Lojistik Sektöründe Koordinasyonun Önemi

  Lojistik sektörü birden fazla iş sürecinin işletildiği, yönetildiği, kontrolünün sağlandığı ve sonuçlandığı bir sektördür. Bir lojistik süreçte müşteri memnuniyetini sağlamak adına, birden fazla süreci iyi yönetmek ve bu süreçlerin doğru işlediğine dair devamlı kontroller yapmak gerekir.

   Lojistik hizmet vermek adına anlaştığınız bir firmanın, eğer tüm iş aksiyonunu siz organize edecekseniz koordinasyonunuzun da o ölçüde düzgün çalışmasına dikkat etmeniz gerekir.

Örnek;

   X firması: Depolama, katma değerli işlemler, sipariş toplama ve ürünün sevki noktasında bir lojistik şirketi ile anlaşıyor. Ürünler depolanıyor, elleçleniyor ve alıcı müşteriye sevki için siparişleri toplanıp, sevk irsaliyesi de düzenlenerek alıcıya gönderiliyor. Alıcı ürünü aldığında şunu fark ediyor;”Eksik veya yanlış ürün gelmiş”

   İşte bu noktada koordinasyonun sipariş hazırlama kısmının hatalı olduğunun farkına varıyorsunuz. Lojistik şirketleri tam ve doğru bir organizasyon yapmak adına otomasyonel yardımlar almış olsa dahi, sektörde yukarıdaki örneğe benzer durumlar maalesef yaşanmaktadır. Yaşanılan bu sıkıntıların sıklığı müşteri noktasında bazen tolere edilebilir. Lakin müşteri giden 10 siparişten 5’in de aynı sorun ile karşılaşılıyor ise, yanlış işleyen bir durumun olduğu aşikârdır. Derhal iş süreçleri kontrol edilmeli, hatalar telafi edilmeli, hataların tekrarlanmaması adına gerekli tedbirler alınmalıdır.

    Koordinasyon lojistik süreçlerin temel taşıdır. Yönetimin 5 fonksiyonu olan; Planlama, Örgütleme, Yöneltme, Eşgüdüm ve Denetim fonksiyonlarının iyi işlemesi, lojistik şirketlerine artı değer katar ve müşteri memnuniyetini arttırır. Koordinasyon bir çarkın dişleri gibidir. Bir diş kırıldığı zaman o çark dönmez. Dönmediği gibi maliyetlerin artmasına da sebep olur. Koordinasyonu iyi sağlayamayan lojistik şirketleri 3 kişinin yapabileceği işi 5 kişi ile yapmaya başlar. Amaç sadece işlerin doğru gitmesi adınadır lakin öbür tarafta ciddi bir maliyet artışı söz konusu olmaktadır. Tüm süreçleri bir halı dokur gibi ilmik ilmik hesap edip, doğru plan yapıp, doğru insanları seçip, aynı iş süreci noktasında düşünmelerini sağlayıp, devamlı denetlemek yapılan işin doğru gitmesine katkı sağlayacaktır.

    Koordinasyon becerisi bugün sadece lojiktik sektöründe değil tüm sektörlerde önem arz etmekte olup, işletmelerin büyümesine, gelişimine, karlılığına, iş yapabilme becerilerine katkı sağlamaktadır.

Bu yazı toplam 2578 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.