Mersinli ihracatçılar TİMAKADEMİ ile buluştu

Mersinli ihracatçılar TİMAKADEMİ ile buluştu

"2023 yılında, 500 milyar dolar ihracat hedefinin" mimarı olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçı firmaların strateji, vizyon ve hedeflerini kurgulamaları için başlattığı “TİMAKADEMİ2023” çalışmalarının şehirler turunda Mersin'e de geldi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), tüm altyapı çalışmalarını tamamladığı ve bir devlet politikası haline gelen 2023 yılında, 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu bağlamda, firmaların strateji, vizyon ve hedeflerini kurgulamaları amacıyla hayata geçirilen “TİMAKADEMİ2023” projesi, İstanbul'un ardından 10 Anadolu kentinde ihracatçılara yol göstermeye devam ediyor. Bu kapsamda Mersinli ihracatçılar TİMAKADEMİ ile buluştu.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe; TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu ve TİM Sektörler Konseyi Üyesi ve Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Arslan'ın yanı sıra, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcileri, ihracatçılar ve işadamları katıldı.

MERSİNLİ FİRMALARI BÜYÜYOR

Açılış konuşması yapan TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, 2023 ihracat hedefine firmaların ulaşacağını belirterek, “Bu anlamda tüm şirketlerimizin 2023 stratejisiyle uyumlu uzun vadeli iş planları oluşturmaları gerekiyor. Biz bu ilerleme sürecinde firmalarımızın yanındayız. Seminerin Mersin'in ihracat rotasında önemli bir yol olacağına inanıyorum” diye konuştu. Türkiye’nin ilk bin ihracatçısı arasında Mersin'den 12 firmanın, İSO 500 listesinde ise 7 firmanın olduğunu da dile getiren Çıkrıkçıoğlu, bu sayının daha yükseğe çıkmasının mümkün olduğunu, bunun için firmaların Ar-Ge yatırımlarına daha çok kaynak ayırması ve inovasyon trendlerini yakından takip etmesi gerektiğini kaydetti. Mersin'in inovasyon tasarım Ar-Ge ve markalaşma konusunda hızla yol aldığını aktaran Çıkrıkçıoğlu, AKİB'in yıl içinde birçok sektöre yönelik düzenlediği fuarla önemli bir farkındalık yarattığını, tüm bu gelişmelerle son 10 yılda Mersin'de patent başvurusunun 4 katına, tescil sayısının da 6 katına çıktığını bildirdi.

“GÖZÜMÜZ ALTERNATİF PAZARLARDA”

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı ve TİM Sektörler Konseyi Üyesi Ali Can Yamanyılmaz da, ülke genelinde 2023 hedefine doğru ilerlenirken her türlü olumsuzluğa karşı alternatif pazarların oluşturulması gerektiğini ifade etti. Birlik olarak bu amaç doğrultusunda çalıştıklarını kaydeden Yamanyılmaz, "Düzenlediğimiz yurtdışı milli katılım fuar organizasyonları, ticaret ve alım heyetleri ile ihracatçılarımızın yeni pazarlara ulaşabilmelerini, bu pazarlardaki muhatapları ile bir araya gelebilmelerini sağlıyoruz. Sektörel ticaret ve alım heyetlerimiz de alternatif pazar ağırlıklı olarak devam edecek” dedi.

UZMANLAR DESTEKLERİ ANLATTI

Açılış konuşmalarının ardından ise; T.C. Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölgesi Müdür Yardımcısı Dr. Yasemin Görüm 2023 ihracat stratejisi kapsamında Mersinli firmaların yararlanabileceği devlet destekleri ve son dönemde değişen tebliğler, T.C. Ekonomi Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürü Dr. Halil Bader Arslan 2023 İhracat Stratejisi Genel Vizyonu ve Mersin Değerlendirmesi konularında katılımcıları bilgilendirirken, HSBC TürkiyeTicari Bankacılık Grup Başkanı Burak Zeylan, Vodafone Türkiye Kurumsal Pazarlama Direktörü Ebru Özgüç ve Finansal Kurumlar Birliği Faktoring Sektörü Temsilcisi Filiz Ünal, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın moderatörlüğünde 2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefinde Mersin değerlendirmelerinde bulundu. Son olarak Akfen Holding CEO'su Süha Güçsav, Mersin'in ihracattaki stratejik konumu ve önemini katılımcılara aktardı.

Hediye EROĞLU – MERSİN/LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.