Akaryakıtçıdan EPDK'ya 10 numara sitemi

Akaryakıtçıdan EPDK'ya 10 numara sitemi

Akaryakıt istasyonlarında 10 numara yağ satılmadığını belirten Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı Muhsin Alkan; EPDK, güvenlik...

Akaryakıt istasyonlarında 10 numara yağ satılmadığını belirten Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı Muhsin Alkan; EPDK, güvenlik güçleri ve Maliye'nin bu yağların istasyon dışında kaçak satılmasını engellemesini istedi.

Giresun'da geçen hafta meydana gelen, 9 kişinin hayatını kaybettiği otobüs yangınının akaryakıt yerine 10 numara yağ kullanımından kaynaklandığı iddiası, bu yağı kaçak olarak satışını yeniden gündeme getirdi. Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı Muhsin Alkan, hiçbir akaryakıt istasyonunda 10 numaralı yağ satışı olmadığını belirterek, "Bunlar kesinlikle istasyon dışında satılandır. Ancak ne Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), ne Maliye ne de bir kolluk kuvveti bunlara 'Niçin satıyorsunuz?' demiyor. Zan altında kalan akaryakıt sektörü ve bizleriz." dedi.

Muhsin Alkan, kaçak akaryakıtın Türkiye ekonomisinin kanayan yarası olduğunu ve devlet hazinesini her yıl milyarlarca dolarlık zarara uğrattığını kaydetti. Bir süre önce Giresun'da meydana gelen trafik kazasında 9 kişinin hayatını kaybettiğine işaret eden Alkan, "Konuyla ilgili henüz bilirkişi raporu yayınlanmamış ise de bölgede yapılan araştırmalar sonucunda oluşan genel kanaat, bu feci kazanın 10 numara yağ kullanımından kaynaklandığı yönündedir." şeklinde konuştu. Alkan, akaryakıt fiyatlarının pahalılığı yüzünden, bunu ikame edebilecek 10 numara yağ gibi bir kısım baz yağların çeşitli isimler altında piyasaya sürüldüğüne işaret etti. Alkan, bunun sonucunda Hazine'nin zarara uğradığını, çevrenin kirlendiğini, araç motorlarının zarar gördüğünü, piyasada haksız rekabet yaşandığını ve can kaybı meydana geldiğini ifade etti. '10 numara yağ'ın fiyatının akaryakıta göre daha ucuz olması sebebiyle tüketicinin bu ürünleri tercih ettiğini vurgulayan Alkan, bunun akaryakıt fiyatının düşürülerek ya da 10 numara yağ gibi maddelerin satışının engellenerek önlenebileceğini dile getirdi.

Akaryakıt fiyatlarının düşürülemediğinin çeşitli hükümetlerin uygulamalarında görüldüğünü aktaran Alkan, şunları kaydetti: "Tek bir çare kalmıştır; o da kalitesi belirsiz maddelerin akaryakıt olarak satışını engellemek. Bunun için de iki yol var. Birincisi, bu maddelerin vergilerini artırarak fiyatını cazip olmaktan çıkarırsınız. İkincisi, sıkı denetim ile piyasaya sürülmesini engellersiniz. Biz Maliye Bakanlığı'ndan '10 numara yağ' adı altında satılan maddelerin ÖTV'sinin akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV ile eşitlenmesi talebinde bulunduk. EPDK'yı göreve çağırıyorum; 10 numaralı yağ gibi kaçak yakıtların peşine düşmüyorsa, yol boyunca satıldığı için maalesef Türkiye'de vahim olaylar olacaktır" Alkan, ÖTV eşitlemesine muhalif olanların aynı baz yağını kullanan bazı sanayi dallarının bundan zarar görecek olmasını ileri sürdüklerini ifade ederek, zarar görmesi muhtemel sanayicilerin bir vergi iadesi mekanizmasıyla mağduriyetlerinin kolaylıkla önlenebileceğini söyledi. 

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.