Japonlar ‘Ertuğrul’u unutmadı

Japonlar ‘Ertuğrul’u unutmadı

Kushimoto’da 126 yıl önce batan ‘Ertuğrul’ fırkateyni ve 540 Türk askerini Japonlar unutmadı.

Deniz kazasının yıl dönümünde Türk Anıtı’nda toplanan Japonlar, Türk askerlerine minnet duygularını saygı duruşunda bulunarak gösterdi.

Osmanlı İmparatorluğu’yla dostluk ilişkileri kuran Japon İmparatoru Meiji’ye Sultan II. Abdülhamit’in hediyelerini götürdükten sonra Pasifik Okyanusu’ndaki dönüş yolunda şiddetli fırtınaya yakalanan Ertuğul fırkateyni batmıştı. Japonya’nın güneyinde yer alan Kushimoto’daki Şeytan Kayalıkları’na çarparak sulara gömülen fırkateynde 540 denizci hayatını kaybetmişti.

Fırtınalı sularda deniz fenerine yüzen Türk askerleri ise Kushimotolular tarafından hayata bağlanarak tedavi edilmiş ve dostça ağırlanmıştı. İki ülke arasında tarihsel bir bağ oluşturan deniz kazasının hatırlanması için Türk Deniz Kuvvetleri TCG Turgutreis ve TCG Gediz fıkateynlerini ile aynı rotayla Japonya’ya göndermişti.

Şiirler okundu

Deniz kazasında batan Ertuğrul ve şehit olan 540 asker 126 yıl sonra Japonlar tarafından hatırlandı. Türk Deniz Kuvvetleri ve Tokyo Büyükelçiliği’nin katkılarıyla Kushimoto’da yapılan Türk Anıtı, bu yıl 150 Japon’un katılımıyla gerçekleşen bir törene tanık oldu. Kazanın yıldönümü olan 16 Eylül’de düzenlenen törende sadece Kushimoto halkı yoktu. Kyoto gibi başka şehirlerden Japonlar da törendeydi. Türkiye’yi temsilen Tokyo Büyükelçilik Müsteşarı Deha Erpek ile Kushimoto Belediye Başkanı Katsumasu Tashina’nın katıldığı tören oldukça duygusal geçti. Japonlar Türk askerlerine duydukları minnet ve saygıyı ifade etmek için uzun süre sessizce bekleken, duygusal şiirler okudu. Anıt alanındaki Atatürk Heykeli’ne de giden Japonlar, iki ülke ilişkilerinin gelişmesini sağlayan faciayı hiçbir zaman unutmayacaklarını belirtti.

‘Türkleri dinleyerek büyüdük’

126 yıl önce 200 kişinin yaşadığı Kushimoto köyünün muhtarı olan Oki Shuu’nun torunu Oota Touru da törendeydi. Köy halkının Türk askerlerini kurtarmak ve tedavilerini yapmak için gösterdiği fedakârlığın yakın tanığı olan muhtarın torunu Touru, “Dedem bizlere sürekli Türklerin ne kadar yürekli bir ulus olduğunu anlatarak büyüttü. Tük askerlerinin bize getirdikten sonra hayatlarını kaybetmesi bizleri çok üzerken gurur veren bir dostluğu başlattı. Ertuğrul’u ve kahraman Tük askerlerini hiçbir zaman unutmayacağız” dedi. Törene katılan Oshimo İlkokulu öğrencileri daha sonra anıt çevresinde gönüllü temizlik yaptı.

ertugrul_firkateyni.jpg

Milliyet

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.