Koç, İDO'ya Stena ile girecek

Koç, İDO'ya Stena ile girecek

  Araba vapuru, feribot ve deniz otobüsüyle yolcu ve araç taşımacılığı yapan İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ'nin özelleştirmesinde devler yarışacak....

 

 Araba vapuru, feribot ve deniz otobüsüyle yolcu ve araç taşımacılığı yapan İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ'nin özelleştirmesinde devler yarışacak. 10 büyük grup teklif verdi. Sürpriz atak ise Koç Holding ve Stena Line'dan geldi.
İstanbul Deniz Otobüsleri'nin (İDO) özelleştirilmesinde şirketi almaya talip olan dev firmalar güçbirliği yapıyor. Yıldırım Holding, UN Ro-Ro (KKR Fonu), Zorlu Holding, Negmar Denizcilik (Gübretaş ve Suudi Arabistanlı Nesmag Holding ortaklığı), Demirören Grup, TAV, RHEA Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (Yunan Nel Lines ortaklığıyla) ve Global Yatırım'ın ardından ihaleye tek girmesi beklenen Koç Holding'den sürpriz bir açıklama geldi. Koç Holding, dünyanın en büyük feribot şirketi Stena Line ile ortak hareket etme kararı aldı. Koç-Stena konsorsiyumu, geçen hafta ortak tekliflerini de ihaleyi düzenleyecek olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi İhale Komisyonu'na ulaştırdı. İhale için ciddi hazırlık içinde olan Koç Holding, bu ihaleye dönük de yeni bir şirket kurdu. Deniz Turizm Yatırımları AŞ unvanıyla kurulan şirketin başında ise holdingin CEO'su Turgay Durak var.
2010 yılında 370 milyon TL ciro yapan İDO için 31 Mart 2011 tarihinde teklif verme süresi sona erecek. 7 Nisan veya 11 Nisan tarihinde yapılacak ihaleyle yüzde 100 hisseleri blok satış yöntemiyle satılacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İDO 18 hatta, 25 deniz otobüsü, 10 hızlı feribot, 17 arabalı vapur ile 36 iskelede hizmet veriyor. Koç Holding'in konsorsiyum ortağı Stena Line, dünyanın en büyük feribot şirketi olarak biliniyor. Stena 1939'da kurulmuş. Stena, 2010'da 15 milyon yolcu, 3,2 milyon araç, 1,6 milyon parça yük taşıdı. 2010 rakamlarına göre 15 milyar dolarlık yatırımı ve 7 milyar dolar cirosu olan Stena'nın 35 feribotu, 65 tanker ve 9 da Ro-Ro gemisi var. Koç Holding de denizciliğe uzak değil. Türkiye'nin en büyük tersane yatırımcıları arasında yer alan Koç, tanker taşımacılığında da aktif. Marina yatırımı da bulunan holding, ihaleyi alırsa yolcu ve araç taşımacılığında büyüyecek. Stena dışında Rhea Girişim'in ortağı Yunanistanlı Nel de bir denizcilik şirketi. Nel Lines 1972 yılından bu yana Ege ve Adriyatik'te yolcu gemisi, hızlı feribot ve Ro-Pax ve Ro-Ro ulaşım hizmetleri veriyor. Rhea Girişim bir fon olmakla birlikte lojistik ve uluslararası deniz taşımacılığı şirketi RML Lojistik ve Denizcilik'in sahibi. İDO ile faaliyet alanını genişletmek istiyor.

Memduh TAŞLICALI - ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.