Kalamış Yat Limanı için Koç'a 35 gün süre

Kalamış Yat Limanı için Koç'a 35 gün süre

Koç’un Kalamış yat limanından vazgeçtiğini duyurmasından sonra Özelleştirme İdaresi, imar planı için onay veren ÖYK kararı ile beraber Koç’a cuma...

Koç’un Kalamış yat limanından vazgeçtiğini duyurmasından sonra Özelleştirme İdaresi, imar planı için onay veren ÖYK kararı ile beraber Koç’a cuma günü resmi davet yolladı.

Kalamış Yat Limanı’nın işletme hakkı devir sözleşmesinden vazgeçen Koç, Özelleştirme İdaresi, imar planı için onay veren ÖYK kararını şirket bünyesine bildirdi. Koç 37 gün içinde yeni kararını ÖİB’ye iletecek. Koç Holding’in bağlı ortaklığı Tek-Art’ın, imar planı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararının devam ettiği gerekçesi ile Kalamış Yat Limanı’nın işletme hakkı devir sözleşmesini imzalamaktan vazgeçtiğini 19 Mart Perşembe akşamı açıklamasının ardından, 20 Mart Cuma sabahı Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) limanın imar planını onayladığını bildirmişti. Kamuoyunda, bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği merak edilirken, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) yetkililerinden, normal sürecin işleyeceği, yani ilk davetin Mayıs 2014’te yapılan ihalede 664 milyon dolar ile en yüksek teklifi veren Tek-Art’a yapılacağı bilgisi gelmişti.

ÖİB yetkililerinden alınan bilgiye göre, Tek-Art’a, Kalamış Yat Limanı’nın 30 yıllık işletme hakkı devir sözleşmesini imzalamak için resmi davet 20 Mart Cuma günü yapıldı. ÖİB yetkilileri, Tek ART’ın davete yanıt vermek için 37 gün süresi olduğu bilgisini verdi. Koç Holding bu süre içinde davete olumlu veya olumsuz bir dönüş yapacak. Kararın Koç Grubu yönetiminde olduğu davete olumsuz yanıt verilmesi halinde, ihalede ikinci olan Safi Gayrimenkul’e davet gideceği belirtiliyor. Buradan da olumsuz yanıt alınması halinde ise ihalede üçüncü en yüksek teklifi veren Ağaoğlu Grubu davet edilecek. 3 şirketten de olumsuz yanıt alınması durumunda ise yeni bir ihale süreci başlayacak.

ÖİB'NİN HAZIRLADIĞI YENİ İMAR PLANINDA NELER DEĞİŞTİ?

Kalamış Yat Limanı’nın ÖİB tarafından hazırlanan yeni imar planı önceki günkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Bilindiği gibi, Kadıköy Belediyesi limanın imar planına yönelik bir dava açmıştı. Peki, ihalenin Mayıs 2014’te yapılmasına rağmen aradan geçen 10 aylık sürede bir yol alınamamasına neden olan eski imar planı ile yeni imar planı arasında ne fark var? İmar planlarını mahkeme kararlarını gözeterek ve ilgili kurumların görüşünü alarak hazırladıklarını belirten ÖİB yetkilileri, yeni imar planı ile eskisinin aynı olduğunu belirtiyor. ÖİB yetkilileri, yeni imar planına eskisinden farklı olarak sadece Danıştay’ın talep ettiği ve eski planda olmayan, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun da olumlu görüşlerinin eklendiğini ve onaya sunulduğunu kaydettiler.

MALİYETİ 345 MİLYON TL ARTTI

Koç Holding’in Kalamış’tan vazgeçtiğini 19 Mart akşamında KAP’a bildirmesinin ardından, 20 Mart sabahı Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun yeni imar planının 17 Mart’ta onaylandığını açıklaması ve planın Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe konulması soruları da beraberinde getirdi. Yeni imar planının aslında Koç’un imzadan vazgeçtiğini açıklamasından iki gün önce onaylanmış olması ‘Koç Holding kararı bilmiyor muydu?’ sorularını beraberinde getirdi.

10 AYDA PİYASA DEĞİŞTİ

Öte yandan kulislerde konuşulanlara göre, Koç yönetimi aslında yeni plana onay çıktığını bilse bile birçok ihalede pürüzlerin jet hızıyla giderilmesine ve ihalenin üzerinden 10 ay geçmesine karşın Kalamış’ta sorunun bir türlü giderilmemesi Koç’u böyle bir açıklamaya itmiş olabilir. Perde arkasında konuşulan bir diğer iddia da şu: İhalenin üzerinden geçen 10 aylık süreçte piyasa koşullarının değişmesi nedeniyle ihale döneminde yapılan hesaplamaların önemli derecede sapması Koç’un kararında etkili oldu. İhalenin yapıldığı 23 Mayıs 2014’te dolar kuru 2.08 TL idi ve 664 milyon doları ödeyecek olan TekArt’ın yükümlülüğü 1 milyar 381 milyon lira seviyesindeydi. Koç’un imza davetini kabul etmesi durumunda yat limanının 30 yıllık işletme bedeli için bugünkü kurdan ödeyeceği tutar ise 1 milyar 726 milyon liraya çıkmış oldu. Yani maliyet TL bazında 345 milyon lira artmış oldu.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.