Petroldeki düşüş pompaya yansıdı

Petroldeki düşüş pompaya yansıdı

Benzinde de önümüzdeki günlerde indirim bekleniyor. 14 Haziran'da 120 doları gören ham petrolün varil fiyatı 23 Haziran'da Avrupa ülkelerinin stok rezervleri...

Benzinde de önümüzdeki günlerde indirim bekleniyor. 14 Haziran'da 120 doları gören ham petrolün varil fiyatı 23 Haziran'da Avrupa ülkelerinin stok rezervleri kullanma kararıyla 102 dolara kadar indi. Doların bir miktar yükselmesi indirimleri erteletti.

Uluslararası piyasalarda, Türkiye'nin de ham petrolü satın aldığı Brent türü petrolde fiyatlar 14 Haziran'dan bu yana sürekli geriliyor. Buna bağlı olarak bugünden geçerli olmak üzere motorin fiyatları 8 kuruş ucuzladı. İstanbul'da 3,58 liradan satılan motorinin litresi 3,5 liraya düştü. Motorine en son 28 Mayıs tarihinde 10 kuruş zam yapılmıştı. Benzinde ise 9 Haziran'da indirime gidilmişti. Motorindeki indirimin ardından ham petroldeki gerilemeye bağlı olarak benzinde de indirim olması bekleniyor. Petrol fiyatları düşerken ucuzluğun gecikmesinde ise dolardaki yükseliş etkili oldu.

14 Haziran'da 120 doları gören bir varil ham petrolün fiyatı, 23 Haziran'a kadar peyderpey düştü. 23 Haziran günü ise Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) üye 28 ülke 60 milyon varillik stratejik stoklarını günde 2 milyon varil olmak üzere piyasaya sürdü ve petrolde hızlı düşüş yaşandı. IEA'nın bu kararından sonra, ham petrol 116 dolar seviyelerinden 104-108 dolar bandına geriledi. En son benzin indiriminin ardından gelen yüzde 7-10'luk (104-108 dolar/varil) nihayet pompa fiyatına yansıdı. Önceki sabah 102 doları gören varil fiyatı dün 107 dolar civarında seyretti. En son 9 Haziran tarihinde 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 4,17 liraya indirilmişti. 9 Haziran günü Brent türü petrolün fiyatı 116 dolardı. Son indirimden bu yana ham petrol yüzde 7-10 ucuzladı.

Dolar 9 Haziran'dan bu yana yüzde 4,5 değer kazandı. 9 Haziran günü 1,57 lira olan dolar dün itibarıyla 1,64 liraydı. Petroldeki düşüş, dolardaki artıştan daha fazla olmasına rağmen şirketler bunu bugün fiyatlara yansıttı. Dolar düştükce akaryakıt da ucuzlayacak. Ham petrol fiyatlarındaki düşüşün ise sürmesi bekleniyor. Çünkü tüketici ülkeler adına IEA, 60 milyon varil olarak açıkladığından daha fazla miktarda stratejik stoku kullanıma açma kararı aldı.

Batılı ülkelerin enerji danışmanı IEA, Japonya'nın sanayi için, Güney Kore'nin de konut tüketimi için ham petrol stoklarını açacağını ve her iki ülkenin de sadece Asya piyasalarına ürün vereceğini açıkladı. Üyelerinin stratejik rezervlerinden bir ay içinde 60 milyon varil ürün serbest bırakmalarına karar veren IEA, bunun ardındaki nedenin Libya'da yaşanan iç savaşın yol açtığı üretim düşüşü olduğunu kaydetti. Libya günde 1,2 milyon varil petrol üretiyordu.

IEA, ABD'nin 40 milyon varil ham petrol satacağını, Avrupa ülkeleri serbest bırakılacak 19,2 milyon varilden 15 milyonunun rafine ürün, 4,2 milyon varilinin ise ham petrol olacağını açıkladı. Avrupa'da rezervlerini açacak olan ülkeler Almanya, Hollanda, Fransa, İtalya, İngiltere, İspanya ve Türkiye. En büyük katkı Almanya ve Hollanda'dan gelecek. IEA'ya üye ülkelerin toplam petrol stokları 4,1 milyar varili aşıyor. Ajans, kurulduğu 1974 yılından bu yana 3. kez acil rezervlere başvuruyor.

Avrupa'nın en pahalı benzinini kullanan Türkiye'de, pompadaki en büyük pay yüzde 60'la devlete ait. Bir litre benzine ödenen 4,17 liranın 2,5 lirası devletin kasasına giriyor. 

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.