"Türk Tersanelerinin vadesi doluyor"

"Türk Tersanelerinin vadesi doluyor"

Lloyd's List gazetesinde bugün yayınlanan Julian Macqueen imzalı haberde,  Türk tersaneleri için "vadeleri doluyor" uyarısı yapıldı. Haberde, "Acımasız...

Lloyd's List gazetesinde bugün yayınlanan Julian Macqueen imzalı haberde,  Türk tersaneleri için "vadeleri doluyor" uyarısı yapıldı.

Haberde, "Acımasız ticari ortam eninde sonunda bazı Türk tersanelerini duvara toslatacak" denildi. Türkiye'nin gemi inşa sektöründe tersaneleri su üstünde kalabilmek için çaba sarfettikleri belirtilen yazıda  sektörün bu yılın ikinci yarısından itibaren iflaslarla yüzyüze kalacağı görüşüne yer verildi.

Ülkede bulunan 140 civarındaki tersanelerin anlaşıldığı kadarıyla halen ancak yarısı çalıır halde bulunuyor.

İstanbul?daki denizcilik çevreleri, Türk tersanelerinin rekabet gücünün çelik fiyatlarındaki farklılık nedeniyle darbe yediğini belirtiyorlar. Bölgedeki Türk tersaneleri için çeliğin maliyeti kilogram başına 2,75-3 ABD Doları. Türkiye?den bir kaynağa göre bu rakam Çin tersanelerinde üretim söz konusu olunca kilogram başına 0,95-1 ABD Dolarına düşüyor.

Lloyds List istihbaratına göre bu yıl Türk tersanelerinde siparişi alınmış veya inşa edilmekte olan 50 civarında gemi bulunuyordu. Bu gemiler arasında Türk tersaneciliğinin dünyaya tanıtan kimyasal tankerlerden 18 adet bulunuyor. 2012 ve 2013 yılları içinse sipariş edilmiş gemi yıl başına 3 adetle sınırlı.

Küresel deniz taşımacılığındaki baş aşağı gidişten kaynaklanan çöküş tersaneleri bakım ve tamir gibi diğer faaliyet sahalarına yönelmeye zorladı. Sektör, kızakta beklemekte olan gemilerin tamamlanabilesi için hükümetten kredi garantisi de aldı. İlave olarak Türk tersanelerine Deniz kuvvetlerinden de baz siparişler verildi.

Daha ileri derecede bir destek, ülkenin yaşlanan koster filosunun yenilenmesini hedefleyen Türkiye-Hollanda ortak projesiyle gelebilir. Kredi garantisi olsun askeri gemi siparişleri olsun bunlar ancak belli tersanelerin iş yapmasına kaynak sağlarken, koster filosunun yenilenmesi planı Türkiye?de yüzlerce geminin kızağa konulmasını sağlayabilir.

Yine de, bu desteğe rağmen, kaynaklar, tersane sahipleri arasında konsolidasyon konusunda özel görüşmelerin yapılmakta olduğunu söylemekteler.

LOJITURK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.