Makale: Enerji Fiyatlarının Türk Sigorta Sektörüne Etkileri

Makale: Enerji Fiyatlarının Türk Sigorta Sektörüne Etkileri

Son dönemde Ukrayna-Rusya ile Suriye-Mısır-İran-Irak-Filistin-İsrail ülkelerindeki siyasi gerginlikler petrol ve doğalgaz fiyatlarında yukarı yönlü baskıyı...

Son dönemde Ukrayna-Rusya ile Suriye-Mısır-İran-Irak-Filistin-İsrail ülkelerindeki siyasi gerginlikler petrol ve doğalgaz fiyatlarında yukarı yönlü baskıyı arttırmaktadır. Bu ortamda, enerji arzında değişmelere neden olabilecek jeopolitik ve siyasi gelişmelerin, Doğalgaz ve Petrol konusunda dışa bağımlılığın %90 şeklinde ifade edildiği Türkiye’de birçok sektörü etkileyeceği gibi Sigorta Sektörünü de etkilemesi muhtemeldir.

Türkiye Sigorta Birliği’nin yayınladığı 2014 yılı ilk 6 Aylık verisine göre; sektör, toplam prim üretiminin %39,27’sini Kasko ve Trafik branşından elde etmektedir. Her iki branş, otomotiv sektörüyle ilişkilidir. Artması muhtemel enerji maliyetleri sebebiyle otomotiv sektörü bunu tüketiciye yansıtacak olup ve sigorta şirketlerinin tüketiciye daha yüksek prim ile teklifte bulunmasına sebep olacaktır. Yüksek primin, tüketici tarafından sorgulandığı ve sektördeki rekabet sebebiyle toplam prim üretimindeki artış hızının yavaşlayacağı öngörülebilir. Ayrıca hasar maliyetleri, yedek parça üretiminde yaşanacak maliyet artışları sebebiyle yükselecektir. Enerji girdi maliyetlerinin yükselmesi, bu iki branşta prim üretimindeki artış hızının düşmesini ve hasar maliyetlerini negatif etkiler.

Türkiye Sigorta Birliği’nin yayınladığı ilk 6 aylık verilere göre; sektör, toplam prim üretiminin %12,09’si Hastalık/Sağlık branşından elde etmektedir. Bu branşta “Özel Sağlık Sigortası” önemli bir yer edinmektedir. Artması muhtemel enerji maliyetleri sebebiyle Dolar ve Euro kuru yükselecektir. Uluslar arası Yatırımcılar Derneği Türkiye Sağlık Sektörü Raporu’na göre Türkiye; tıbbi malzeme ve ilaçta %85 oranında dışa bağımlıdır. Artan kur sebebiyle tıbbi malzeme ve ilaç fiyatları artacağından, herhangi bir sağlık sorunu sebebiyle hastaneye gidecek ve özel sağlık sigortasını kullanacak tüketicinin sağlık masrafları artacaktır. Artan sağlık giderleri sigorta şirketlerine de pay edileceğinden hasar maliyetleri artacaktır.

Enerji fiyatlarındaki artışın, yukarıda örnek olarak verilen ve sektörün lokomotifi sayılabilecek branşlarda yaratacağı etki sigorta şirketlerinin kârlarını eritir. Dolayısıyla, enerji maliyetlerindeki değişikliğin rekabetin çetin olduğu Sigorta Sektörünün öncü göstergeleri olan; Prim Üretimlerindeki Artış ve Pazar Payı gibi verileri etkileyeceği göz ardı edilmemelidir. Prim üretimi ve hasar maliyetlerinin sektörün Mali/Teknik Kârında ciddi değişimler getireceğinden, Enerji Sektöründeki tüm değişikliklerin Türk Sigorta Sektörü tarafından dikkatle izlenmesi gereklidir.

Yağmur GÜNEŞ

Source: Makale: Enerji Fiyatlarının Türk Sigorta Sektörüne Etkileri

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.