Meyve ihracatçısına 'kargo uçak' önerisi

Meyve ihracatçısına 'kargo uçak' önerisi

ADANA Ziraat Odası 2'nci Başkanı Cahit İncefikir, terör ve iç savaş nedeniyle Ortadoğu ülkelerine karayoluyla gönderilemeyen katma değeri yüksek meyvelerin, kargo uçaklar ile ulaştırılabileceğini söyledi.

Son yıllarda özellikle Suriye ve Irak'taki sıkıntılar nedeniyle birçok ürünün Ortadoğu ülkelerine TIR'lar ile taşınamadığını belirten Cahit İncefikir, yaşanan Rusya krizinin de ardından üreticinin iyice zor durumda kaldığını kaydetti. İncefikir, "Şu anda ihracatçının, yani aslında üreticinin en büyük sorunu eldeki katma değeri yüksek meyveleri istenilen pazarlara gönderememesidir. Bunun için alternatif lojistik çözümler üretilmesi gerekiyor" diye konuştu.

İhracatçının pazar sorunu nedeniyle üreticiden ürünü almak istemediğini belirten İncefikir şöyle devam etti:

"Burada yapılması gereken en önemli şey, şu aşamada katma değeri yüksek olan kiraz, nektarin, kaysı, üzüm, elma gibi ürünleri pazara kargo uçaklarla ulaştırmak gerekiyor. Bu uçaklar, 100 tona kadar yük taşıyabiliyor. Yani 4-5 TIR'ın yükünü alabilir. Eğer ürün pazarın uygun olduğu dönemlerde istenilen fiyatlara ulaşırsa kargo uçakları ile ürün göndermek düşünüldüğü kadar pahalıya da mal olmaz. Bu yöntemi ABD kullanıyor. Bizde bugüne kadar böyle bir koşul meydana gelmediği için hiç ihtiyaç hissedilmedi."

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.