“Kurdaki dalgalanma ihracatı olumsuz etkiliyor!”

“Kurdaki dalgalanma ihracatı olumsuz etkiliyor!”

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre 2015 yılı ihracat rakamlarında ciddi düşüş gözleniyor. Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre düşüş %19’la 10 milyar 819 milyon dolar seviyesinde.

Kur dalgalanmaları Türkiye’nin ihracatını da etkiledi. Türkiye kendisine fiziksel olarak yakın olan Rusya, Ukrayna, Balkan ve Doğu Avrupa ülkeleriyle ciddi bir ticaret ilişkisi içerisinde. Ancak Karadeniz’in kuzeyinde baş gösteren Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim ve global piyasalardaki kur dalgalanmalarının, ekonomileri kırılgan olan Doğu Avrupa ülkelerini de etkilemesi Türkiye’yi ihracatta düşüşe mahkum etti. Türkiye’nin ihracatta en önemli rotasyonlarında biri olan Ortadoğu ise halen süren iç karışıklıklar nedeniyle iyice daralmış bir pazar.

İhracattaki bu düşüşü yorumlayan Batu International Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara “Ortadoğu, güvenlik nedeni ile uzun süredir sınırları iyice daralmış bir pazar durumunda. Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim de ihracata yansıdı. Avrupa coğrafyasındaki diğer ülkelere yapılan ihracatta yaşanan düşüş ise güvenlik sebeplerinden çok uzak, tamamen ülke bazında yaşanan krizlerle değişkenlik gösteren bir durum. Hal böyle olunca ülkelerdeki tüketim ve harcamalar azalıyor. Bir şeyler satma şansınız düşüyor. ” açıklamasında bulundu.

KUR DALGALANMALARI TÜRKİYE’Yİ ETKİLEDİ Mİ?
Benzer kur dalgalanmalarının Türkiye’de de aynı etkiyi yapıp yapmadığına ise Taner Ankara “Türkiye ihracatını genellikle ham madde ithal ederek ürettiği ürünler üzerinden gerçekleştiriyor. Dolayısı ile kur dalgalanmaları bu hammaddelere ulaşımı zorlaştırıyor. Tek başına en önemli etken olmasa da, kur dalgalanmalarının ithal edilen hammaddeler üzerinden ihracat rakamlarını olumsuz etkilediğini söylemek yanlış olmaz” yorumunda bulundu.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.