Kamyonu; inşaat yukarı, çekici aşağı çekti

Kamyonu; inşaat yukarı, çekici aşağı çekti

Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Müdürü Bahadır Özbayır, kamyon pazarındaki en büyük düşüşün 5.600’den 2.200’e düşen çekicide olduğunu vurgulayarak, inşaatta da %43 artış kaydedildiğini bildirdi. Yani pazarı, çekici aşağı, inşaat yukarı çekmiş

Mercedes-Benz Türk kamyon ve otobüs satış yöneticileri sektör basınıyla yılı değerlendirdi.  İlk sözü alan Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Müdürü Bahadır Özbayır, “Geçen yıl ülke çok iyi bir dönem geçirmedi. Ama Mercedes, ülkemize çok büyük oranlarda yatırım yaptı. Yani sırtımızda bir yumurta küfesi taşıyoruz ve kırmadan bahadir-ozbayir-001.jpgyolumuza devam etmeliyiz. Belirli çekincelerimiz olmakla birlikte bu yılın geçen yılın altında bir pazar olabileceğini öngörüyoruz.  6 ton ve üzeri kamyon pazarında ilk 6 ayda 8 bin araç satıldı. Bu da yüzde 21 gibi oldukça yüksek bir daralmaya denk düşüyor. En büyük düşüşü çekici yaşamış. Geçen 5.600 çekici satılmışken, bu yıl 2.200’e gerilemiş. Bu da yüzde 60’lık bir daralma demek. Yani aslında pazarı çekici aşağı çekmiş. Yanı sıra, inşaat kamyonları ise 2.500’den 3.500’e çıkmış. Bu da yüzde 43 bir artış demek. Burada da inşaat yukarı çıkarmış demek yanlış olmaz” diye konuştu.

İnşaattaki yükselmenin sürekli artan boyutta gideceğini düşünmediğini ifade eden Özbayır, “Önümüzdeki dönemin çekici lehine değişmesini bekleyebiliriz. Tabi ki, uzun vadeli öngörülerde bulunamıyoruz. 15 yıl üst üste giden pazar liderliğimizi koruyoruz. Euro 6 ile birlikte kartlar yeniden karıldı. Mercedes, burada da öncülük rolünü üstlenerek ilk kez yeni jenerasyona geçen marka olmuştur. Bizim öngörülü çalışma gibi bir alışkanlığımız var. Çünkü, 1.1.2006’da 2016 yılının planlarını ortaya koymuştuk. Yeni bir ürün geliştirirken, bunun Türkiye şartlarına uygunluğu birinci önceliğimizdir. Yani Almanya’daki haliyle alıp pazara sunmuyoruz. Başarımızın arkasındaki temel etken de işte budur” ifadelerini kullandı.  

alper-kurt.jpg“Turizmdeki toparlanma, otobüs satışlarına henüz yansımadı”

Mercedes-Benz Türk Otobüs Pazarlama ve Satış Müdürü Alper Kurt da, “Ülkenin konjonktürel durumu nedeniyle yaşananlar tabii ki otobüs pazarına da yansıdı. Kamyondaki daralmanın bir benzerini de biz otobüs pazarında yaşıyoruz. Toplam pazarın yüzde 60’ına yakın bir daralmadan söz edersek abartmış sayılmayız. Bu yıl 600 mertebesinde bir otobüs pazarı bekliyoruz. Turizmde geç de olsa gelen toparlanma henüz araç satışlarına yansımadı. Ancak, yine de şehirler arası segmentteki pazar liderliğimiz sürüyor. Şehir içinde ise yüksek sayılabilecek bir büyüme var. Ama bu büyüme sizi yanıltmasın. Çünkü, büyümenin kaynağı geçen yapılan ihalelerin teslimatının bu yıl yapılmasından kaynaklanıyor. Genel olarak otobüs pazarının bu seviyelerde olacağını biz de öngörmüyorduk. Son 15 yılın en düşük seviyesi olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.

mercedes-degerlendirme-toplantisi2.jpg

mercedes-degerlendirme-toplantisi1.jpg

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.