Maliye'den otobüsçüye 600 lira yaşlı yolcu farkı

Maliye'den otobüsçüye 600 lira yaşlı yolcu farkı

Maliye Bakanlığı, 65 yaş ve üzeri yolcuları ücretsiz taşıyan 20 bin halk otobüsüne araç başı 600 TL önerdi. Olağanüstü toplantı yaparak rakama itiraz eden otobüsçüler, konuyu Başbakan Davutoğlu ile görüşecek

Türkiye genelinde 65 yaş ve üstü yolcuları ücretsiz taşıyan halk otobüsü sahipleri ile hükümetin fiyat görüşmesi yine tıkandı. Yaklaşık 20 bin özel halk otobüsü sahibi ve işletmecisinin 6 aydır Maliye Bakanlığı'ndan beklediği ödeme haberi dün geldi.

OLAĞANÜSTÜ TOPLANDILAR

Bakanlık, otobüsçülere araç başına 600 lira ödeme teklifi getirdi. Teklif üzerine otobüs firmaları olağanüstü toplantı yaptı. Toplantıdan sonra bir açıklama yapan Yeni İstanbul Halk Otobüsleri A.Ş. Başkan Vekili Nihat Pelen, "Bu rakamı yolcu başına vurduğumuzda 10 kuruşa denk geliyor. Biz yolcu başına 1.5 TL fiyat bekliyorduk. Bu rakam, talebimizin 15'te biri bile değil. Kabul edemeyiz. Bakanlığa da itirazımızı ilettik" dedi.

BAŞBAKAN İLE GÖRÜŞECEKLER

Maliyetlerin altından kalkamadıklarını anlatan Pelen, şöyle konuştu: "Görüşmeler henüz netleşmedi. Yeni bir teklif sunulabilir. Konu Başbakanlık'a gidecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmemizden çıkacak sonuca göre hareket edeceğiz. Bazı otobüs sahipleri ücretsiz yolcu taşımayacaklarını belirtip, bu işten vazgeçebilir. Gerekirse eylem yaparız ya da hukuka başvururuz." İstanbul Özel Halk Otobüsü Sahipleri ve İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı İsmail Yüksel ise bir süre daha ücretsiz taşıma yapacaklarını söyledi.

AYLIK ZARAR 3 BİN LİRAYI BULUYOR

Özel Halk otobüsü Sahipleri ve İşletmecileri Esnaf Odası'nın verilerine göre, bir halk otobüsünün aylık geliri 31 bin TL'yi buluyor. Ancak giderleri 35 bin 650 TL'yi geçiyor. 65 yaş ve üstü yolcuların ücretsiz taşınmasının halk otobüslerine aylık zararının 3 bin lira olduğu belirtiliyor. Metro ve belediye otobüsleri yakıtı ÖTV'siz ve indirimli alıyor. Halk otobüslerine ise herhangi bir destek yapılmıyor. Türkiye'de toplam 20 bin halk otobüsü bulunuyor. İstanbul'da ise bu rakam 3 bin. Şehirde bir günde 1 milyon 450 bin yolcu taşınıyor. Türkiye genelinde 65 yaş ve üstü yolcu oranının yüzde 7 olduğu belirtiliyor.

1.5 YILDIR 65 YAŞ VE ÜSTÜNÜ ÜCRETSİZ TAŞIYORLAR

Mart 2014'ten itibaren 65 yaş ve üstü vatandaşları ücretsiz taşıyan halk otobüslerine, 7 Nisan 2015'te çıkan Torba Yasa'yla birlikte devletin ödeme yapacağı hükme bağlanmıştı.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.