"Köprü zararını millet ödüyor!"

"Köprü zararını millet ödüyor!"

3. Köprü ve otoyol geçiş ücretlerinin yüksekliği nedeniyle zamlar kapıda

Şehirlerarası tarifeli taşımacılık yapan otobüsler Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanma zorunluluğu nedeniyle hem maddi hem de zaman yönünden çok büyük sıkıntı çekiyor.

Şehirlerarası karayolu yolcu taşıması yapan otobüslerin, 26 Ağustos 2016 tarihinde açılan Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçişi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından alınan kararla zorunlu tutuldu ve otobüslerin Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçiş yapmaları yasaklandı. 

CHP’li Yarkadaş, 6 Eylül’de yaptığı açıklamada, “Türkiye dışında dünyanın hiçbir yerinde sürücülerin hem zamanının hem de parasının boşa harcandığı bir ülke göremezsiniz. Bugün AKP var, yarın yok. 22 yıllık bir borcu vatandaşın sırtına yüklemek tek kelimeyle günahtır. Yakında zam furyası başlayacak” uyarısında bulunmuştu.

‘ZAM FURYASI DEVAM EDECEK’

Anadolu’dan gelip Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü (3. Köprü) geçerek İstanbul’a kamyon ve TIR’larla ulaşan ürünlere zam bombardımanı başladı. Nakliyecilerin taşıma fiyatlarına yaptığı köprü zammı, damacana sudan meyve ve sebzeye, mobilyadan nakliyeye kadar pek çok üründe fiyat artışına neden oldu. 19 litrelik damacana suyun 9.75 lira olan fiyatı 0.60 kuruşluk zam ile 10.40 liraya çıktı. 

Konuyla ilgili konuşan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, şu ifadeleri kullandı: 

“Osmangazi Köprüsü’ndeki geçiş ücretlerinin rekabetçi bir düzeye indirilmemesi durumunda devlet, geçiş garantisi nedeniyle 22 yıl daha zararı karşılamaya devam edeceğini söyledik. Yapılan köprülerden kimse geçmiyor. Garanti edilen rakamlar milletin sırtından, yandaş müteahhitlerin kasasına akıyor. 

İstanbul trafiğini bitireceği söylenen, bu nedenle İstanbul’un ciğerleri Kuzey Ormanları’nda da büyük tahribat yaratan köprü trafiği azaltmak yerine artırmış durumda. Otobüs seferleri yakında durma noktasına gelebilir dedik. Köprü açılışından sonra otobüs bilet fiyatlarına 10-20 lira arasında zam geldi. Otobüsçü esnafı ne yapsın? Masrafları arttı, kat ettiği mesafeler uzadı. Köprü ücreti ve köprüyü geçtikten sonra Bayrampaşa haline kadar olan 60 kilometrelik yol farkı bir şekilde bilet fiyatlarına yansıyor. Yapılan yanlış uygulamaların, proje hatalarının ve doğa katlinin bedelini vatandaş ödüyor.  Üzülerek söylüyorum ki zam furyası devam edecek... Yaklaşan kış ayında vatandaşın sofrasına birçok ürün daha pahalıya gidecek.

İŞTE GEÇİŞ FİYATLARI

3 akslı olarak geçen yolcu otobüslerinin Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçiş zorunluluğundan önce 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü 15 lira ücretle geçiyorlardı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birlikte otobüslerin yakıt masrafı hariç köprü geçiş ve otoyol gidiş geliş ücretleri 40 lira artış gösterdi.


* İstoç-Mahmutbey Kavşağı – Riva: 112 TL
* İstoç-Mahmutbey Kavşağı – Paşaköy: 139 TL
* İstoç-Mahmutbey Kavşağı – Çekmeköy: 143 TL
* İstoç-Mahmutbey Kavşağı – Çamlık: 153 TL

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.