Türkiye-Almanya arası direkt tren hattı

Türkiye-Almanya arası direkt tren hattı

12 Eylül’den sonra Türkiye’yi terk eden ve Almanya’da 12 yıl siyasi mülteci olarak yaşayan işadamı İzzet Tırpan, 5 milyon euro yatırımla ilk kez...

12 Eylül’den sonra Türkiye’yi terk eden ve Almanya’da 12 yıl siyasi mülteci olarak yaşayan işadamı İzzet Tırpan, 5 milyon euro yatırımla ilk kez iki ülkeyi demiryolu ile birleştiren arabalı tren hattı projesini hayata geçirdi.

Radikal'den Aram Ekin DURAN'ın haberine göre, 50 yıl önce Sirkeci Garı’ndan uğurlanan gurbetçiler, bundan sonra haftada bir kez sefer yapacak “Euroturk Express” treni ile arabalarıyla birlikte Türkiye’ye gelebilecekler. Euroturk Express, 183 yolcu ve 60 arabayla ilk kez dün öğlen saatlerinde yola çıktı. Trenin bugün günü saat 16.00’da Çerkezköy’de olması bekleniyor.

TCDD DESTEK VERDİ

Euroturk Express trenini işleten Rail Contact firmasının sahibi İzzet Tırpan, “50 yıldır ilk kez böyle bir şey yapılıyor. TCDD de bu projenin hayata geçmesi için bürokratik işlemleri sıfıra indirdi” dedi. Avrupa Birliği ülkelerinden her yıl 2 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının karayolu ile ülkeye geldiğine dikkat çeken Tırpan, “Burada çok önemli bir pazar var. En yüksek Türk nüfusuna sahip Almanya’da yaşayan insanların trenimize büyük bir ilgisi var. Her gün 100 kişi arayıp ‘Gerçekten gidiyor musunuz?’ diye soruyor” diye konuştu.

3 yıldır bu proje üzerinde çalıştıklarını, Avrupa ülkelerinden geçiş izni almak için çok çaba sarf ettiklerini dile getiren Tırpan, göçün 50. yılında böyle bir hizmeti hayata geçirdikleri için mutlu olduklarını söyledi. Tırpan, “Almanya’daki en önemli üreticilerden 50 milyon euro değerinde 10 adet lokomotif sipariş ettik. Yakın zamanda Avrupa’ya yük taşımacılığı da yapmayı planlıyoruz” dedi.

ALBATROS'UN DA KURUCUSU

Gurbetçilerin her yıl Türkiye’ye gelişinde büyük kolaylık sağlayacak bu projenin mimarı işadamı İzzet Tırpan’ın ilginç bir hikâyesi var. Solcu olan Tırpan, 12 Eylül darbesinden sonra Diyarbakır’da Kawa ve DDKD davasından yargılanırken, ülkeyi terk ederek Almanya’ya kaçmış. Almanya’da 12 yıl boyunca siyasi mülteci olarak yaşayan Tırpan, “1992’de Türkiye’ye dönerek Albatros Havayolları’nı kurdum ancak kısa sürede bürokrasiden bunaldım ve Almanya’ya geri döndüm. Ecevit başbakanken bana ‘gel’ diye çağrı yolladı ama Türkiye’de iş yapmak istemedim. Şimdi ise şartlar çok farklı” dedi.

PROJE 5 MİLYON EURO'YA MAL OLDU

* Euroturk Express projesi 5 milyon euroya mal oldu.

* Bonn-Çerkezköy ve Çerkezköy-Bonn hattında haftada bir kez sefer yapacak.

* Ortalama 48-50 saat süren yolculuk boyunca Almanya, Avusturya, Macaristan, Romanya ve    Bulgaristan üzerinden Türkiye’ye varılacak.

* Tren 24 otomobil vagonu, 7 yataklı vagon ve 2 restoran vagonundan oluşuyor.

* 378 yolcu ve 120 otomobil taşıma kapasitesine sahip.

* Euroturk Express’te biletler otomobil başına 299 euro, yolcu başına ise 149 euro. Trenin bilet ücreti VIP hizmetleri ile 600 euroya kadar çıkıyor.

RADİKAL

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.