Mobil Delvac Akademi, dünyaya örnek oldu

Mobil Delvac Akademi, dünyaya örnek oldu

ExxonMobil Avrupa Afrika ve Ortadoğu Ticari Araç Yağları Pazarlama Yöneticisi Ahmet Aras, Mobil Delvac Akademi’nin Türkiye’den sonra Çin, Kolombiya, Rusya başta olmak üzere birçok ülkeye adapte edildiğini söyledi.

Günümüzde ticari araç pazarı Türkiye’de büyük değişimler geçiriyor. Tüketici taleplerindeki değişim, motor tasarımında ilerlemelere yol açarken, bir yandan da artan  idari düzenlemeler ve kentleşme trendleri  ile birlikte yurt içi kamyon taşımacılığı sektörünün geleceğini belirlemeye katkıda bulunuyor.
Türkiye pazarı, hafif hizmet araçlarındaki talep artışı, filo sahiplerinin düşük viskoziteli sentetik yağlara yönelmeye başlaması, doğal gaz ve diğer alternatif yakıtların ortaya çıkışı gibi ana eğilimler hakkında konuşmak üzere, ExxonMobil Avrupa Afrika ve Ortadoğu Ticari Araç Yağları Pazarlama Yöneticisi Ahmet Aras ile bir görüşme gerçekleştirdik.

ExxonMobil bu yıl Mobil Delvac™ yağ ailesinin 90. yıl dönümünü kutluyor. Bu konudan biraz bahsedebilir misiniz?

ahmet-aras-(2).jpgExxonMobil,  Mobil Delvac™ yağ ailesinin 90. yıl dönümünü kutluyor. Mobil Delvac yağ teknolojisi 1925 yılında piyasaya sürüldüğünden bu yana ticari araç motorlarına ve ağır hizmet sınıfı ekipmanlara üstün koruma sağlama becerisiyle tanınıyor.

O yüzden, bugün Mobil Delvac yağları sadece kamyon taşımacılığında değil, tarım, inşaat, denizcilik ve madencilik gibi sektörlerdeki başarılı şirketler tarafından da kullanılıyor.

Mobil Delvac yağları ile teknik inovasyon ve marka tanınırlığında neredeyse yüz yıla yaklaşmanın gururunu yaşıyoruz. Ülkemizdeki şirketlerin, filoların, ticari araç sahipleri ve sürücülerinin başarılarını kutluyor ve ticari varlıklarını koruma konusunda Mobil Delvac'a güvendikleri için onlara teşekkür ediyoruz.

Doksan yıl gerçekten de önemli bir aşama. Bugünden ileriye baktığınızda, ticari araç pazarını şekillendirecek ana eğilimler konusunda ne düşünüyorsunuz?

Gördüğümüz en büyük eğilimlerden biri, artan kentleşme yönündeki eğilim. Bunu özellikle Çin, Orta Doğu ve Afrika gibi pazarlarda görüyoruz. Örneğin; Çin'de, 300 milyon Çin vatandaşının 2025 itibarıyla kırsal bölgelerden kentsel bölgelere göçmesi, dolayısıyla da ticari araç pazarında ciddi bir büyüme olması bekleniyor.

TÜRKİYE PAZARI BİZİM İÇİN PİLOT PAZAR KONUMUNDA

pablo-conradve-ahmet-aras.jpg

Pablo Conrad, ExxonMobil Ticari Araçlar Global Marka Yöneticisi & Ahmet Aras, ExxonMobil Avrupa Afrika ve Ortadoğu Ticari Araç Yağları Pazarlama Yöneticisi

Türkiye’deki ticari araç pazarının durumunu karşılaştırmalı olarak değerlendirebilir misiniz?

İstanbul, Londra, Paris, Kahire vee Afrika’daki diğer büyük şehirlerde nüfus artık önü alınamayacak bir şekilde artıyor. Dolayısıyla buralarda inşaat sektörü müthiş bir şekilde hızlanıyor. Havaalanı, köprü gibi büyük projelere ihtiyaç her geçen gün daha da artıyor. Avrupa’daki en büyük inşaat yatırımları ve projeleri de Türkiye’de oluyor. Bu projeler için ise, devasa iş makineleri kullanılıyor. Mobil Delvac’ın geliştirdiği yağlama ürünleri bu  devasa makinaları da destekliyor. Sürdürülebilirlik ve yakıt tasarrufu, bütün motorlu taşıtlarda önemli, özellikle böyle iş makinelerinde daha da önemli bir hal alıyor. Bunun yanı sıra taşıtların ve iş makinalarının emniyeti de çok önemli bir detay olarak ortaya çıkıyor. Örneğin; bugün metroların fren mekanizmalarında da Mobil Delvac ürünleri kullanılıyor.

Türkiye Avrupa’daki teknolojiye olan yakınlığı itibariyle çok önemli bir konuma sahip. Özellikle otomotiv sektörüne bakıldığında çok büyük yatırımlar çekiyor. Bir ürün geliştirildiğinde Türkiye pazarı bizim için bir pilot pazar gibi. Ürünü burada test edip küresel pazara uyarlandığında başarılı ya da başarısız olacağını belirleyebiliyoruz.

Teknoloji açısından sürdürülebilirlik önümüzdeki on yıl boyunca pazarda değişimlerin itici gücü olmaya devam edecek. Güçlü çevre standartları ve hava kalitesi kontrolleri, filo sahiplerinin giderek artan bir şekilde yeni motor tasarımlarına ve doğal gaz gibi alternatif yakıtlara yönelmelerine neden olacak.

Bu ilginç. Bu yeni motor tasarımları nelerdir ve bunların yağ teknolojisinde ne gibi yeniliklere yol açacağını öngörüyorsunuz?

Son dönemde orijinal ekipman üreticileri (OEM'ler) bizi, daha fazla yakıt tasarrufu sağlayan ve genellikle sonradan eklenen egzoz emisyon sistemi parçalarıyla  emisyonları azaltma potansiyeli sunan ağır hizmet sınıfı motorlarla tanıştırdı.

Bunun sonucunda, aşınmaya karşı üstün koruma sağlayabilen Mobil Delvac 1™ LE 5W-30 gibi düşük viskoziteli sentetik motor yağlarına ilginin arttığını ve aynı zamanda düşük viskoziteli yağların pek çok avantajına karşılık motoru iyi korumadığı  yönündeki yanlış inanışların da kaybolduğunu görüyoruz.

Doğal gaz motorlarından  bahsettiniz. Gelecekte doğal gazla çalışan araçların  yaygınlaşacağını düşünüyor musunuz?

Doğal gaz ile çalışan araç pazarında pek çok değişken mevcut olduğundan buna kesin bir cevap vermek zor. Ancak giderek daha çok filo doğal gazlı araçları benimsiyor ve doğal gazlı motorlara yönelik küresel eğilimin giderek arttığına tanık oluyoruz.

Doğal gaz ürünlerini tercih eden müşterilerimiz için Mobil Delvac CNG/LNG™ 15W-40'ı geliştirdik. Bu yağ, bujiyle ateşlenen sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) motorlarının yanı sıra, propan gibi yakıtlarla çalışan pek çok ticari araçta da kullanılabilecek şekilde tasarlandı.

TÜRKİYE’DE BAŞLATTIĞIMIZ MOBİL DELVAC AKADEMİ, DÜNYAYA ÖRNEK OLDU

ExxonMobil, Mobil Türk Oil A.Ş. olarak Türkiye’de 100 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteriyor. Markanın Türkiye’deki varlığını güçlendiren diğer ürün kategorileri hakkında da bilgi verebilir misiniz?

Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. Özellikle bazı alanlarda önemli bir temsil görevi görüyor. Birinci örnek, Türkiye’de oto tamircilerinin tüketiciler üzerindeki etkisi ve onlara doğru ürünü kullanmalarını sağlamadaki pozisyonu çok kuvvetli. Sadece Türkiye de de değil bu birçok ülkede böyle. Siz tamircinize güveniyorsunuz ve aracınızı bırakıyorsunuz. O güven sağlandığı andan itibaren ilişki devam ediyor.Yaptığımız uzun süreli ve detaylı pazar araştırmaları sonucunda Türkiye’de bunu farkettik. Bu da şöyle bir sonuç yarattıı: eğer tamircinin bildiği şeyler doğru olmaz ise tüketici de yanlış yönlendirilmiş olacaktır.

Bu yüzden ustaların doğru bilgilendirilmeleri için Mobil Delvac Akademi’yi kurduk.  Bu akademiyle Türkiye’nin hemen hemen her köşesine ulaşarak oto sanayi sitelerinde ustalara ‘Doğru yağ kullanımı nasıl olmalıdır?’ konulu eğitimler verdik. Bu program çok başarılı oldu. Yaklaşık on yıldır; her geçen yıl başarısını daha da artırarak devam ediyor.  Dahası Türkiye’nin bu başarısı, dünya için bir örnek oldu ve bu program Türkiye’den sonra  Çin, Kolombiya, Rusya başta olmak üzere birçok ülkeye adapte edildi.

İkinci örnek ise, araçlar ilk alındığında garanti kapsamında iken yetkili servislere gidiyoruz. Kamyonlar için de aynısı geçerli. Ancak garanti süresi dolduktan sonra daha ekonomik servislere yönelmeye başlanıyor. Bu durum kamyoncularda daha fazla görülüyor çünkü ticari bir araç ve işleri, araç ile ne kadar para kazandıklarıyla doğru orantılı, dolayısıyla daha ucuz yoldan tamir yaptırıp daha çok para tasarruf etmek istiyorlar.

Burada gördüğümüz bir açık vardı; yetkili servislerden sonra hemen çok daha az donanımlı yerel tamirhanelere gidilmeye başlanınca, alınan hizmetin kalitesinde farklılıklar ortaya çıkıyordu. Buradan yola çıkarak Rusya ve Türkiye’de Mobil Delvac Express adı altında bir program başlattık. Bu konseptle garanti kapsamından çıkmış ancak yetkili servis kalitesinde bir hizmet anlayışı arayan, kaliteli ürün ve hizmetleri almak isteyen kamyoncuların ihtiyaçlarını karşılamak için bu donanıma sahip olan servis noktaları oluşturmaya başladık. Türkiye’de geçen yıl başladık ve şu an 7 adet servis noktamız bulunuyor: Adana, Gaziantep(2), İzmir, İstanbul, Mersin, Elazığ. İki ay içerisinde de bir tane Gebze’de ve bir tane de İstanbul Kartal’da açılacak. Buralarda çalışan ustalar da, gerek donanım gerek müşteri ile münasebetleri yönüyle de özenle seçiliyor ve Mobil Delvac’ı doğru temsil edebilecek şekilde en iyi hizmeti sunuyorlar.

mobil-delvac.jpgMobil Delvac ile İlgili İlginç Bilgiler

  • Mobil Delvac markasındaki “Delvac” sözcüğünün açılımı: “D”iesel (Dizel) “E”ngine (Motor) “L”ubricants (Yağları)“VAC”uum (Vakum) - DELVAC.
  • ABD'de dizel motora olan ilgi giderek artarken, 1925 yılında dizel kamyon sürücülerinin/sahiplerinin karşılaştığı yeni zorlukların üstesinden gelmek için Mobil Delvac piyasaya sürüldü.
  • 2014 yılı başlarında Daimler Trucks, yakıt tasarruflu ve aerodinamik Freightliner Cascadia Evolution modelini de içeren Freightliner ve Western Star markalı araçlarında, Mobil Delvac™ markalı dizel motor yağlarını fabrika dolum yağı olarak kullanmaya karar verdi.
  • Nisan 2014'te, düşük viskoziteli sentetik dizel motor yağı Mobil Delvac 1™LE 5W-30 ve dünyanın önde gelen sentetik motor yağı Mobil 1™, geleneksel motor yağlarıyla kıyaslandıklarında yakıt tasarrufu ve uzun yağ değişim aralığı  potansiyeline sahip oldukları için, NASCAR’ın 65 filo ve servis aracında (ve 16 jeneratörde) kullanılacak motor yağı olarak seçildi.
  • ExxonMobil, motor ömrünü uzatmaya yardımcı olmak,  yağ değişim aralıklarını uzatmak, yakıt tasarrufu potansiyeli sunmak ve motorları aşırı yüksek ve düşük sıcaklıklarda korumak için formüle edilmiş, sentetik yağlardan oluşan Mobil Delvac 1™ ürün yelpazesini sunuyor.
  • Geleneksel daha yüksek viskoziteli motor yağlarıyla karşılaştırıldığında. Yakıt tasarrufundaki fiili artış, araç/ekipman türü, dış sıcaklık, sürüş koşulları ve kullanılmakta olan yağın viskozitesine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

    LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.