Mısır'da 98 Türk şoför TIR'larıyla birlikte rehin

Mısır'da 98 Türk şoför TIR'larıyla birlikte rehin

3 Temmuz'da gerçekleşen askeri darbeden sonra Türkiye ile diplomatik bir kriz yaşayan Mısır'da 98 Türk şoför TIR'larıyla birlikte Port Said Limanı'nda...

3 Temmuz'da gerçekleşen askeri darbeden sonra Türkiye ile diplomatik bir kriz yaşayan Mısır'da 98 Türk şoför TIR'larıyla birlikte Port Said Limanı'nda rehin kaldı.

Şoförler, Türkiye’den aldıkları yükü Mısır ve Suudi Arabistan’a teslim ettikten sonra dönüş yolunda araçlarıyla birlikte Mısır makamları tarafından rehin tutulmaya başlandı. Irak ve ardından Suriye’de yaşanan iç savaştan dolayı Ortadoğu’ya mal ihracatında büyük bir sıkıntı yaşayan Türkiye, geçtiğimiz yıl yapılan ikili anlaşmalarla Mısır üzerinden Körfez ülkelerine ihracat yapmaya başlamıştı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi geçtiğimiz yıl 5,2 milyar dolara ulaşmış, Mısır, Türkiye için en hızlı gelişen pazarlardan biri durumuna gelmişti. Ancak Türk TIR’larına yönelik son uygulamanın darbeden sonra iki ülke yetkilileri arasında yaşanan söz düellosu ve Türkiye’nin darbe karşısında yer alması ile aynı zamana denk gelmesi, yeni Mısır yönetiminin Türkiye’ye karşı bazı yaptırımlara gitmeye çalıştığı yorumlarına yol açtı.

Zaman'da yer alan habere göre; Sorun, Kahire’deki Türk Büyükelçi-liği’nin yoğun gayretleri ile çözülmeye çalışılırken, limandan dışarı çıkmalarına dahi izin verilmeyen Türk şoförlere, elçilik kumanya yardımında bulunuyor. 25 gündür limanda tutulduklarını belirten şoförler, Türkiye’ye dönmek için Port Said Limanı’na geldiklerinde Ro-Ro seferlerini gerçekleştiren Türk şirketi SİSA’nın yaklaşık 1,5 milyon dolar olduğu öne sürülen borcu nedeniyle pasaportlarına el konulduğunu öne sürüyor.

Konuyla ilgili olarak Mısır’daki bir yerel gazeteye açıklama yapan Türkiye’nin Port Said Fahri Başkonsolosu Adil Lamey ise Ro-Ro seferlerini gerçekleştiren Türk şirketi SİSA’nın maddi sebeplerden dolayı faaliyetlerini askıya aldığını ifade ediyor. Lamey, buna rağmen iki ülke arasında başka deniz seferlerinin de bulunduğunu, bunlar konusunda herhangi bir sorun yaşanmadığını belirtiyor. Mısırlı Sanayiciler Federasyonu’nun geçtiğimiz günlerde Türkiye ile yapılan 27 anlaşmanın dondurulması çağrısına da tepki gösteren Lamey, siyasi duruş farklılıklarının Mısır ekonomisini olumsuz yönde etkilememesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye ile Mısır arasında 2007 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması’na göre iki ülke ticaretinde karşılıklı olarak uygulanan gümrük vergilerinin önümüzdeki yıllarda tamamen kaldırılması öngörülüyordu.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.