Mega projelere çılgın teklif

Mega projelere çılgın teklif

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çin ziyaretine Türkiye'nin mega projeleri damga vurdu. Başta Kanalİstanbul olmak üzere çok sayıda projeye Çinli firmalar, küresel rakiplerinin yarı fiyatına teklif sundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 100'e yakın işadamı ile önceki gün başlayan Çin ziyaretinin, iki ülke arasındaki ticarete doping etkisi yapması bekleniyor. Türk firmaları için turizmden, inşaat sektörüne kadar birçok alanda yeni fırsatların oluşması beklenirken, Çin tarafının gündeminde ise Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında hayata geçirmek istediği mega projeler var.

Çin hükümetinden teşvik alan ülkenin önde gelen şirketleri, Kanalİstanbul'dan 3. Havalimanı'na tüp geçitlerden, hızlı trene kadar Türkiye'deki 30'a yakın projeyi küresel rakiplerinin neredeyse yarı fiyatına yapmayı vaat ediyor. Çinli şirketlerin, aylar öncesinden mega projeleri gündemine aldığını söyleyen Türk Çin İpek Yolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği Başkan Yardımcısı Demokan Eren, "Çinli firmalar, Türkiye'deki projeleri en uygun maliyetlere hayata geçirebilecek donanım ve güce sahip. Uzun süredir ciddi çalışmalar yürütüyorlar. Türklerle ile ortaklık arayışları var. Bizden de bu konuda yardım isteniyor" dedi.7

ERDOĞAN'DAN HIZLI TREN YATIRIMI DAVETİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin ziyaretinde iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini geliştirme konusunda mutabakata varılırken, 100 milyar dolar ticaret hacmi belirlendi. Füze savunma sistemi ile ilgili müzakerelerin devam etmesi kararı alındı. Ortak üretim, teknoloji transferi, fiyat ve teslim başlıklarında görüşmeler devam edecek.

Enerji, finans, savunma ve teknoloji alanları işbirliğini geliştirmede öncelikli alanlar olarak belirlendi. İki lider karşılıklı olarak yatırımı teşvik etme konusunda ortak görüş belirtirken, Türkiye'de başlayıp Çin'de biten hat üzerinde "İpek yolu ekonomi kuşağı projesi" oluşturulması ve bu proje için karşılıklı çalışma kararı alındı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, merakla beklenen Çin ziyareti kapsamında resmi temaslarını tamamladı.

Dar kapsamlı ve heyetlerarası görüşmelerde gündemin iki en önemli maddesinden biri ekonomik işbirliği oldu. İki lider de ilişkilerin stratejik olarak derinleştirilmesi için irade ortaya koydu. Erdoğan, dünyanın dev ekonomilerinden olan Çin'deki firmaların Türkiye'ye yatırımlarını artırması çağrısı yaptı. Öte yandan Çin Devlet Başkanı Jinping daha önce ekonomi bakanlarının katılımı ile yapılacağı duyurulan İş Forumu'na katılacağını ifade ederken, bu durumun Çin'de istisna olduğu, Devlet Başkanı'nın iş forumlarına katılmadığı bunun da Türkiye'ye verilen önemi yansıttığı ifade edildi.
(Sabah)

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.