Kuzey Marmara Otoban Geçiş Fiyatları Belirlendi

Kuzey Marmara Otoban Geçiş Fiyatları Belirlendi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de kapsamına giren Kuzey Marmara Otobanı ve ilişkili yolları için uygulanacak otoban geçiş fiyatlarını açıkladı.

 Bakan Binali Yıldırım, Kuzey Marmara Otobanı'ndaki 169 kilometre'lik Kurtköy-Akyazı arası bölümün ihalesini Limak-Cengiz ortaklığının kazandığını belirterek, bu bölüm için geçiş fiyatının 19 TL artı KDV olucağınıi dile getirdi.

 88 kilometre'lik Kınalı-Odayeri arasındaki otoyolun ihalesini ise Kalyon-Kolin ortaklığı kazandığını anlatan Bakanımız Yıldırım, bu bölümün geçiş fiyatının ise 10,5 TL artı KDV meydana geldiğini açıkladı.

YATIRIM SÜRESİ 3 YIL

 Bakan Binali Yıldırım, Kuzey Marmara Otoyol İhale neticesinin açıklandığı toplantıda toplamında 169 kilometrenin Kurtköy'den başlayıp Akyazı'da sona erdiğini belirterek şu verileri verdi:  "İki çarpı 4 başka bir deyişle 4 çizgi gidiş 4 geliş olarak toplamında yatırım meblağı 4,5 milyar TL, yatırım müddeti tahmini 3 sene. Neyle karşılaşacağız onu bilmeyiz ama tasarılanan yatırım müddeti 3 sene olarak ön görülüyor.

İŞLETLE SÜRESİ 3 SENE 9 AY

İhalenin yapılış biçimi şöyle: Verilen trafik garantileri var ve kilometre başına değerlendirilmiş geçiş ücreti var, araba eş ölçüt olarak bunun için cevap firmalar en az işletme müddeti verici imalatı dahil olmak üzere şirket kazanmış oluyor. Bunun Için yönelik galip gelen ortaklık Limak-Cengiz ortak teşebbüsüdür. Verdiği süre 6 sene 9 ay 12 gündür, bundan 3 sene yapım müddetini düşerseniz geriye temiz. Demek ki 4 seneye yakın 3 sene 9 aylık bir işletme müddeti nihayetinde yol karayollarına ek olarak devrolacak"

 Böyle büyük bir projenin bu şekilde bir bedelle yapılıyor meydana gelmesinin esasında Türkiye'nin gücünü gösterdiğine vurgu yapan Bakanımız Yıldırım, "Ayrıca da ne civarı devamlı bir iş meydana geldiğini, rekabetçi bir ihale gerçekleştirildiğini de meydana koyuyor ve bu projenin gerçekleşmesi için girişim grupları kredilerini de kendileri ayarlayacaklar.

 HAVALİMANINA UZANIYOR

 Özellikle Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, EBRD takviyesi dair da teklifte niyet mektubu yer almaktadır. İkinci olarak projenin devam Kurtköy'den havalimanına civarı yapılıyor. Ağustos'un 26'sında açacağız. Yavuz Sultan Selim Köprüsü dahil olmak üzere 95 kilometre katılımla 200 kilometre'nin üst kısmına çıkıyor bu kesimde bir sorunumuz yok ama havalimanından Kınalı'ya, Edirne asfaltına, TEM yoluna bağlantı kurmak için 88 kilometre'lik bir bölüm ek olarak var.

 4 SENE 9 AY İŞLETECEK

 O kısmı yeniden yap-işlet-devret modeliyle benzer eş vakitli olarak az öncesinde ifade ettiğim kesimle birlikte yapıldı. Buraya da 8 öneri geldi, bu 8 öneri içinde yapım müddeti dahil olmak üzere olmak üzere en düşük işletme müddetini verici grup Kolin-Kalyon ortak girişim grubudur, öneri edilen işletme müddeti 7 sene 9 ay 12 gündür. Buradan tahmini 3 sene yapım müddetini çıkardığınız süre 4 sene 9 ay 12 zaman benzeri tam olarak bir işletme müddeti kalmış olacaktır" dedi.

LOJİPORT 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.