, ülkenin bu sezonki hububat ihracatının 24 milyon tonu geçeceğini tahmin ediyor. Bu tahminin ılımlı iymser bir senaryoyay dayandırıldığı belirtiliyor. Hububat ihracatının 25 milyon tonu aşmasının ise, durgun seyreden hububat fiyatları ile Kazakistan ve Ukrayna’nın rekabeti nedeniyle mümkün görülmediğini belirten birlik yetkilileri, her şeyin Mart ayında açıklığıa kavuşacağını ifade ettiler. Çünkü belirtilen dönemde Rusya ile birlikte Ukrayna ve ABD’nin de ürün durumları belli olacak.

Rusya 23 Kasım itibarıyla 1 Temmuz’da başlayan içinde bulunulan ürün sezonu boyunca 13,7 milyon ton hububta ihracatı gerçekleştirdi. Bu arada, Kasım ayı ihracatının 2,3 – 2,4 milyon tonu bulması beklenirken, Aralık ayı ihracatı 2 milyon ton civarında tahmin ediliyor.

CAPESIZE 

Capesizelar haftaya olumlu bir havayla başladı, tc rateleri yüksekti. Ancak hafta ortası ve sonuna doğru yüklerde görülen dalgalanma piyasaları negatif yönlü etkiledi. Kuzey Afrika ve Avustralya’dan çıkan yüklerin azalması piyasalar üzerinde olumsuz etki yarattı.

PANAMAX

Geçtiğimiz hafta panamakslar Amerika’daki ve Avrupa’daki tatilden olumsuz yönde etkilendiler. Haftaya yavaş bir başlangıç yapan panamakslar özellikle Atlantik rotasında taşınan tonajların azalmasıyla endekste ve kazançlarda düşüşler yaşandı.

SUPRAMAX/HANDYMAX/SIZE          

Handymakslarda geçtiğimiz haftaya iyi başladı. US Gulf rotasından gelen yükler piyasaları hareketlendirdi ancak Karadeniz, Ukrayna ve Rusya’dan taşınan hububat yükleri artsada diğer bölgelerde özellikle kuzey Afrika’daki belirsizlik piyasaları negatif yönlü etkiledi.

COASTER                             

Geçtiğimiz hafta itibariyle coaster armatörleri özellikle nehir tipi gemi sahibi armatörler pozitif beklenti içindeydi.  Akdeniz bölgesindeki, Handysize tonajında görülen hareketlilik, kömür ve hububat yüklerindeki mevsimsel artışlar Karadeniz bölgesinde daha hareketli ve armatörler lehine bir durum oluşturmaya başladı.  Fakat son bir aydır coaster piyasasında hafta bazlı görülen hareketlilik ve navlun artışları kendini sadece hurda, çelik ve kömür gibi birkaç yük çeşidinde gösteriyor.

Geçtiğimiz hafta başı itibariyle, önceki haftadan belirlenen hububat kotasyonları kendini piyasada önemli ölçüde hissettirdi, fakat bazı yük sahipleri özellikle demiryoluyla Novo’ya yüklemelerini indirecek olanlar Kasım ayı için sıkıntı yaşıyorlar. Avrupalı coaster armatörlerinin gemilerini Azov’da konuşlandırmak istememeleri nedeniyle kiracıların mevcut gemi armatörleriyle yaptıkları pazarlıklarda zorluk çekmeye başladıklarını görüyoruz. Bu gibi gelişmelere bağlı olarak son birkaç haftadır Azov limanı çıkışlı yüklerde navlunların arttığını görüyoruz. Yaklaşan yeni yıl tatili ve buz sezonu nedeniyle kiracıların yüklerini taşımakta acele ettiklerini ve bu nedenle de spot gemi sayısındaki sıkışıklık nedeniyle navlun artışı olduğunu görüyoruz. Yunanistan-Türkiye Akdeniz ve Mısır arasındaki bölgede Yunanistan’ın güçlü seyir izleyen yüklerine ilaveten Türkiye ve Mısır’daki hareketliliğin de çok olması geçtiğimiz hafta sonu itibariyle piyasada güzel bir denge sağlanmasına yardımcı oldu.  Mevcut durumda coaster armatörlerinin, geçtiğimiz aylara nazaran çok daha fazla alternatife sahip olduğu söylenebilir. 

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.