Mobilyacılar Uzakdoğu için navlun desteği istiyor

Mobilyacılar Uzakdoğu için navlun desteği istiyor

Yılın ilk yarısını 1.1 milyar dolarlık ihracatla kapatan mobilyacılar Uzakdoğu pazarına ihracatı artırmak için navlun desteği istiyorlar.

Yılın ilk 6 ayı 1.1 milyar dolar ihracat ile kapatan Türk mobilya sektörü, İran pazarının da etkisi ile bu rakamı geçen yıla göre yüzde 10 artış ile 2.6 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştırmayı hedefl iyor. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı İsmail Doğan, Çin için de devletten navlun desteği istediklerini söyledi ve “Çin pazarına ulaşmamız demek 2023 hedefimiz olan 10 milyar doları 15 milyar dolara çıkarıp yüzde 50’lik büyüme kaydetmemiz demek” dedi. MOSDER 11. Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması’nın basın lansmanında konuşan Doğan, Türkiye mobilya ihracatının İran’a yönelik ambargonun kalkmasıyla birlikte 3’üncü çeyrekte daha olumlu bir hava içine gireceğini anlattı. 

‘Çin için navlun desteği istiyoruz’ 

Doğan, Türkiye’yi 2023'te dünyadaki en büyük ilk 5 ihracatçı ülke arasında görmek istediklerine vurgu yaparak, şunları kaydetti: “Mobilya sektörü son 10 yıldır sürekli büyüyor. Komşu ülkelerdeki krizlere ve iç karışıklıklara karşın bizim ihracattaki başarımız sürüyor. Mobilya ithalatına gelen %50’lik ek gümrük vergisi sonuçlarını da yavaş yavaş hissediyoruz. İthalattaki artış yüzde 1’de kaldı.” İhracatı artırabilmek ve çevre ülkelerde yaşanan kaoslardan dolayı yaşanan kaybı telafi edebilmek adına Uzakdoğu pazarına girmek istediklerini belirten Doğan, “Bunun için devletten navlun desteği istiyoruz. Çin büyük bir pazar, Çin pazarına ulaşmamız demek 2023 hedefimiz olan 10 milyar doları 15 milyar dolara çıkarıp yüzde 50’lik büyüme kaydetmemiz demek” diye konuştu. 

Toplantıda verilen bilgilere göre, Türkiye en çok ihracatı çevre ülkeler ve Avrupa ülkelerine gerçekleştirdi. 2015’in ilk yarısında Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler, Irak %21.9, Libya %8.7, Azerbaycan %8.3, Almanya % 5.4, Suudi Arabistan %5.2, Türkmenistan %4.6, Fransa % 4.1, İngiltere % 2.7, Rusya %2.5 ve ABD %2.1 şeklinde sıralandı. 

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.