Minibüsü otobüs yaptı 410 milyon lira topladı

Minibüsü otobüs yaptı 410 milyon lira topladı

Minibüsü otobüs yaptı 410 milyon lira topladı! Maliye Bakanlığı’nın binlerce “minibüs” sahibinden, alması gerekenin iki katına ulaşan tutarlarda...

Minibüsü otobüs yaptı 410 milyon lira topladı! Maliye Bakanlığı’nın binlerce “minibüs” sahibinden, alması gerekenin iki katına ulaşan tutarlarda daha fazla Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) aldığı ortaya çıktı. Geçen yıl Haziran ayında Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklikle “minibüs” ve “otobüs” tanımlarına netlik getirilmesine rağmen, Bakanlığın 2014 MTV’nin Ocak ayında ödenen ilk taksitini otobüs tarifesinden topladığı anlaşıldı.

Trafik Kanunu’na göre 17 koltuklu araçlar “minibüs” olarak tanımlanırken, Maliye 17 koltuklu araçları otobüs sınıfına sokarak, otobüs tarifesinden MTV kesiyor. Böylece minibüs sahipleri, yasaya göre en fazla 644 lira MTV ödeyecekken,1.623 lira MTV ödemek zorunda kalıyor. Maliye Bakanlığı Vergi Dairesi Başkanlıkları’nda vatandaşla karşı karşıya gelen personel, Trafik Kanunu’nda yapılan düzeltmenin vergi kanunlarında yapılmadığını, bu yüzden düzeltme yapılana kadar otobüs vergisi almak zorunda kaldıklarını belirtiyorlar.

410 milyon lira fazladan

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Kasım ayı verilerine göre Türkiye’de halen 17 milyon 879 bin 453 motorlu araç var. Bunların 418 bin 934 adedi Trafik Kanunu’nda yapılan tanıma göre minibüs. Otobüs sayısı ise 224 bin 874.

Bu minibüslerin tamamı tarifenin en üst diliminden MTV öderse bir minibüs sahibinin ödeyeceği tutar 644 lira, toplamda Maliye’nin tahsil edeceği vergi tutarı 270 milyon lira. Ancak bunlardan otobüs tarifesine göre MTV alınması halinde araç başına 1.623 lira vergi tahsil edildiğinden tahsilat tutarı 680 milyon liraya çıkıyor. Bu hesaba göre Maliye’nin minibüs sahiplerinden aldığı haksız vergi tutarı 410 milyon lirayı buluyor.

Alacağımız yeni vergiden düşülsün

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Minibüs ve otobüs tanımlarında yapılan değişiklik vergi kanunlarında yapılmayınca minibüsler otobüs tarifesinden vergi ödüyor” dedi ve ekledi: “Türkiye’de üretilen ve yurtdışından ithal edilen minibüsler, AB standartlarına uygun şekilde yıllardır sürücüsü dahil 17 oturma yeri olacak şekilde üretiliyor. Bakanlık minibüsü bu güne kadar 14+1 koltuk olarak tanımlıyordu. Esnaf, aldığı minibüsler için tadil projesi hazırlatmak ve araçta bulunan 2 koltuğu sökerek, bunları mevzuata uygun hale getiriyordu. Sonra Karayolları Trafik Kanunu’nda değişiklik yapılarak bu sorun çözüldü. 16+1 oldu. Ancak aynı değişiklik vergi kanununda yapılmadığı için 16 ve 17 koltuğu olan araçlar vergi uygulaması bakımından otobüs olarak kabul ediliyor.” Palandöken fazla ödenen tutarın MTV’nin Temmuz’da ödenecek 2. taksidinden mahsup edilmesini istedi.

Habertürk

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.