İlk yerli çelik 'bor'dan üretilecek

İlk yerli çelik 'bor'dan üretilecek

Türk Savunma Sanayii ve güvenlik sistemleri açısından bir önemli adım daha atıldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Kocaeli Üniversitesi'nin işbirliğiyle...

Türk Savunma Sanayii ve güvenlik sistemleri açısından bir önemli adım daha atıldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Kocaeli Üniversitesi'nin işbirliğiyle ilk yerli zırh çeliği üretildi. Konuyla ilgili konuşan Kocaeli Üniversitesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şadi Karagöz "Çalışmaya esas olan ihtiyaç özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde askeri araçların altında mukavemet takviyesi olarak kullanılmak üzere bir zırh çeliğinin üretimi idi. Neticede böyle bir çalışma yapıldığında görüldü ki Türkiye'de böyle bir zırh çeliği yok" dedi. Bor madeninden yararlanılarak yapıldığı için "Bora 2006" adı verilen zırh çeliği 1.5 yılda 15 kişilik bir ekip tarafından üretildi. Patent başvurusu yapılan çeliğin seri üretimi, Türkiye?nin bu konuda dışa bağımlılığını ortadan kaldırması açısından büyük önem taşıyor.





"Bora 2006"nın seri üretimine geçilmesi halinde Türkiye'nin bu alandaki dışa bağımlılığı ortadan kalkacak. Bu teknolojiyi elinde tutan birkaç ülkenin, bu konuda teknolojik işbirliği yapmamasından dolayı tekel durumunda oldukları bildirildi. Balistik testlerde dünya standartlarının üzerinde bir performans gösteren "Bora 2006"nın daha da geliştirilmesi için 2 yıllık bir çalışma gerekiyor. Zırh çeliği, savunma ve gemi sanayi ile özel koruma gerektiren bina ve araçlarda kullanılabilecek.





            Anadolu Döküm A.Ş. ve Erdemir A.Ş.'nin katkılarıyla üretilen çeliğin dünya standartlarına uygun olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karagöz, "Çeliğin seri üretimi yapılması halinde savunma sanayinde dışa bağımlılıktan kurtulmuş olacağız. Söz konusu çeliğin üretilmesi için bir buçuk yıl önce çalışmalara başladık. Anadolu Döküm AŞ bize destek verdi ve döküm işi orada yapıldı. Zonguldak Ereğli'deki Erdemir de ise ısıl işleme tabi tutuldu. Bu işlemler gerçekleştirildikten sonra Ankara'da FNSS Nurol laboratuarında test işlemlerine tabi tutuldu. Balistik test düzeneği bulunan ve zırhlı araç üreticisi olan bu şirketteki testler, ürettiğimiz çeliğin uluslararası standartlarda sahip olduğu kanıtladı" dedi.





            Karagöz, üretilen çeliğin bankalar, özel koruma gerektiren konutlar, arabalar, savunma sanayindeki jeepler, tanklar, fırtına obüsleri, gemi sanayinde ve komuta kulelerinde korunma amacıyla kullanılabileceğini kaydetti. Çeliğin, özellikle terörist saldırılardaki mayınlara yönelik önemli bir savunma yapısı oluşturacağına vurgu yapan Karagöz, kırsal alanda operasyonlarda kullanılan jeeplerin altının bu çelikle donatılması halinde mayın saldırılarının can kaybına yol açamayacağını kaydetti.





            Prof. Karagöz, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın (KKK) Tuzla'daki 7. Bakım Merkezi Komutanı Kdm.Albay İsmail Kocaoğul ve Y. Müh. Ütğm. Alpay Yılmaz'ın da projede yer aldığını, Slab üretimi konusunda ise Anadolu Döküm AŞ firmasının sahibi Ahmet Kırımtayıf'dan destek gördüklerini hatırlattı. Bor madeninden üretilen çeliğin çok büyük bir dayanıklılık gösterdiğini anlatan Karagöz, testlerde uygulanan 'zırh delici mermilerin' üretilen çelikten geçemeden kaldığını ve %100 korumanın gerçekleştiğini söyledi. Karagöz, "Çelik, Bor katkılı olduğu için adını 'Bora 2006' koyduk. İsminin kuvvetlilik ve dayanıklılığı sembolize etmesini istedik" diye konuştu. Patent başvurularını da yaptıklarını açıklayan Karagöz, TSK'nın söz konusu çeliği kullanmak için istekli olduğunu sözlerine ekledi.





            Bora 2006 projesi gemi sanayii için de büyük önem taşıyor. Özellikle askeri gemilerde kullanılması düşünülen zırh çeliğinin, yüksek mukavemet değerleri gerektiren bazı diğer denizcilik projelerinde de kullanılabileceği açıklanırken, Türk Silahlı Kuvvetlerinin pek çok alanda ihtiyaç duyduğu zırh çeliğine milli bir alternatif bulmasının özellikle teknoloji transferi konusunda yaşanan zorluklar dikkate alındığında çok parlak bir gelişme olduğu askeri çevrelerce vurgulanıyor.





 





Kaynak: Perşembe Rotası

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.